Диляна Пенчовска, Берлин

Berliner Dom е една от най-красивите катедрали в града

Преди да пристигна да уча в Берлин имах много очаквания към града. Знаех, че столицата на Германия е пропита с история, че е космополитна, интернационална, хост на страхотния филмов фестивал Берлинале. Бях прочела хиляди неща в интернет. И когато дойдох тук разбрах, че въобще не съм подготвена. Берлин е всичко, което можеш да се сетиш, и то по много. Две са нещата, които ми направиха огромно впечатление още в началото – толерантността на хората към другите и абсолютното им приемане на другия, свободата да изглеждаш, да се държиш и да изразяваш себе си по всевъзможни начини.

Берлин е изкуство, което се проявява най-вече на улицата – графити, улични музиканти, откачено облечени хора. Движещата сила е не икономиката, а музиката, рисуването, модата, киното. Берлин е евтин град, което го прави привлекателен за артисти от всевъзможни страни, а културното разнообразие, което се получава е неспиращ извор на вдъхновение. Берлин никога не е един и същ. Постоянно бива преобразяван и съответно винаги можеш да намериш нещо ново в него.

Има скъпи ресторанти, има и места, в които мебелите са купени от битпазара (доста при това). Има квартали, които нощно време са по-пълни с хора отколкото денем. Има улици, които открай до край са претъпкани само с барове и дискотеки. Има и квартали, които са спокойни и далеч от целия шум. Множеството канали на Шпрее, както и езерата из цял Берлин правят атмосферата уютна и са страхотно място за разходки и почивка. През лятото пък можеш да плуваш или караш лодка там. Пълно е с паркове и градинки, където можеш да видиш освен лебеди, патици и какви ли не други птици и зайчета, а един път покрай мен мина лисица. Старото летище е превърнато в зона за разходки, пускане на хвърчила и грил. В неделя има супермаркети, които работят (за разлика от повечето места в

Хайде да се срещнем на Weltuhr!

Германия), така че ако не си успял да си напазаруваш в предните дни можеш спокойно да го направиш и тогава, макар и да ти се наложи да попътуваш малко по-дълго. Като цяло Берлин е огромен, не толкова заради броя на жителите (които в никакъв случай не са малко – около 3.5 милиона), но и заради самата му архитектура – улиците са много широки, а жилищните сгради са на повечето места до 5 етажа, което създава чувство за простор. Транспортът е точен и много добре уреден, въпреки това често се налага да се сменят до 2-3 превозни средства, за да се стигне от една точка до друга. Другата възможност е карането на колело, което е изключително разпространено тук.

Като цяло Берлин може да предложи наистина много, стига да имаш желание да го откриеш и възприемеш (както всяко друго място всъщност). Поради големината и развитата ъндърграунд култура Берлин бива възприеман често като студен,негостоприемен, на моменти дори плашещ. Познавам хора, които са очаровани, както и такива (включително и немци), които не го харесват. Много зависи от характера на човека и възприятията му за света – аз лично не мога да съм по-доволна от направения от мен избор.

Вижте още: Впечатления на студенти от Берлин; Как да пестим по време на следването? (част1)

0 Replies to “Диляна Пенчовска, Берлин”

Leave a Reply