Стела Драгова, Залцбург и Fachochschule Salzburg

Винаги съм знаела, че ще запиша магистратура някъде в западна Европа. След като прекарах една година като Еразъм студент в Германия, бях вече напълно убедена. Изкарах TOEFL, защото въпреки, че немският ми е добър, сметнах, че с английски имам повече възможности. Исках да продължа бакалавъра си по туризъм, за това и потърсих специалности на английски в сферата на туризма. На университета по приложни науки Залцбург попаднах случайно, от приятелка германка, която започваше обучението си там.

thumb_75766__portal-header
Залцбург е един от най-красивите австрийски градове

Кандидатсването, е лесно, документите са същите като навсякъде – диплома за завършено висше образувание, сертификат за език, автобиография, мотивационно писмо, копие от паспорт и снимка. След подаване на документите има и втори кръг, в който трябва да направиш персонално видео. Специалността се нарича „Innovation and Management in Tourism” и обучението на семестър струва 380 евро, т.е. горе долу колкото магистратура в България. Всички формалности около процедурата за кандидастване можете да откриете на сайта на университета.

Тъй като не съм запозната с останалите департаменти в университета, освен с моя – Бизнес и Социални науки, мога да ви предоставя основно информация за него. От бакалврите можете да кандидаствате с английски по специалностите Иновации и Мениджмънт в Туризма, както и смесено обучение на немски и английски по специалността Бизнес Мениджмънт.

От офиса, отговарящ за вашия департамент, ще ви предоствят сайтове и информация за работа и квартира.  Всичко е структурирано и ясно преди и по време на пристигането в Залцбург. Но се пригответе психически предварително за здраво залягане над учебниците.

Salzburg_Province_Skiing
Градът е като излязал от приказка

Относно живота в Залцбург, едно ще ви стане ясно още с пристигането – „Не сте добре дошли тук”. Австрийците са много консервативни, особено в Залцбург, трудно приемат чужденци, въпреки че е пълно със сърби, хървати и турци. Въпреки това за последните две години градът става все по-интернационален. Относно трудовия пазар, досега магистрите имаха право на 20 часа седмично, а бакалврите на 12ч. ( надяваме се до заветното начало на 2014г.). Който е учил немски в училище и си мисли, че го знае поне на ниво общуване, ще приживее културен шок с акцента на „Залцбурглии”. Хората са горди, че говорят на селски и не им пука, „hochdeutsch” е почти забранен със закон. Така веднъж адаптираш ли се към тази негостоприемлива среда, започваш да откриваш красотите на Залцбург.

Градът е като излязал от приказна страна – старинният град, крепостта, реката, която разделя новата и старата част на Залцбург ти взимат дъха. Залцбург е достатъчно голям, за да има винаги нещо интересно за правене и достатъчно малък, за да срещнеш случайно познат на улицата. Лятно време „а must” е да посетиш някое от езерата в покрайнините на Залбург (Фушелзее, Волфгангзее и т.н.). Природата там е неповторима, а като прибавим и малките спретнати къщички, предпоставката за пренасяне в друга епоха е неизбежна.

Залцбург е градът на Моцарт, така че културните мероприятия са неразделна част от това място (за съжаление не по джоба на всеки студент). Уличните музиканти, които са обикновено студенти в една от най-известните музикални академии в Европа (Mozarteum) допринасят за изтънчеността на Залбург.

Та така, много неща могат да се посетят и видят в Залцбург, разбира се, когато живееш там, действителността е малко по-различна.  Най-важното, както на всяко чуждо място е да намериш приятели, тогава дори студеният и неприветлив Залбург може да покаже приказната си страна!

П.С. Ако някой има конкретни въпроси относно някои бюрократични формалности, може да ми пише на e-mail: stetka16 [at] yahoo.com

0 Replies to “Стела Драгова, Залцбург и Fachochschule Salzburg”

  1. Бих искала да разбера дали тази специалност „Innovation and Management in Tourism” я има и през летния семестър не само през зимния. Благодаря предварително!

  2. Здравей, Милена! В статията е даден линк към сайта на университета, където можеш да погледнеш за формалните подробности относно приема. Каквото пише там – това важи.

Leave a Reply