522467_10200118857439716_337724051_nПривет, аудитория! Казвам се Йосиф Харизанов и съм от София. През 2004-а година завърших Leistungsklasse на 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” и получих т. нар. немска диплома за средно образование Deutsches Abitur. За времето си тогава бях доста математически ориентирана персона и изключвах възможността да следвам каквато и да е хуманитарна специалност. Разбира се, според законите на Мърфи, на живота и на природата, по-късно всичко това се промени дотолкова, че интересите ми обхванаха теми от сферата на маркетинга, мениджмънта и политиката. Паралелно с това не загубих интереса си спрямо Информатиката – специалността, която през 2004-а година избрах да следвам.

Кандидатстване

Кандидатстването за тази специалност не се различава с нещо по-специфично.

Аз кандидатствах за летен семестър във FU и TU Берлин, като бях приет и в двата. Избрах FU по редица причини – атмосфера, впечатления от трети лица, познати, дори географско положение в Берлин (FU се намира в западен Берлин, TU и HU – от широкия център в посока изток). 

При кандидатстването се уповавах на собствена работа и лична комуникация с университета. Не бих ви посъветвал да ползвате услугите на фирми и хора, оказващи ви помощ. Всеки уважаващ себе си кандидат-студент, с достойни познания по немски, трябва да може да се информира сам в интернет на страниците на интересуващите го университети, да си попълни и прати документите. За FU специално документите ми бяха обработени от т.нар. бюро Uni Assist, в което служители, а и 303813_294626507234631_100000618510775_947140_691954180_nстуденти на почасов труд, обработват документите на кандидатстващите. Обработката продължи повече от очакваното, може би около месец. Ако човек иска да намери информация, той винаги може да търси – така намерих и телефонния номер на отговорника за решенията на изпитната комисия, проф. Роте, и лично говорих с него преди да знам, че съм приет. Това не ви го казвам за да почвате да палите телефонните апарати на професорите с въпроси от общ характер! Искам да дам пример, че всичко може да се намери и човек може да осъществи много по-сериозен и пряк контакт с университета, отколкото с някакви фирми-посредници. Изключвам финансовия елемент и факта, че услугата, която тези фирми предлагат, често не отговаря на цената. Да можеш да си свършиш сам работата в един такъв случай е и признак на някакво социално и човешко израстване – от училище към университета с увереност и самостоятелност.

Няма ограничения на бройката приети студенти, нито във FU, нито в TU. Оценка от немска диплома от порядъка на 1,0 до 1,7 гарантира прием. С по-ниска оценка също е възможно. От бакалавър в магистър се влиза обаче по-трудно, тъй като местата са по-малко, а желаещите си остават доста.

Продължителност на следването и степени

Бакалавър (редовно време): 6 семестъра, Магистър (редовно време): 4 семестъра. Степените са съответно: B.Sc. (Bachelor of Science) и M.Sc. (Masterof Science). 

И двата случая времето се увеличава, защото предвидените 30 точки на семестър рядко са реално достижими. Студентите обикновено удължават следването си поради тази причина или поради авантюрата на един-два семестъра по програмата Еразмус или аналогична програма за обмен. Аз лично нямах възможност и време да направя Еразмус, но бих посъветвал всеки смело да направи тази крачка. Имам много приятели, които дойдоха в Берлин и с които се запознах точно по тази линия, и заявявам, че това е една много добра инициатива, човек да опознае света и себе си, да израсне. 

Социалната среда сред информатиците…

… е пословична със своята некомуникативност. Зависи вие каква личност сте и с какви нагласи отивате да учите и живеете. Обикновено пресните студенти 481482_10200118821958829_1551165845_nв специалност бакалавър са доста заети и имат за цел да оцелеят в новата за тях университетска среда. Немците са нация с различен от българския манталитет – за добро или зло “подсмихва се зловещо под мустак”. За целите на обучението средата е ок – човек може да работи професионално, но работата в екип понякога изисква да насилиш някои по свой NERD-ски образец самоотлъчващи се членове на групата.

За целите на статистиката ще кажа, че във факултета по информатика на FU има сравнително малко (за моите разбирания и сравнено с други факултети) чужденци, много геймъри-любители (нека дружно кажем не на загубеното време пред монитора!) и обезкуражаващо малко представителки на нежния пол. Тези констатации са крайно неприятни за социалното развитие на всяка една личност, не ги подминавайте с лека ръка.

Изпитите:

Изцяло писмени, имал съм май само един устен изпит за цялото следване. Разбира се има и задължително участие в семинари и софтуерни проекти, при които студентът презентира актуалното състояние на работата си респективно финалния си рапорт устно.

Бакалавър

По презумпция следващите информатика са първоначално математически ориентирани абитуриенти. Първите години от следването съдържат т.нар. задължителни предмети, много от тях с базов теоретичен материал. Те трябва да бъдат преодолени и материалите научени. По тази причина и следването за Бакалавър се придържа по доста строго преднаписани учебни планове. Почти всички предмети, които ще се учат, са ясни още от първи курс до края. Има избор като например кой точно софтуерен проект да избереш и кой семинар (два задължителни модула с право на избор на конкретна катедра, към която да се положат). Обучението е предвидено за три години, но масово студентите увеличават следването си в няколко семестъра. Необходимо е и доказването на три месечна практика.282460_10200118823758874_585825946_n

Предметите в бакалавър информатика се разделят към трите абривиатури MafI (Mathematik für Informatiker), ALP (Algorithmen und Programmierung) и TI (Technische Informatik).

