Евгений Димитров, Берлин и FU

Бранденбургската порта

Като столица на Германия Берлин определено се различава от другите немски градове. Мисля си, че няма да е грешка уточнението, че Берлин не е точно Германия, поне не тази Германия, която повечето българи са изградили в представите си. Берлин е в състояние да промени коренно мнението ви за Германия.

Предполагам тъй като е интернационален град, Берлин разполага с много и различни лица. Определението, което най-много му подхожда е „разнообразен“. Ако не друго, то поне трудно ще скучаете в Берлин.

През по-студеното време от годината (есен, зима) градът често придобива по-мрачен облик, който – особено за нови чуждестранни студенти – може доста да подтисне духа. Определени места в града – Alexanderplatz, Potsdamer Platz – със своята мащабност и (поне на пръв поглед) студенина също могат да действат така. Важно е да не се поддава човек на първото си впечатление. То много скоро ще се промени. Кампусът на Свободния университет, например, впечатлява със своята красота и подреденост. Не бих сбъркал, ако кажа, че той напомня често на Южния парк в София, но на по-облагородена негова версия ;). През есента, пролетта и лятото кварталът на Свободния университет е идеално място за разходки, излети и други социални мероприятия.

Като цяло Берлин впечатлява със своята зеленина. Парковете са огромни и многофункционални. Градът е заобиколен от много езера, които през лятото са истинска атракция, от която всички се възползват. Особено красиво е Schlachtensee – в близост до него има и общежитие. Столицата на Германия е уникална с това, че разполага с изоставено летище, което предлага безброй възможности на гражданите. На него може да практикувате различни видове спорт – колоездене, бягане, футбол, фризби, може да пускате хвърчила, има специално обозначено място, където можете да палите огън и да си правите грил. Въобще, Берлин е място, което с многобройните си изкушения е истинско предизвикателство за учебния процес на студентите ;).

Що се отнася до университета, той определено има славата на един от най-престижните в цяла Германия. Голямо предимство е, че университетът има кампус – всички факултети са разположени в един квартал, сравнително близо един до друг. Има множество библиотеки и всеки студент, независимо по какво, може да ползва онази, която му е най-удобна и уютна. Университетът разполага с две мензи (едната е вегетарианска), като нивото и на двете е много добро. Има компютърна зала с доста компютри, повечето от които последен писък на технологиите. Като цяло условията за качествен учебен процес са налице. Едно от най-хубавите неща, особено за чужденци е, че университетът предлага учебна платформа, от която могат да се свалят всички материали, публикувани от професорите.

Обективността изисква редом с добрите страни да се споменат и лошите. Свободният университет в Берлин до голяма степен развенча (не само за мен) мита за немската точност и дисциплина. Доста студенти често и под различни форми (например закъснение или звънене на телефон) проявяват неуважение към професора. Всеки път, когато чуят думите „Наближаваме края на днешното занятие“ скачат да си ходят, въпреки че професорът има още важни неща, които да допълни. Ако възнамерявате да учите в Свободния университет, ще ви се наложи да свикнете с кучета и бебета по време на лекции и семинари, със спящи хора по коридорите и куп други неща. В общи линии няма да преувелича, ако кажа, че в университета, а на моменти и в града, ще се сблъскате с културен шок, който трябва да преодолеете.

И накрая ще си позволя да дам още един последен съвет. Нека всеки, който желае или планува да учи в чужбина, се замисли какви всъщност са приоритетите му. Ако най-важното за вас е да получите добро образование с добри условия за него, то чужбина е добър вариант. Добро образование обаче може да се получи и в България, във висшето почти всичко зависи главно от вас, от вашата мотивация и постоянство, а до голяма степен тези фактори не зависят от мястото. Нека изтъкна едно предимство на България, тъй като всеки плюе, но малко са тези, които хвалят. В български университет (елитен) трудно ще попаднете на кучета по време на семинар или лекция, които са водени дори от преподаващи, няма да ви се наложи да укротявате бебе, докато майка му си стои на земята (по време на лекция), няма да се сблъскате с хора с различна сексуалност, които с облеклото си уронват престижа на учебното заведение. Не ви разубеждавам да учите в чужбина, просто смятам, че е важно да се видят всички гледни точки, а пък и в крайна сметка като гледам колко млади хора си тръгват от България, за да следват в чужбина, май е време да покажем и нещо наше в по-хубава светлина (макар и в случая изтъквайки не толкова доброто чуждо). Та да се върна на приоритетите ви. Ако искате основно да купонясвате, да ходите по заведения и да пилеете пари – да, пак може да заминете, но всичко това е добре постижимо и в България, пък и ще си спестите разходи за подслон. Ако за вас на първо място са семейството и приятелите ви, то сериозно трябва да се замислите дали да заминете. За мен например семейството е на първо място. Въпреки това заминах поради няколко причини, едната от които беше, че настъпи крайното време, в което да стана по-независим и самостоятелен в много неща. Въпреки това ми беше много трудно в началото (първите 3-4, че и повече месеци) и бях изправен пред много противоречия. Според мен няма нищо срамно в това да си привързан към родителите си и да избереш да не се отделяш от тях (поне отивайки да учиш в чужбина). Решението, което взимате за вашето висше образование, ще определи поне следващите десетина години от живота ви, така че е важно всички фактори да се вземат предвид.

0 Replies to “Евгений Димитров, Берлин и FU”

  1. Нека не забравяме, че както в България има елитни университети, така и в Германия има такива, особено за определени специалности. В моите лекции (бвл, Манхайм) абсолютно никга не съм виждала подобно нещо, за каквото ти говориш – ревящи бебета, неприлично облечени хомосексуални и тн. Всичките ми колеги се държат с респект към преподаватели и по никакъв начин не уронват престижа на иституцията. Като цяло и в целия университет не съм срещала подобна картинка. Може би се дължи до някъде и на факта, че е Берлин все пак, сам казваш, че това не е съвсем Германия 😉

  2. Това с предимствата, особено спрямо сексуалната ориентация, което Евгени споменава, си е чисто тесногръдие… Именно тук България е изостанала много- в това хората да изразяват себе си без да развиват комплекси и да се чувстват заплашени. Всъщност това е една причина да не учите в България. Колко жалко е, че възпитаваме хомофобията още при децата и ето- един млад студент в чужбина е израз на тази обществена тенденция.

    Кой точно определя какво е прилично и какво е нормално??

Leave a Reply