„За“ университетските ранкинги

imageПозицията на  висшите учебни заведения в класациите е важен ориентир за бъдещите студенти, защото им предоставя различна информация. За изготвянето на подобна класация се сравняват до 30 различни характеристики и то за повече от 30 предмета като се предоставя и информация за особеностите на отделните специалности, на самите университети, както и на градовете, в които те се намират. Ние не отличаваме никой от университетите като най-добър, а целим да представим резултатите така, че всеки, който ги използва, да може да прецени сам къде нещата, който намира за най-важни, са най-силно застъпени.

Прочети първата част на статията тук.

През  15-те години откакто съществува това сравнение на различните ВУЗ-ове, периодично се случва ранглистата на Центъра за развитие на висшето образование (CHE) да става жертва на фрустрацията, предизвиканата от различни събития в политиката на висшето образование.Немското общество по социология (DeutscheGesellschaftfürSoziologie (DGS)) например, отрича всяко сравнение въз основа на данни и постижения с изключение на четенето на публикации.  По мое мнение обаче, прозрачните резултати са антипод на автономията на университетите.  При това се цитират привидни методологични недостатъци на CHERanking-а, които ние сме опровергали (повече детайли по темата можете да откриете на www.che.de). Действително методиката ни се радва на одобрението както на национални, така и на международни ранкинг-експерти. Не случайно и Европейската комисия настоява за европейска или световна ранглиста, базирана на принципите на CHERanking-а и възнамерява да въведе такава.
imageДоброто му реноме се дължи на това, че методиката му непрекъснато се доразвива от специалисти от отделните академични дисциплини, работещи заедно със самите висши учебни заведения. В областта на социологията това се случва и с участието на немското общество по социология (DSG). Ние винаги сме се старали да взимаме под внимание умерената критика към работата си и да въвеждаме възможни подобрения. Така например университетът в Бон временно не желаеше да се включи в ранглистата, но след някои промени, които убедиха ръководството му в коректността на предоставените от нас сравнения UniBonn отново участва.

Добра информационна основа за абитуриенти

Типичните за областта на висшето образование оценки междувременно се правят от експерти за експерти, а тази класация цели да предостави важна информация именно на новите студенти. Тук те ще намерят информация, която не биха могли да открият в експертни доклади.image

Що се касае до аргумента за разделение на ландшафта на висшите училища: Чрез CHE- Ranking-а ние целим точно да се противопоставим на идеята, че резултатите трябва да се разглеждат само в една плоскост. Вместо това искаме да представим изследователската дейност, преподаването, интернационалността, практическата приложимост, оборудването и други измерения на това, което университетите могат да предложат, като еднакво важни компоненти на образованието. По този начин се опитваме да поставим акцента върху богатото разнообразие от преимущества, които отделните ВУЗ-ове имат един спрямо друг и да избегнем фокусирането единствено и само върху изследователската им дейност.

Който е имал зрелостен изпит  (Abitur) и би искал да следва социология, би трябвало да разполага с добра информационна база, която да му позволи да избере най-подходящото за целта място. Затова и тези хора не би трябвало да бъдат лишавани от предварителния подбор, който  CHE-Ranking-ът прави възможен. Правилният избор на университет, отговарящ на личните предпочитания на бъдещия студент, е може би най-важната предпоставка за завършване на започнатото образование. Нашата ранглиста, разбира се, не би могла да бъде единственият критерий при взимане на това решение, но определено може да бъде от помощ.

Преводач: Елица Петрова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.