Задължителни са например следните предмети: Funktionale Programmierung, Objektorientierte Programmierung, Datenstrukturen und Datenabstraktion, Netzprogrammierung, Logik und Diskrete Mathematik, Analysis, Grundlagen der Technischen Informatik, Betriebs- und Kommunikationssysteme.

Магистър

За аналогичната магистратура нещата изглеждат по-различно. Имах възможност да избирам почти всичките предмети, които изучавах през следването си, което намирам за много хубаво. Това дава една наистина добра възможност човек да се профилира (ако знае какво иска, което според мен би трябвало да е вярно след като един мастър-студент вече е минал през ситото на бакалавъра и се е ориентирал донякъде). С полагането на модули студентът събира точки, като има зада382170_10200118824078882_2036863753_nние за минимална бройка събрани точки към всяко от четирите „разклонения”, а именно theoretische, praktische, angewandte и technische Informatik. На семестър се предлагат по над 60 модула, така че избор има. Има различни катедри занимаващите се с различни проекти. Тази по техническа информатика обхваща няколко научни групи,  разработващи различни сензорни мрежи, протоколи за маршрутизиране и др. Групата по изкуствен интелект разработва проекти за първата в Германия кола управлявана без шофьор (пускана е на тест-драйв по берлинските улици, така че пресичайте улицата следващия път с повишено внимание), както и разработването на т.нар. хуманоидни роботи. Така известните ФУманоидс са редовни участници на световните първенства по футбол за роботи (мисля, че някога са били и световни шампиони, но откакто аз съм в университета отпадат на етап четвъртфинал/полуфинал, обикновено от китайските терминатори). Има и група занимаваща се с бази данни и развиваща свои проекти, например такъв за навигационна система с карти за ориентиране. Групата за теоретична информатика предлага много възможности за занимания с алгоритмите в информатиката.

Професорите и научните работници от всяка една катедра са реално и преподаватели, изнасящи лекции,  упражнения или семинари на студентите. Към дадени проекти може студентът да прави т.нар. „софтуерен проект” (задължителен модул, като трябва да бъде минат поне веднъж; аз минах три софтуерни проекта, тъй като ми бяха интересни, а и дават най-доброто съотношение точки за модул – 10 точки) или бакалавърската/магистърската си работа. При желание за оставане в сферата на науката, студентът може да запише като докторант към дадена катедра.

Професионални перспективи:

Аз съм студент, за когото практическият опит беше важен през време на следването ми. Поради тази причина съм избирал винаги да работя докато уча, в резултат на което имам изградена представа за доста процеси в бранша. Информационните технологии са дефицитна специалност не само в Германия.  Излишно е да ви обяснявам, че добре платена работа по специалността можете да си намерите както в Германия, в България и навсякъде другаде в Европа, така и по целия свят и във всяко кътче на планетата, където се развива IT секторът. 28006_10200118833679122_1608145211_n

Имайки предвид навлизането на дигиталните технологии в абсолютно всеки аспект на живота ни, мисля че е редно да се каже, че има и ще има все по-голям глад за специалисти – и в най-голяма степен тесни специалисти – в дадени области на информатиката. Да дам съвет на насочващите се от училище към бакалавър би било трудно – прекалено рано им е, а и едва ли те самите може да са ориентирани и знаят какво искат конкретно да работят след 5 до 8 години. Тези завършили бакалавър и започващи магистратурата си бих посъветвал да се ориентират в каква посока искат да специализират и да добият своевременно практически познания в областта.

Благодарим на Йосиф Харизанов

Бел. ред. Статията се отнася предимно за FU Berlin и информацията може от части да не съвпада с учебната програма на други университети.

Вижте още:

Разлики между техническа, икономическа и обща инфоматика

Университети в Берлин, предлагащи специалността Информатика

0 Replies to “Информатика”

 1. Здравейте, бих желал да попитам, ако не знам езика, дали ще имам възможността първата година да изучавам предметите на английски и паралелно с това да изучавам немски език и какви точно са тънкостите при това?

 2. Здравей! Ако спеицалността е на немски, няма как да я изучаваш на друг език през първата година. Можеш да посещаваш подготвителен курс по немски, който се нарича Studienkolleg (повече информация за него има в подменюто на “Ориентирах се”).

 3. Здравейте, интересува ме специалността информатика в ТУ Берлин. Тя е без NC и в сайта на унито пише – краен срок за записване 15.09.2014 – значи ли това, че не се изпращат документи за кандидатстване през уни асист, а се записваш направо в ТУ. Или какво изобщо трябва да значи това?

 4. Здравейте,може ли да ме ориентирате, в кои университети има информатика с английски език.

 5. ТУ Дармщат информатиката можеш да избираш на немски или английски , какво ти е кеф.. Можеш да почнеш с лош немски , но ще видиш зор , защото трябва да го научиш там. Онзи Боян дека е завършил е почнал с английски..

 6. Здравейте,
  Бих искал да попитам има ли някой, който учи Информатика в Аахен?
  Ще се радвам ако има, понеже не е много лесно, пък и повече хора мислят по-добре, отколкото сам човек.
  Ако иска някой да се свърже с мен, да пише е-мейл на makintosch@mail.bg.
  Ще се радвам да се запознаем.
  Поздрави

 7. Здравейте, искам да попитам нещо – имам бакалавърска диплома по икономика от България, знае ли някой дали ще ми позволят унитата в Германия да кандидатствам Информатика при условие, че взимам допълнителни предмети. Понеже всички ми искат бакалавър техническа или инженерна специалност. Благодаря предварително!

Leave a Reply