Максим Пенев, BG Careers Fair

bg_careers_fair_logo_textКариерният форум BG Careers Fair събира за четвърта поредна година топ работодатели и български студенти във Великобритания и Германия, които се интересуват от възможностите за професионална реализация у дома. Събитието ще се състои на 12 март в Лондон и на 16 април във Франкфурт. Организира се изцяло на доброволни начала от сдружение „Български кариерен форум“. Днес ви запознаваме с един от членовете на екипа – Максим Пенев.

max_penevРазкажи накратко за себе си – какво учиш, с какво се занимаваш?

Следвам бакалавър по бизнес информатика в трети курс в Университета Манхайм. Тук основното ни занимание неизбежно е ученето, но се опитвам да съм активен и в други насоки. През последните две години бях председател на българското студентско сдружение в града, а от над година съм част от екипа на кариерното изложение за българи в чужбина BG Careers Fair.

Защо избра Германия като място за продължаване на образованието си?

Следването в Германия се е превърнало в естествено продължение на завършването на Немската гимназия в София, а и на все повече други средни училища в България. Нивото на образованието в немските университети е високо и завършването им е ясен знак за работодателите за качествата на абсолвентите. Ниските семестриални такси пък са допълнителен стимул да избереш тях, а не например Великобритания или САЩ.

Как попадна в BG Careers Fair? Какви задачи изпълняваш?

 Допреди две години форумът се провеждаше само във Великобритания и след възникването на идеята, да бъде организиран и в Германия, имаше нужда от хора на място и така се стигна до включването ми в екипа по препоръка на Алекс Найденов от ОИБ, за което съм му благодарен.
В момента съм отговорен за привличането на все повече посетители на изложението, контакт с различните български общества в Германия, както и за присъствието на BG Careers Fair в социалните мрежи.

Какво да очакваме от тазгодишното издание на форума?

th-666969653-785x523След положителните отзиви от миналата година, но и, разбира се, след анализиране на критики и идеи, сме много мотивирани да направим едно още по-успешно събитие и още повече посетители да се възползват от възможностите, които им предоставя форумът. Концепцията е същата – над 20 водещи български работодатели пътуват специално до Лондон и Франкфурт, за да се срещнат с местните студенти и млади професионалисти и да представят компаниите си и възможностите за реализация в тях в приятна и предразполагаща атмосфера. От скоро е активна и новата ни онлайн-платформа, на която можете да се регистрирате безплатно и резюмето ви да бъде разгледано от компаниите, както и да се запишете за посещение на изложението.

Кое е най-главното предимство, което форумът предоставя на всеки посетител?

Според мен основно предимство е личният контакт с HR-ите на компаниите, възможността посетителите да получат информация за реалната ситуация на пазара на труда от извора, но и да ги впечатлят на място, да изпъкнат над множеството писмени кандидатури.

Смяташ ли, че си заслужава да се завърнеш в България и да градиш кариера тук? Защо?

Няма какво да се лъжем, в България положението не е розово. Лошото обаче е, когато без да сме се поинтересували какво може да ни предложи специално на нас пазарът на труда, повтаряме мантрата, че в България няма работа. Целта на BG Careers Fair не е на всяка цена да връща българите у дома, а да спомогне за информираността им. Смятам, че за млади образовани хора има все повече опции в развиващи се компании и със солидно заплащане и се опитваме да срещаме точно такива работодатели с посетителите на форума. Трябва да се вземат предвид и различното ниво на разходите и на облагаемостта на доходите в Германия. Като прибавим и други фактори, различни от финансовия, то да – определено разглеждам граденето на кариера в България като опция на даден етап.

Според теб самоинициативата ключов фактор ли е за успех?

Без никакво съмнение. Моето разбиране е, че успехът рядко идва от само себе си, а е плод на много труд, лишения и постоянно търсене на възможности, проактивност.

Какъв съвет би дал на всеки, решил да учи в чужбина?

Много е важно да имате реална представа за това, какво ви очаква, да проучите всякакви аспекти от следването в чужбина като цяло и изискванията и условията на конкретния университет. Търсете информация от колкото се може повече източници, преди да приемете нечии думи за факт (например моите), поговорете и с други студенти, и, разбира се, прочетете всички статии на FAQ4UNI. Но абстрахирайки се от чисто образователните ползи, смятам, че следването в чужбина обогатява и в много други направления и го препоръчвам силно, независимо дали искате да се върнете в България след това.

Ани Василева

0 Replies to “Максим Пенев, BG Careers Fair”

Leave a Reply