Радина Павлова, впечатления от Хайделберг

„Ich hab mein Herz in Heidelberg verloren…“

Потенциални хайделбергчани, ако въпросната фраза не ви е позната, викайте веднага чичо Google на помощ!

Градът????????????????????????????????????????????????????????????????????????

При първи разговори с колегите често се повдига въпросът: „Защо точно Хайделберг?“. Сред мястото на университета в световния топ 100, престижа, качеството на образование, подбраната среда и чисто академичните възможности, които предлага, като аргумент неизменно се промъква и „und Heidelberg ist eine so schöne Stadt“. 

хОт собствен опит трябва да призная, че градът наистина не изневерява на славата си и действително е сред най-красивите в Германия. По-скоро е малък, но пък за сметка на това изключително жив, особено през по-топлите сезони, когато навсякъде е свежо, цъфнало и зелено, по най-дългата за Германия главна улица (с оригиналното име Hauptstraße) сноват япончета с никони, страшно много млади хора, студенти масово се припичат на слънце на Neckarwiese. Основно предимство е, че научаваш  важните места в града за по-малко от 2 седмици и няма шанс да се загубиш. Най-често използваното превозно средство е колело: бързо и екологично.

Кината са няколко, театърът е свежо ремонтиран и доста приятен (за истински ценители: немският Nationaltheater е в съседен Манхайм; като студент получаваш 50% намаление на билета навсякъде), кафета, клубове и заведения има буквално на всеки ъгъл. Постоянно се организира нещо: през септември джаз-фестивал, HeidelbergerHerbst, след това зимни концерти и представления в замъка Schwetzingen, уникален Weihnachtsmarkt с около 140 щанда, който допринася за коледно настроение цял декември, по това време на годината дни на литературата, скоро летни светлинни шоута (3 в годината) с фойерверки.

content_pic_big5 Разноските

Градът не е евтин, но е сравнително поносим. Не е трудно да си намериш работа, особено през пролет-лято, когато напливът на туристи е сериозен и на повече места търсят именно студенти като допълнитена работна ръка. Общежитията не са мит, особено ако кандидатстваш рано и си достатъчно находчив. С частните квартири е по-скъпичко, а и по-сложно, най-вече заради будещия противоречиви реакции балкански произход, допълнен от съмнителен статут на Ersti.

Менза

Общо 3 на брой. Marstallв Altstadt печели n пъти най-добра за Германия. Плаща се на грамаж, с доста приятна атмосфера. Другите две са по-типични столови с менюта и съответно по-евтини.

Извън Studiuma

Ако сте ентуасиасти и следването не ви стига, университетът предлага много допълнителни дейности.

  • ZSL

Zentrales Sprechlabor предлага езикови курсове на сравнително разумната цена от 80 евро на семестър. Разбира се, напливът е доста сериозен за езици като английски, френски, руски, така че следете внимателно насрочените дати за записване. Възможно е да пишете приравнителен тест и директно да започнете от определено ниво.

  • HochschulsportSommer-laufen-300x200

Програмата е пълна с всякакви спортове, по-голяма част от предложенията са безплатни за студенти на университета. Разбира се, някои от по-модните като йога, например, са Anmeldepflichtig или със символична такса. Повече информация на сайта.

  • Клубове

Тук вече herrsch-ва абсолютно многообразие: университетски вестници, партийно обвързани, благотворителни и т.н. Някои от по-видните се промотират във въвеждащата седмица.

Толкова от мен. За повече въпроси съм на разположение:

https://www.facebook.com/radinap.pavlova

pavlova.radina at gmail.com

Виж още впечатления на студенти от Хайделберг тук.

Leave a Reply