Далеч не изхождаме от мисълта, че абсолютно всички, които искат да студентстват и живеят в тази прекрасна алпийска страна, са се насочили към Виена, но е факт, че това като че ли важи за мнозинството. Затова тази секция се отнася предимно за Виена, но повечето неща важат и за другите градове в Австрия.

След като вече сте разбрали какво се иска от вас за университета, другият ви най-голям приоритет е намирането на покрив над главата. Тъй като много хора си дават кратко време за това преди започването на годината, ние съветваме да се организирате така, че да имате достатъчно време и да се опитате да предвидите доста проблеми в това отношение.

Като цяло, намирането на жилище не е никак лесна задача, но във Виена например, често граничи с почти невъзможното. Това няма за цел да предизвиква паника в бойните редици, а просто да предупреди идващите насам да са готови за много нерви, време, разочарования и неминуемо за страха, че има вероятност преди началото на семестъра да няма къде да спят. Горе-долу на всекиго във Виена се е случвало, малцина са тези, които не са имали проблеми и са се справили бързо.

Така че, първи съвет – отделете си време, като се опитате да намерите и резервни варианти- мили хора с удобни дивани във Виена има много, подсигурете се, че и за вас ще има един. За намиране на жилище седмица е малко,  две е далеч по-добре, но пак е възможно да не е достатъчно,  така че си преценете добре времето.

Ако е възможно, препоръчително също и за записването в университета, е да дойдете възможно най-рано да се справите и с двете. Заради новите студенти всяка година търсенето на жилища през лятото, и особено август-септември, е огромно, така че не го оставяйте за последния момент.

Вариантите са два – общежитие или квартира.

Квартирата има особения плюс да си самостоятелен, но това означава също и да се сблъскаш с плащане на сметки и други не толкова приятни битови особености. Тъй като въпросните сметки във Виена, примерно, могат да надхвърлят доста очаквания, доста добра идея е да търсите апартамент с warme Miete, тоест в чийто наем са включени и разходи за ток, вода, газ, парно, интернет и пр. Трябва да се внимава да не се бъркат тези разходи с Betriebskosten– това са разходите за самата сграда като поддръжка, асансьор, Hausverwaltungskosten и т.н., тоест те не са горепосочените разходи.

Особено внимавайте за измами– няма как да разберете веднага дали симпатягата срещу вас е крадлив мошеник или честен наемодател, но без подписан договор и сигурни изгледи, че точно вие се нанасяте там, не давате пари на човека, с когото си уговаряте апартамента. Отделете си време да прочетете какво пише в договора, който ви се даде- едва ли веднага след 12-ти клас юридическият немски ви е най-голямата сила, но положете усилия да разберете върху какво се подписвате.  Важно е да се внимава с клаузите за неустойки при срочни договори- нарича се befristeterVertrag и ако е за три години, а решите да се изнесете след една, обикновено са предвидени неустойки за нарушаване на договора, тоест ще се бецалва. Unbefristeter Vertrag значи, че може да напуснете, когато искате, но с едномесечно или тримесечно предизвестие, а през първите 3 години от договора хазяите са длъжни да ви търпят, без да могат да кажат и копче, ако това не им изнася; тук австрийското право удря едно рамо на изстрадалите наематели.

http://www.flohmarkt.at/suche/mietwohnung-wien/ това е добър сайт за апартаменти под наем, както и

https://www.facebook.com/wohnung.frei.wien , където са събрани много различни предложения от най-големите сайтове.

Добър вариант е да се ориентирате към търсене/създаване на WG: по сайтовете има много оферти за общо жилище между 4-5-6-7-8-9- + безкрайност човека.

Facebook групите, които предлагат WG-стаи са едно от най-честите решения на проблема с търсенето на жилище, като най-голямата е https://www.facebook.com/groups/37298279348/?ref=browser.

Относно общежитията: ако сте решили, че ви тегли сърцето към съвместния живот с много себеподобни без чак толкова отговорности, съветваме ви да пишете на всички общежития, чиито координати намерите, без изключение за по-сигурно. Започнете да пишете имейли отрано- март, април месец преди да заминете е добро начало.

Като цяло, голяма част от хората не си намират стая без голяма борба- ония не отговарят доста често, а местата са ограничени, свършват бързо, а има и списъци с чакащи. Друг е въпросът, че са немарливи, затова трябва да се настоява и да се досажда. Също така, поради липса на друг вариант, е възможно да сте в една стая с някой друг, защото няма единична в общежитието. Като цяло е въпрос на голям късмет да се намери това, което търсите и то в срок.

Като примерни цени може да се каже, че хубава стая в общежитие е от 270-300 евро горе-долу до над 350, таванът може би е 400-500. Има и стаи за под 250, но там условията не могат да бъдат описани като особено добри, а и стаите обикновено са двойни.

Фирмите координатори са няколко и предлагат повече от едно общежитие в различните части на града:

http://www.stuwo.at/

https://www.home4students.at/

http://www.auge-gottes.at/studentenheim-wien

http://www.wihast.at/home/

http://milestone.net/en/

http://www.oejab.at/site/de/studierendejugend/studierendenwohnheime/wien (Предлага общежития и в други австрийски градове)

http://www.base19.at/

http://www.akademikerhilfe.at/

 

Цените при апартаментите варират много- средна цена за не особено просторен апартамент с две стаи, кухня и баня би била около 700 евро. Възможно е обаче и да са 600, 580, 800, 900, със сметки, без сметки.. Както се казва – кой к’вот’ си намери.

A eто и няколко съвета за бъдещото бодро поколение кандидат-студенти във Виена:

– Ако искате да живеете на общежитие, кандидатствайте още през есента на 12 клас, напливът е наистина огромен. (Просто напишете на конкретното място, че искате да се нанесете през септември следващата година).

– Вземете си от гимназията удостоверение, че сте нейни ученици, както и документи с доходите на двамата родители. (Това важи предимно за общежитията, но може да случите и на някой по-недоверчив и взискателен хазаин.)

– В случай, че си наемете квартира, ето ви кратък речник с някои понятия:

Kaution – това е предплата, с която гарантирате, че няма да се изнесете неочаквано от жилището и че няма да нанесете големи щети. Обикновено е в размер на два или три месечни наема.

Provision – това са парите, които брокерът получава. Избягвайте обяви, които имат Provision, защото поне според мен това са средства, хвърлени на вятъра. Желани са обяви, на които пише, че са PRIVAT.

Ablöse – срещу определена сума част от наличната мебелировка става лично ваша. Аз лично бих ви посъветвал да отбягвате обяви с Ablöse, понеже исканата сума е безумно висока за мебели поне втора ръка.

Vormerkschein– , че сте живели поне две години там, който носи определени преференции и предимства. Отново на този етап не е за вас – просто има жилища, които няма да ви дадат без него.

Полезна информация за процедурата при кандидатстване в Австрия можете да намерите тук.

10 Replies to “Жилище”

  1. Здравейте ! Имам един въпрос относно съвета да кандидатстваме есента на 12 клас за общежитие – не изискват ли някакъв документ, с който да гарантираме , че сме приети ? Или всеки може да си кандидатства ?

Leave a Reply