Германия за напреднали: DOs and DON’Ts при задаването на въпроси за следване и живот в чужбина

dosdontsКойто не е помагал и отговарял на кандидат-студенти в групата Помощ при кандидатстване в Германия/Австрия, той не се е начел на повтарящи се или изключително общо формулирани въпроси. По-надолу няколко добри и няколко лоши практики при задаването на въпроси към настоящи студенти, които е добре да имате предвид, като разпитвате – за да не губите своето и на отговарящите време и да получавате смислени и конкретни отговори.

 – DO: Проучете малко повече за конкретните специалност, университет и град, които ви интересуват, преди да се обърнете към някой студент за впечатленията му/й.

Може да звучи супер общо и разбиращо се от само себе си, но ще се учудите колко хора предпочитат първо да изстрелят най-елементарните за отговаряне чрез три клика в Google въпроси. Свързването със студент, който да разкаже малко повече впечатления за живота и следването зад граница, не е заместител на търсачките или сайтовете на университетите, а следващ стадий от информирането ви, който идва СЛЕД собственото търсене по въпроса.

 – DON’T: Задавайте следните въпроси “Къде в Германия/Австрия се учи [име на произволна специалност]?” и “Кога са сроковете за подаване на документи?”

Първи въпрос: 1) отворете Google 2) въведете в търсачката “[име на специалността] Studium Deutschland/Österreich” 3) profit.

Втори въпрос: ако кандидатствате за бакалавър зимен семестър – 15 юли, ако е за летен – 15 януари. За някои по-специални учебни зведения (академии по изкуства примерно), както и за магистратурите има различни срокове. Всичко това е супер подробно описано по сайтовете на университетите – с червени букви, оградено в бляскащи квадратчета, които ви избождат очите. Задаването на този въпрос директно означава, че не сте гледали сайта на желания университет за повече от 32 секунди и оставя лошо впечатление.

 – DO: Задавайте конкретни въпроси, които да показват, че поне малко от малко сте си дали зор и сте се поинтересували предварително.

Има разлика между “Гледах за Берлин и Мюнхен за [име на специалността], но е съм сигурен какво да избера. Кое според теб е по-добро и защо?” и “Къде се учи това в Германия?”, нали? Шансът да получите подробен и информативен за самите вас отговор е средно поне 42 пъти по-голям при първата формулировка 😀

 – DON’T: Питайте за това с какви оценки се приема за дадена специалност.

Въпросът сам по себе си не е нелогичен, но просто не отделният студент е човекът, който може най-добре да ви информира по темата. Това е въпрос от компетенцията на конкретния университет, така че го адресирайте натам. По принцип Numerus Clausus (немското наименование за бал) се сформира на база кандидатствали за конкретна специалност и техния бал и затова е възможно много да се различава при различните кандидатстудентски кампании. Можете да добиете представа за балове предишни години, като потърсите в търсачкана на университета си Numerus Clausus + година (вижте предишните 2-3 години поне как е вървял балът). Алтернативно можете да зададете следното в Google “Numerus Clausus [име на университета] [име на специалността]“.

 DO: Проверявайте профила на студента, към когото се обръщате за мнение и информация.

При положение че изрично съм написала, че уча медии и комуникации в Берлин, защо решихте, че мога да знам дали следването на икономика в Мюнстер е трудно или не?! 

 – DON’T: Задавайте твърде специфични въпроси при попълване на формулярите на различните университети или на uni-assist.

Сега, тук е редно да направим разграничение: ако искате да питате нещо за това как точно да въведете оценката си или формата си на диплома във формуляра, е едно – това наистина е супер важно и ще се опитам да помогна, ако мога и ако си спомням как точно е редно да се напише. Когато обаче ме питате “Какво е PLZ?” или “Какво да пиша на c/a?” (да, имало е такива случаи), директно ви насочвам към Google, където си отговаряте на питането с 1 клик. Така че добре помислете дали въпросът ви наистина е сериозен или е просто детайл.

Генерално обаче имайте предвид, че повечето студенти са попълвали конкретните формуляри преди поне година и дори при най-добро желание да ви помогнат с важен въпрос, просто не могат да си спомнят конкретно какво са писали на дадената графа преди толкова време. Затова за въпроси относно попълването на формулярите най-добре се обръщайте към uni-assist или конкретния университет, за да не стане объркване по трасето.

Кали

Прочети и другите статии от Германия за напреднали.

Leave a Reply