Германия за напреднали: 7 признака, че учиш социални науки

Вече веднъж говорихме за специфичните особености и хабитат на студентите от подвид прависти. Дойде ред е на следващите в списъка, а именно онзи особен биологичен феномен – студентите по социални науки. Ако учиш или искаш да учиш политология, комуникации, антропология, социология и въобще всичко, което претендира, че разбира и изследва човешките общества, то чувствай се persönlich angesprochen.

marx-revolution

1. Мечтаеш за социална революция. Жестокостите на несправедливо устроения ни свят разтрисат душата ти както земетресение в деня за размисъл клати софийските панелки и монотонността на иначе скучния ти нюзфийд. 99% от благата са държани от 1% от населението, в Индия плащат по няколко цента на час на децата, които съшиват обувките на Nike, а жените в мюсюлманския свят са репресирани – светът изобилства от каузи, които активно можеш да подкрепиш като пишеш гневни статуси и постваш трогателни снимки на гладни ганайчета от новия си Iphone 5.

протест

2. Протестираш активно. Било то анти-наци демонстрации, окупации или големи студентски пленуми, където да обясниш как цялото ръководство на университета ти са банда капиталистически нацистки свине, които опресират студентите, защото не им позволяват да си провлачват Studium-а по 20 семестъра, то ти си вечното присъствие, а в раницата ти винаги се намира по някоя друга маска на Гай Фокс – така, за всеки случай. Това, разбира се, ако не работиш върху следващата PowerPoint презентация за някой реферат.

third gender3. Активен борец за равнопоставеността между половете си. Дотолкова, че последния път, когато в официално писмо видя написано “Liebe Studenten”, вместо StudentInnen, едва не получи инсулт от възмущение. По партитата обикновено си първият човек, който завърта разговора около постколониалните перспективи във феминизма, пледираш за това в немския език наред с безличното man да има и безлично frau (с малка буква) и си твърдо решен да не разкриваш на околните пола на бъдещото си дете, за да неутрализираш ефекта на социално конструирания пол и да може то само след време да реши дали да е момче, момиче … или нещо друго.

tumblr_lg7ujwSKLa1qafrh6

4. Обичаш да дискутираш и подлагаш на критичен анализ всичко, случващо се около теб, незамисимо дали става въпрос за кризата в Украйна, или за това кой да отиде да вземе бира от супермаркета. Под дискусия се разбира обмяна на мисли със себеподобни, чието мнение се припокрива на 100% с твоето. В момента, в който някой изрази несъгласие, си готов да го разкъсаш на парчета с аргументи, доказвайки колко нелепо звучат идеите му. Поради тази причина другаруваш предимно с други Sozialwissenschaftler-и или с останалите членове на местния клуб по дебати.

vegan-live-vegan-cut-the-crap5. Вегетарианец/ веган/ суровоядец си. Изгледал си веднъж Earthlings и считаш себе си за експерт по теми, засягащи консуматорската същност на обществото ни. Носиш обувки от еко кожа и отказваш да облечеш плетения от баба ти пуловер, ако не ти представи сертификат за това, че преждата е от щастливи овце. Ако видиш у вас хлебарка, не я стъпкваш с чехъла, а я улавяш и я пускаш навън “на свобода”. Убеден си, че никой няма право да ти се меси относно това как се храниш, но в същото време не пропускаш да попиташ всеки месоядящ познат как се чувства като поглъща трупове. После му пращаш линк, за да изгледа и той/тя Earthlings.anti-atom-sonne

6. Еко и био си. Придвижваш се навсякъде с колело, дори когато навън е -29 градуса, а снегът е затрупал и самите снегорини. Вдигаш кръвно всеки път, когато някой изхвърли хартиена опаковка в контейнера за пластмаса. Изпитваш вътрешно презрение към всяко яйце, което не е поне три пъти по-скъпо от нормалното и няма печат “био”. Не ползваш дезодорант, за да не разрушиш озоновия слой. Поради последното нямаш и много приятели.

7. Докато четеш тези редове пускаш CV-та за работа в McDonald’s.

Кали & Таня

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.

5 Replies to “Германия за напреднали: 7 признака, че учиш социални науки”

  1. Простотия … познавам хора и то не е единичен случай, които взимат над 2к евро в чужбина благодарение на това че са учили социална наука. Къв McDonalds кви 5 лева

    1. Прощавай, аз уча социална наука – дай контакти на тея приятели с готината работа, че да кандидатствам и аз там 😀 😀 (Кали)

Leave a Reply