Германия за напреднали: Гласувай, пък да става каквото ще

Зе германците не можем да твърдим със сигурност, но българите явно обичат да избират. Дотолкова, че за последната година и половина са на път да го направят вече за трети път. Няма да изпадаме в хардкор политически анализи, макар че 3 години обучение в сферата на социалните науки със сигурност ни дават правото да компетентстваме уверено по политически въпроси, предимно във фейсбук статуси или вкъщи в спор с телевизора, естествено.

Макар и на близо 2000 километра от епицентъра на титаничния предизборен сблъсък, успяваме и тук да усетим някои от най-разтърсващите му проникновения, пък било то и на гладен стомах и без предизборни кебапчета. А в социалните мрежи разни вдъхновени идеалисти убеждават, че най-важното и демократично нещо, което можем да направим, е да гласуваме – независмо за кого, но да гласуваме. Ами не.

Демокрацията и най-вече това да си активен гражданин не се изчерпват с ходене до урните веднъж на всеки 4 години и протестиране веднъж на всеки 10. Това са процеси, свързани с образоване, активно интересуване и включване и най-вече много мислене. А днес е ден за размисъл.

Затова нашият призив е не да гласувате на всяка цена, независимо за кого, ами да седнете и да помислите много, ама много сериозно. Да прецените платформите, кандидатите и последствията от вашето гласуване или негласуване. Искате ли с негласуването си да дадете по-голяма тежест на купения и на корпоративния вот? Защо млади, активни и амбициозни хора биха се отказали от правото си да зададат посоката, в която искат да се развива държавата им? Отговорите не са еднозначни – преценете и действайте според съвестта си.

А ако изберете да гласувате (което според нас, без да искаме да налагаме поведенчески модели, е по-адекватното решение спрямо ситуацията в България), можете да го направите на следните места в Германия:

10469361_650524275065488_6099093156073983006_n

Кали & Таня

Прочети всички статии от Германия за напреднали от първи и от втори сезон.

Leave a Reply