Студентският живот невинаги е парти

шхат.Преди да започна да следвам, винаги си мислех, че студентите имат лесен живот. Три месеца учене и работа и след това два месеца ваканция. Така ни представяха студентския живот бившите ученици от нашето училище, когато вече бяха минали първите два семестъра от обучението им. Не се говореше за учене или за изпити. А когато се стигаше до тази тема за разговор, тогава се разказваше колко са готини общежитията, как всяка вечер има парти и че така или иначе и да пропуснеш лекция поради успиване, не е проблем, тъй като професорите не ги интересува кой присъства на лекцията. Естествено, човек все пак се пита не учат ли студентите, но това би развалило разказите за прекрасните изживявани по време на студентския живот и собствените ти представи.

Съставяне на семестриалния план без всъщност да имаш план

С началото на следването си в педагогическото висше учебно заведение в Карлсруе започнах да осъзнавам какво означава да си студент. Първо трябваше да си намеря място, където да живея. Имах късмет, защото приятелят ми вече седмици наред беше търсил стаи в града. Преждевременно беше решил да живее в общежитие, но не беше казал на наемателя си, че има намерения да се изнася, и така аз се нанесох в неговата стая.

След това започна следването в университета. За щастие, има тъй наречените “Ersti-Tage” или дни за първокурсниците, през които бързо опознаваш града и се запознаваш с нови хора. Университетското всекидневие започна още от първия ден доста трудно. Всеки трябваше на базата на избраните от него предмети да си състави учебен план и, естествено, никой нямаше представа как става това. Човек също така не трябва да очаква помощ от по-опитните студенти, тъй като техният отговор на въпросите е: „Ще успеете да се справите с програмата, не се притеснявайте толкова много“. А как точно ще я направим? Трябва ли всеки семестър да си съставяме нов учебен план? От моя приятел в университета разбрах, че те получават съставен учебен план за неговата специалност, но при нас в „Hochschule“ е различно.

Къде останаха партитата, успиването и пропускането на лекции?

Свикнах бързо с всекидневието в Hochschule, дори и да не отговаряше на моите представи от разказите на по-партиголемите съученици. За учене имаше повече от колкото могат да попитат на един изпит, можеш да забравиш да не ходиш на лекции и ако си мислиш, че след лекциите си свободен, много се заблуждаваш. Малка част от това, което се пада на изпитите, е материал, взет на лекциите, човек трябва да бъде готов да жертва голяма част от свободното си време за да чете допълнителни материали.

Споменах ли вече, че в PH (педагогическото висше училище) правим всички изпити в края на учебния период? Това означава двойна и тройна работа. Трябва винаги да учиш след лекциите, за да не изоставяш, също така да се подготвяш за изпитите, да напишеш изпитите и най-добре е, ако все пак и ги преминеш. Не знам как успях да се справя, но все пак го направих. Може би успях, защото по време на лекциите не ходих на партита, не се успивах и не пропусках лекции.

Но за сметка на това след учебното време имах така желаната двумесечна ваканция. Докато моят приятел, който по време на лекциите имаше така желания студентски живот, трябваше и по време на ваканцията да се подготвя за изпити.

Преводач: Моника Флорова

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

Виж още: “Как да разпределяме времето си?”; “Да се  научиш да учиш” – част 1 и 2; “Готови ли сте за следване в Германия?”

Leave a Reply