Как да пестим по време на следването? (част 2)

Прочетете първата част на статията тук.

onlineImage

… следващото пътуване

Влаковете са скъпи. Още по-скъпа е собствената кола. Със сигурност има по-изгодни алтернативи за придвижване.carsharing-arten Абонаментната карта за железниците (Bahncard) не е лоша и често е на половин цена за студенти. Също може да потърсиш в интернет за намалени билети за влакове – например LТur понякога продава останалите налични билети само за 26€. Ако някой път наистина ти трябва кола, carsharing е една изгодна алтернатива на собствения автомобил. (Бел. прев. – carsharing е услуга, предлагана в някои градове, за бързо наемане на автомобил за кратки пътувания. Често се използва например от хора, които живеят в покрайнините на града и всеки ден трябва да пътуват до работа.) И разбира се има много хора, които пътуват в същата посока и са готови да те закарат, при условие че си разделите парите. (Бел. прев. – Това е т.нар. Mitfahrgelegenheit – много популярен начин за междуградско пътуване в Германия и Австрия. На сайтове като http://www.mitfahrgelegenheit.de/ или http://www.mitfahrzentrale.de/ може да намериш кой и кога пътува в желаната от теб посока и да се разберете да те вземе. Накрая всички са доволни: ти пристигаш бързо и евтино, а на човека не му се налага да плаща сам за гориво.) Пътуването с влак е особено изгодно с билета за групи до пет човека (Ländertickets) – с него можете да пътувате цял ден в рамките на една провинция. А ако планираш почивка, има определени блогове, които по цял ден не правят нищо друго освен да търсят супер изгодни оферти за почивки (например Urlaubsguru, http://www.urlaubsguru.de/).

m_pyramid… хранителни продукти

Народът е казал, че човек е това, което яде, и в това със сигурност има късче истина. Затова искаме да те помолим, да се опиташ да не спестяваш от храна. В менюто трябва да присъстват плодове и зеленчуци, защото яденето на спагети всеки ден след време не само, че не е забавно, а и пренасища тялото с въглехидрати. Храни се балансирано и разнообразно – всичко друго е вредно за здравето, а това също струва пари. Изгодни и качествени продукти могат да бъдат намерени на седмичните пазари. Добре е да отидеш до пазара малко преди търговците да си тръгнат. Останалите продукти често са с намалени цени, както и тези, чиято опаковка е леко наранена или на които скоро им изтича срокът на годност. Често в пекарните продават хляба след 18ч. на половин цена, за да не се налага да го изхвърлят. И скъпата минерална вода може да се замени с вода от чешмата. Със сигурност не боли пък и не се налага да носиш тежките опаковки. И у вас няма да се натрупат необятни хълмове от бутилки, които можеш да върнеш в магазина срещу пари (Pfandflaschen).

… мобилен телефон и интернетd1ad8d2f2a6949be

Днес почти всеки мобилен оператор има специални цени за студенти. Просто покажи студентската си карта и тарифата веднага ще стане по-изгодна. Понякога има и специални отстъпки в началото на семестъра. Струва си да следиш цените и да внимаваш с обвързването. В някои случаи може да е малко по-скъпо, ако не сключиш договор за две години, но често човек се ядосва и когато цените скочат три месеца след подписването на договора. Все по-често договорът за интернет може да се комбинира с този за мобилен телефон. И провери в списъка с разговорите си дали наистина имаш нужда от неграничен брой минути и смс-и. Скайп и whatsapp често могат да са добри заместители. Анализът е малкият брат на спестяването!

… култура и свободно време

Тук парите се харчат с удоволствие, защото интересните преживявания са много. И наистина, в тази област също могат да се намерят много добри оферти. Билетите в много музеи и театри са по-евтини, ако покажеш студентската си карта – понякога дори наполовина. В кината студентската карта също трябва да ти е под ръка. Освен това често абонаментите за вестници са на по-ниски цени за студенти. Или пък може да тестваш някое списание безплатно за две седмици – само не забравяй да прекратиш навреме абонамента! Спортните курсове към университета често са по-евтини от фитнес студио, а и ти дават чудесна възможност да се запознаеш с други студенти. И разбира се, препоръчваме ти да си направиш седмичен план кога, в кой бар и точно в колко часа има happy hour. Удоволствието от пестенето!

urn-newsml-dpa-com-20090101-131125-99-01936-large-4-3

Заключение:

Живее се малко по-спокойно, ако като студент държиш финансите си под контрол. Първата стъпка е да анализираш за какво изобщо харчиш парите си. Когато знаеш това, може да прецениш къде може да спестиш без да те заболи твърде много. Само бъди много внимателен с предложения за каквито и да било кредити. Това наистина трябва да е един от последните варианти, да се сдобиеш с пари, и по-късно може да приключи много зле. Това, което винаги помага, е работата. Ако все още нямаш такава, в интернет е пълно със сайтове, където можеш да намериш обяви за почасова работа за студенти или дори платени стажове.

Превод: Симеона Милачкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.


Вижте също какво се случва, когато се разболеете като работещ студент.
А отговори на най-често задаваните от родителите въпроси можете да намерите тук.