Енвер Тахир, впечатления от клиниката Еппендорф в Хамбург

Doctors-Express-Tampa-Walk-In-ClinicТози текст е своеобразно продължение на предишната статия, която беше публикувана на този сайт, докато бях още студент. Неуморното търсене на най-добрата възможна специалност и работодател ме доведе до Хамбург в отделението за диагностична и интервенционала радиология на университетската клиника Еппендорф.

Работя тук от около 14 месеца и като начало бих казал, че съм много доволен, както от обучението, което получавам, така и от заплащането. Когато се ориентирате към по-малки специалности като радиология, педиатрия, дерматология, патология и т.н., е добре да започнете работа в големи клиники, в които могат да се направят всички необходими ротации.

uniklinikhamburg
Университетската клиника Еппендорф в Хамбург

За моята специалност в Германия са нужни минимум 60 месеца обучение, а горна граница няма. Това време само по себе си обаче не е достатъчно, а трябва да си направил определен брой изследвания от даден тип: 5000 копютърни томографа, 50000 рентгена, 2000 ядреномагнитни резонанса, 500 интервенции и т.н. Въпросът е, че голяма част от малките клиники не разполагат с всички модалитети на радиологията и техните асистенти са принудени да ротират в други клиники.    

Клиниката Еппендорф (да, едноименната пипета е разработена тук) предлага доста добри възможности за професионално развитие. Спектърът на заболявания и съответните лечения, с които може да се сблъска един млад лекар, е почти неограничено голям. Лично на мен обаче много ми допада фактът, че има сравнително много чужденци лекари, които работят на високо ниво рамо до рамо с местните. Освен това повечето от директорите на отделения и някои главни лекари имат добри контакти в чужбина, което улеснява един евентуален престой в чуждестранна клиника, било то с цел научноизследователска дейност или обмен на опит. Тази клиника изключително много окуражава младите студенти да започнат някаква форма на научноизследователска дейност с крайна цел дисертация.

Ако след време кандидатсвате за работа на подобно място, моите съвети са следните: престой в чужбина по време на следването, започната или завършена дисертация, добро владеене на поне още един чужд език (нашият директор много държи на английския), участие в студентски конгреси, а оценките не са решаващи, но помагат. Това е засега. Ако имате още въпроси, можете да ми пишете на този адрес: enver.tahir@googlemail.com.

П.С.: Горещо препоръчвам на всички студенти да кандидатсват за стипендии. Занимавка е, но си заслужава и помага занапред!  

Енвер Тахир    

4 Replies to “Енвер Тахир, впечатления от клиниката Еппендорф в Хамбург”

Leave a Reply