Павлина Ралева, BWL в Манхайм

Ех, този Манхайм… Помня, че когато кандидатствах, писмото с документите 10477579_10152541051173103_789896116_nбеше със страшни размери: поне двойно по-голямо от писмата за другите университети и пълно с какви ли не допълнителни хартийки, които само тук изискваха. В Манхайм приемът е чрез Bewerbungsportal – онлайн портал, където можеш да  следиш дали документите ти са пристигнали, кога излизат резултатите от приема и т.н. Zulassungsbescheid-ът се получава именно в портала, съответно резултатите на BWL-ците излизат последни, но не по-късно от 15ти август. Оттам се започва лудницата със записването в университета и намирането на жилище… За съжаление университетът не предоставя сигурни места в общежитията, както на Austausch-студентите, затова всеки трябва да кандидатства и да си търси жилище сам. (много важно: дори и да не сте сигурни, дали искате да учите тук, кандидатствайте за общежитие възможно най-рано, така може да си спестите много главоболия в началото.)

Та, стига се до моментът, когато вече сте записани студенти, имате къде да живеете, минали сте през бюрократичния ад на Drachboot-Rennen Fachschaft Sportwissenschaftзаписването в общината и правенето на сметка в немска банка и изобщо страшното вече е зад гърба ви. Ха-ха, който си го е помислил, е останал неприятно изненадан 😀 Studium-ът по BWL поне в Манхайм е много wettbewerbsorientiert. Тоест студентите постоянно се конкурират един с друг. Това най-ясно личи по време на изпити – за да изкараш хубава оценка (например над 2,7 или 2,3, които обикновено са средните оценки) трябва да си се представил по-добре от мнозинството от колегите ти. Няма опция всички да минете с 1,0, на всеки изпит трябва да има и добри и лоши оценки.

Иstudy_hard_play_hardнтересна особеност на Манхайм е, че сравнено с другите немски университети, нашите семестри са малко по-различни. Аз поне не съм чувала за друг университет в Германия, чийто зимен семестър започва на 1. Септември. Така във времето, когато другите се завръщат за началото на семестъра, ние вече учим за mid-term-изпити, защото сме преполовили семестъра. Хубавото обаче е, че сесията ни приключва преди Коледа и можем да празнуваме без мисълта за предстоящи изпити. Лятната сесия пък свършва средата на юни и цялото лято ни е свободно за почивка и евентуални практики. Неудобното обаче е, че почти нямаме време да се подготвим за сесията. Тя започва буквално един уикенд след края на лекциите и няма време за преговор преди изпитите.  Затова е много важно да не се изостава с материала, а който не е учил цял семестър и се надява да навакса преди сесията… ами не му се получава 😀

Studium-ът в Манхайм е до голяма степен фиксиран, нямаме много избираеми предмети, повечето са задължителни. Така от една страна наистина придобиваш знания от всички сфери, но пък ако например си решил, че искаш да се занимаваш с маркетинг, си длъжен да изтърпиш три предмета по счетоводство… Всъщност имаме право само на един избираем предмет, което според мен не е достатъчно. (За сметка на това по време на Auslandssemester-а можем да избираме каквито курсове пожелаем без ограничения. Но за това по-нататък.

Най-общо предметите са разпределени в няколко големи групи: така наречените Grundlagen обхващат основни знания по10483935_10152541051163103_1401633647_n математика, статистика, изчисляване на кредити и лихви (ако искате в началото да ви е поне една идея по-лесно, изобщо не се записвайте на ЗИП-ове по философия или история, избирайте математиката, ще ви е необходима!). Първокурсниците тук биват „посрещнати” с изпит по Finanzmathe още през октомври. Това действа доста отрезвяващо на онези, които не са се напрягали много до тогава и след като оплескат първия изпит, решават че не е зле да започнат да учат 😉 Също и дава възможност да видят какво ги чака на истинската сесия през декември. Други основни предмети в Studium-a са VWL и право.

Самото обучение по “BWL-ски” предмети обхваща почти всички сфери. Като се започне от предмети като мениджмънт и маркетинг и се стигне до счетоводството и финансите. Докато голяма част от предметите наистина са сложни и се изисква повече време за разбиране на материала, има и такива, които са ни, както се беше изразил един професор, „подарък” и са сравнително леки и често студентите получават добри оценки. С времето човек се научава да разделя предметите, за които е нужна сериозна подготовка от тези при които една седмица учене е предостатъчна. В Манхайм около 50% от обучението е на английски (финансите и мениджмънтът са изцяло на английски), което е добра подготовка за работа в интернационална среда, както и за семестъра в чужбина в 5-ти семестър.

auslandssemesterAuslandssemester-ът е и една от причините много немци да избират именно Манхайм (освен репутацията, мястото в класациите и качеството на обучението) – един семестър в чужбина винаги се гледа с добро око от работодателите и носи допълнителни точки при кандидатстването за магистратура. За разлика от другите университети семестърът в чужбина тук е задължителен и е включен в програмата. Изборът на университети е много голям и места има за всички (да, дори иоценките ви да са лоши, пак ще ви намерят място някъде ;)). По време на 5-тия семестър имаме право да записваме каквито курсове пожелаем, единственото условие е минимум половината да са от факултета по бизнес в съответния университет.

Друга част от интернационалното обучение е задължителното изучаване на език. Изборът също е сравнително голям като се започне от английски, испански, мине се през руски и се стигне до екзотични езици като японски и китайски.

Библиотеката
Библиотеката

Като цяло съм доволна, че избрах именно университета в Манхайм. Обучението не е леко, особено около сесиите е доста натоварено. Дава ни се пълна свобода, няма задължително присъствие нито на лекциите, нито на упражненията и туториумите. Така всеки може сам да прецени дали си заслужава да ги посещава, или е по-добре да учи вкъщи. Разполагаме с няколко библиотеки, които са оборудвани с много места за самостоятелно учене, работа по групи, както и с доста компютри и разбира се тонове литература. Кампусът е много добре уреден, в центъра на града е. Е, Манхайм не е перфектен и никак не може да се впише в представите за типично немски град, но за това вече е писано в сайта. 

Та, това беше за BWL-а в Махайм… Запомнете: кандидатствайте рано за общежитие, наблягайте на математиката в училище и се подгответе психически за сериозно учене, защото нали знаете: който учи, той ще сполучи (в уни Манхайм)! 😀

Вижте още: Впечатления на студенти от Манхайм; Бизнес администрация (BWL)

Leave a Reply