Енвер Тахир, Медицина, Берлин

Здравейте всички! Аз се казвам Енвер Тахир и съм от София. Завъших 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” преди около 7 години (2005), което и до голяма степен допринесе за решението ми да следвам в Германия. Кандидатсвах тогава в 5 различни унивеситета и ме приеха във всички. Като цяло не е никак сложно да влезеш медицина в Германия, ако имаш прилична българска диплома, което не беше особено трудно, имайки предвид оценяването в българските гимназии.

Да дойдем на въпроса кои университети са най-добри. Преди обаче да решите да кандидатствате в един или друг университет, е важно да знаете дали сте финансово обезпечени. Ако това е така, тогава съм на мнението, че западногерманските университети са по-добри и градове като Хайделберг, Фрайбург, Ерланген, Тюбинген, Вюрцбург, Хамбург, Мюнхен и пр. са доста подходящи. Като цяло първите три града, които изброих, за мен са най-добрите за следване, но не ви съветвам да се установявате за постоянно там. Ако обаче се налага да се самоиздържате, е най-добре в големия град, защото там има работа и то всякакъв вид.

Какво е да следваш медицина в Берлин…

Друга важна за мен точка са международните партньорсва и кооперации на университетите и ви съветвам да ги  разгледате внимателно от самото начало. Казвам ви това, за да си оставите една вратичка, която води извън Германия и по-точно към Америка, Канада или Англия. Сигурен съм, че ще има доста от вас, на които няма да им хареса в Германия поради ред причини. Затова наблягайте на английския, за да можете да се спасите, ако се налага.   

Аз следвах в Берлин, който е един прекрасен столичен град с много развлечения, работа и възможности, но медицинският университет не е на ниво. Това е лично мое мнение, което обаче споделят много трезвомислещи и амбициозни колеги. По време на моето следване първите две години бяха на ниво с много изпити и тормоз от страна на преподавателите, както си му е реда. След първия държавен изпит, който е след 4-ти  семестър, обаче, всичко тръгна надолу. Никакъв контрол от страна на университета, смешни изпити, некачествено преподаване и т.н. От няколко години дори е премахнат и първият държавен изпит и се учи по някаква много странна система, която още никак не е уседнала и аз не бих рискувал на ваше място.

Ако имате някакви конкретни въпроси, с радост бих помогнал със съвети. Пишете ми на enver.tahir@googlemail.com.

Поздрави, Енвер

Вижте още: Впечатления на студенти по медицина; Финансиране на следването

0 Replies to “Енвер Тахир, Медицина, Берлин”

  1. Здравейте,
    Аз също уча медицина в Шарите, но за разлика от автора на статията съм по новата система. Вярно е, че съм едва първи семестър, но вече имам изградено мнение относно качеството на преподаване. Няма да лъжа, в началото ми се стори доста трудно и объркващо- ходенето из болницата без никакви базисни знания, разискването на болести без да сме учили анатомия итн. , но постепенно забелязах, че нещата са свързани едно с друго и започнах бавно да разбирам за какво става на въпрос. Сега- на края на първи семестър съм изключително доволна и не съжалявам за избора си да уча по новата система в Шарите. Няма го безплодното зубрене на неща, сухата теория, която отегчава. Има много практически занятия и някак си информацията се подава на малки порции и се запомня по-лесно, защото винаги е онагледена чрез определена болест или лабораторно занятие.

  2. Деница, ще се радваме да напишеш статия за сайта (да обясниш малко повече какво представлява новата система в Шарите), ако имаш желание и възможност. Можеш да се свържеш с нас на имейл faq4uni (at) yahoo.com 🙂

Leave a Reply