DSH курса на Goethe Universität

Долунаписаното се отнася до хора, които имат желание да отидат да учат в Германия, въпреки че не са успяли да изкарат заветното 4х4 на TestDaF или някой друг сертификат, с който може да се кандидатства в немските университети, или пък искат да изкарат така нужния  сертификат директно в Германия!

(Ще разкажа конкретно как се случват нещата в DSH курса на Goethe Universität!)nbj

Taка, сега ще ви разкажа как можете да се постигнете това нещо:

Как – с подготвителен курс.

Какъв курс – DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang).

И сега как се случва кандидатстването:

В голяма част от университета се предлагат такива курсове, но не във ВСИЧКИ! Преди да кандидатствате някъде трябва добре да проверите какво се предлага, за да не се окаже, че курса е от минимален брой групи с много малко хора в тях, защото има и такива… След като го направите и изберете конкретното място, кандидатстването се случва по нормалния начин – попълвате формуляра за кандидатстване в дадения университет Х за специалността У и накрая на формуляра откривате едно такова поленце:bvh

И пак казвам – в  различните университети тези курсове са различни, на някои места групите са малко, на други са повече, затова е важно къде избирате да пробвате. Казвам пробвате, защото почти винаги има приемен изпит. При мен той се състоеше в това да напиша някакво съчинение в рамките на 1 час и то да е 160-170 думи (може дори да са били по-малко).

След като успешно се справите с изпита, ще бъдете разпределен в група, при мен имаше две нива – долно (с по-базови знания) и горно ниво (с по-добри знания спрямо долното ниво). И двете нива те подготвят за изпита, разликата поне на мен никой не можа да ми обясни в какво се състои. И от двете нива имаше хора изкарали и не изкарали изпита.

Продължителност на курса:

Курсът продължава в рамките на нормалния семестър – Октомври – Февруари и Април – Юни/Юли. Курсът продължава до последния ден преди изпита.

Какво представляват курсът и изпитът:

Курсът е направен така че да подготви студентите максимално за формата на изпита. Изпита се състои от 4 части:

Leseverstehen – въпроси за прочетения текст, които са както отворени, така и затворени;

wissenschaftssprachlichen Strukturen – граматически упражнения свързани с прочетения текст;

Hörverstehen – отворени и тестови въпроси за текста;

Textproduktion – получавате графика и въпроси към нея и ще трябва да си кажете мнението за графиката плюс вашата прогноза за бъдещото или нещо такова;

mündlicher Ausdruck – получавате текст, и след това ще имате няколко въпроса към него, на които ще трябва да отговорите устно. Насреща ви седи жив човек, който, ако се затрудните, ще ви помогне с по-лесни въпроси – всички сме хора все пак, можем да се затрудним! ( Не като на ТestDaF, където говорите на един микрофон и… който го е правил, знае тръпката.)

ПП: С устната част не съм запознат много добре, защото там където аз правих изпита, всички каращи курс обикновено биват освободени – прави се един реферат по време на курса и той играе ролята на устна част. Само че това нещо не се случва навсякъде така – на други места си се прави устната част.

Съответно и курса е нагласен по тези 5 части – 5 дни в седмицата – всеки ден се прави упражнение спрямо една от частите на изпита. Например – Понеделник – Leseverstehen , Вторник – wissenschaftssprachlichen Strukturen, Сряда – Hörverstehen, Четвъртък – Textproduktion, Петък – mündlichem Ausdruck. Най-дългите занятия са по 3 часа на ден. Например – всеки ден горе долу от 9 до 12 и после сте свободни.

hgc
Франкфурт през нощта – немски град, който (почти) никога не спи

Цена:

Курсът излиза много изгодно за продължителността му. (Както казах продължава около 4 месеца). Цената му беше около 550 евро и изпитът се плаща отделно, той струваше още 100тина евро. Отделно се плаща и семестриалната такса (320 евро). С последната такса получавате студентската карта и всички права, които имат редовните студенти – градски транспорт, библиотеки, намаление на храната в мензите и всичко останало.

Записване в университета след курса:

Много проста и лесна процедура е това – в зависимост от желания предмет, дали ще е с NC (Numerus clausus) или Zulassungsfrei, срокът е различен. Тези, които са с NC, отиват до 15 януари/ юли в секретариата и казват, че искат да кандидатстват за това и това, след това получават писмо дали са получили място или не са. Тази процедура се случва преди да сте приключили курса, съответно преди изпита. Ако изкарате изпита, отивате в секретариата със сертификата и се записвате. За специалностите, които са Zulassungsfrei, се отива просто след взимане на сертификата и така става записването в секретариата. Честито, вие вече сте ИСТИНСКИ студент!

ВАЖНО: Ако вашата специалност я има само зимен семестър, а вие тепърва кандидатствате за летен – записвате се за някоя Zulassungsfrei специалност, колкото да си запазите студентските права и да можете да си работите докато чакате зимния семестър. Не е нужно и лекция да посетите от записаната специалност, тя е само, за да запазите студентските права.

Предимства и недостатъци:

Като за край да отбележим предимствата и недостатъците:

Предимствата се състоят в това, че посещавате курс, който ви подобрява знанията по езика, контактувате с хора на немски, упражнявате се. Неща, които трудно бихте могли да получите в България, защото там винаги си обръщаме да говорим на български, когато се затрудним. Няма ограничение в броя на явяванията на въпросния изпит, дори и да не го изкарате от първия път, можете да повторите. Имате много свободно време, в което може да си намерите работа (с получените студентски права нямате проблем с намирането на някаква работа), може да пътувате с предоставената ви студентска карта, която почти навсякъде покрива доста голям периметър от областта, в която учите.

Единственият недостатък за мен се състоеше в това, че просто един семестър учите немски. Много хора това ги убива, че губят толкова време в учене на езика, бързат да започнат да учат, мислейки, че лесно се свиква с език и всичко останало. Аз също бях на това мнение в началото, но всъщност се оказа, че това е било, специално за мен, най-добрият вариант, по-добре да се усвои по-добре езика, отколкото да се мъчиш много повече без такъв курс. Както се казва – „Когато губиш нещо, не знаеш какво печелиш“.

Валери Пенчев

0 Replies to “DSH курса на Goethe Universität”

  1. Здравейте,
    Тази година съм 4-ти курс в УНСС и от септември месец ходя на курсове по немски език с цел да запиша магистратура в Германия.До преди да замина в Германия ще успея да карам ниво Б1.2.Въпросът ми е дали след като имам това ниво мога директно да кандидатствам в университета,който съм си избрала и да се запиша на курс за DSH или първо трябва да взема ниво B2.2?
    Благодаря Ви предварително!

Leave a Reply