Успешно следване в Германия (част 2)

Статията е продължение, първата част можеш да прочетеш тук.

Четвърто: контакти!photo_unseen_connections

Деца, навсякъде по света нещата се получават чрез контакти и връзки, напук на странното ни мнение в България, че това е нещо лошо. Контактите и връзките са най-важното след информацията, защото само и единствено така ще се сдобиеш с работа по време и след щудиума. Дали следваш нещо обширно като икономика или нещо тясно специализирано като японистика, винаги имаш шансове да завържеш контакти с работещи хора. В университета редовно се провеждат Firmenvorträge, където различни фирми представят дейността си, разказват за интерсни практики при тях, после има get-together, където е по-важно да заговориш правилните хора, отколкото да си пълниш чинията с безплатната храна.

Ако те влече научно-изследователска работа, посещавай лекции на гостуващи лектори и разпитвай как е в другите университети. Не пропускай никое Jobmesse, не само заради разговорите със фирми, но и заради офертите за студенти и купищата тефтери, химикалки, моливи и гумени мечета, които можеш да си вземеш. Ако ли пък като мен учиш нещо екзотично, или пък просто имаш интерес към екзотични страни, поинтересувай се дали в града има deutsch-(nationalität)-Gesellschaft, чрез немско-японското общество Франкфурт се запознах с най-интересните и готини хора и получих предложения за работа.

Пето: научи колкото се може повече за Германия.

Винаги ще се сблъскваш с въпроса, wo kommst du denn her? След две години обяснения къде се намира България, се отказах и на този въпрос винаги казвам Errate mal. Че съм от източния блок го усещат веднага заради акцента, но само ако имат близки приятели българи, разпознават нашата страна. Като се сетят, почваме да говорим кой и къде е бил на почивка, изненадващо много хора вече са били тук, разпитвам ги какво им е направило впечатление и като цяло се стремя да постигнем диалог, а не аз разпалено-патриотично да се обяснявам. Тънкият момент, в такъв диалог е да върнеш топката и да попиташ, а ти пък драги мой откъде си. И да покажеш интерес към неговия роден край. Разпитвай за забележителности, за тайни кътчета, които само инсайдъри познават. И пътувай! В Германия е лесно и приятно да се пътува, дори и най-скапаните влакове са в пъти по-добри от БДЖ. Не се ограничавай. Германия е страна с вековна история, също като България, и всеки град е важен с нещо, във Франкфурт е роден Гьоте, в Ханау – братя Грим, в Дармщад е творил Хундъртвасер, няма как да зачеркнеш който и да е град и да кажеш, нищо особено.

Маги Мишинова

(която любезно се съгласи да публикуваме статията, оригинално написала за нейния блог)

Advertisements

3 thoughts on “Успешно следване в Германия (част 2)

  1. Pingback: Успешно следване в Германия (част 1) |

  2. Pingback: Гергана Кръстева, BWL, Манхайм | Кандидатстване в Германия и Австрия

  3. Pingback: Успешно следване в Германия (част 1) | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s