Успешно следване в Германия (част 1)

След 6 семестъра в Гьоте Университет Франкфурт смятам, че е време за тази статия. Неотдавна една любима моя учителка, Весела Христова, отправи запитване във фейсбук относно дебат с учениците за и против ученето в чужбина. Моят принос бе следният:

Следването в чужбина е за теб, ако:
• имаш смелост да се отделиш от семейното гнездо;
• вярваш, че можеш сам/а да поставиш основите на живота си;
• си организиран и амбициозен човек;
• си open-minded и всичко ново те влече.

study-abroad152545457
Да замина или да остана?

Следването в чужбина не е за теб, ако:
• си свикнал да прекарваш уикенда в реанимиране след запой;
• не си свикнал да учиш системно;
• не владееш езика на страната, в която отиваш;
• не можеш да си представиш да общуваш с „черни” или „гейове”;
• не се съобразяваш с обществени норми;
• страдаш от синдрома „България на три морета”.

Ако си се разпознал/а в първата група: Вилкоммен! Сега следват няколко практически съвета за успешно следване.

Първо и най-важно: ИНТЕГРАЦИЯ!

Не се ограничавай до познанства само с българи. Ако толкова искаш да прекарваш цялото си време с българи, няма смисъл да извървяваш дяволската пътека на кандидатстването в чужбина. На първо време винаги е добре да бъдеш посрещнат/а и подпомогнат/а от хора, които отдавна са тук. Но в дългосрочен план е важно да се сприятелиш с всякакви хора.

Второ: В деня, в който получиш Zulassungsbescheid, кандидатствай за общежитие!
Германските общежития като цяло нямат нищо общо с българските. Стаята си обикновено не делиш с никого. Имам опит с две общежития: моето се поддържа от католическата църква и има малко социалистически вид: всеки има стая 12 квадрата и всички стаи са еднакво мебелирани. Но имаме право да си ги направим по свой вкус и няма две еднакви стаи. Имам 16 съседа, националности: три пъти Украйна, Турция, два пъти Китай, Индия, Германия, Казахстан, още трима българи, Иран, Сирия, Кения. Страхотно е да откриеш, че има нещо вярно в клишетата, че индийците и китайците готвят миризливо. Или че китайско парти значи на другата сутрин да има три празни шишета бира на масата, а след българско парти – две каси плюс още много видове алкохол… Другото общежитие, което познавам, се намира в пъпа на най-красивия кампус на Германия, стаите са 9 квадрата, и там живеят 6 човека заедно, по някаква странна причина само германци. Там атмосферата е съвсем друга, при мен е някак си анонимно и всички ценим личното си пространство и това на съседите, а там редовно готвят заедно, влизат си по стаите, защото им е скучно и плямпат по цяла вечер. А да, и футбол гледаме с проектор в кухнята. Също е готино.

Заживееш ли с 6 българи в тристаен апартамент, можеш да кажеш tschüss на всякакви такива интеграционни удоволствия…

FB-профил-profile-picТрето: задавай въпроси!

Този момент ми беше много труден. Свикнала съм, че ако задавам въпроси, значи съм глупава и не съм разбрала задачата. Е, обясниха ми, че ще съм много по-глупава, ако наистина не разбера задачата и се проваля в изпълнението й. Все още ми е трудно да задавам въпроси, но се старая.

В тази връзка нещо, което много харесвам в Германия: Beratung. Във всеки университет или публична институция можеш да се консултираш за какво ли не. Има си човек за всичко. Инвестирай време преди да пристигнеш в списък, с Beratungsstellen, към които можеш да се обърнеш: например като чужденец е добре да разпиташ в International Office към университета, относно щудиума като цяло си има Zentrale Studienberatung, при въпроси към специалността ти, има Fachberater, при юридически въпроси има Rechtsberatung für Studierende. Възможностите за консултация за неограничени, не върви да кажеш, ми никой не ми каза. Основата на следването е да се научиш да намираш информация. Информацията е всичко, от което се нуждаеш.

Маги Мишинова

(която любезно се съгласи да публикуваме статията, оригинално написала за нейния блог)

Прочетете втора част: за колко са важни контактите и защо трява да научиш колкото се може повече за Германия.