Запознайте се с нашите ментори: Слави

На нашето събитие Вечер на висшето образование в Германия и Австрия на 17 април, организирано съвместно с Тук-Там, ще ви представим студенти и завършили от 18 различни специалности и 16 немски и австрийски градове. Запознайте се с тях предварително в серията ни от статии за нашите страхотни ментори!

IMG_45073142522768Слави Славев, студент по Бизнес информатика във Виена

Радвам се, че ще мога да споделя опита си до момента в Австрия и се надявам да подпомогна за вземането на решение на бъдещите студенти. Казвам се Слави Славев и съм в Австрия от година и половина. Завършвам магистратура в Технически университет Виена, специалност Бизнес информатика, изцяло на английски език. Млад предприемач съм в областта на информационни технологии и Австрия е моят трамплин към опознаване на бизнес средата, клиенти и начин на работа в DACH региона.

Малко повече за ТУ Виена (TUWIEN). Това е един от най-престижните университети в Австрия, има страхотни както бакалавърски, така и магистърски програми, след завършването на които бихте имали 100% реализация в сектора, в който искате да се развивате. Ежегодно се организират множество кариерни центрове и събития, които Ви дават възможност да се срещнете очи в очи с представители на редица световни компании, като OMV, Microsoft, KPMG, Delloite, BMW и др.

Относно приема, стига да имате отлични познания по немски език и диплома за завършено средно образование, в повечето случаи Ви е достатъчно. Ако желаете, можете да прекарате една година в изучаване на езика и след това да кандидатствате. Разбира се, в зависимост от университета и програмата, може и да съществуват допълнителни изисквания. Семестриалните такси в почти всички австрийски университети е 370 €, което е значително по-малко от тези в Англия например.

Съветвам Ви да си зададете по възможност по-рано въпроса: Добре, приет/а съм, каква е следващата стъпка? Това е важно, защото, където и да решите да отидете да учите, извън България, ще ви предстоят множество предизвикателства като например:

– Мога ли да кандидатствам за общежитие? – в Австрия трябва да си подадете заявлението поне 7-8 месеца предварително.

– Какви документи се изискват за пребиваването ми? – след третият месец, в страната трябва да си изкарате документ, чрез който имате право да останете за по-дълъг период, ако не го направите, има глоби.

– С какъв бюджет на месец разполагам? – много е важно да успеете сами да си управлявате финансите, ще Ви е изключително полезно занапред.

– Имам ли право на работа? – Да, според предприсъединителните договори на България и Румъния с ЕС всички държави членки трябва да отворят трудовите си пазари от 1 януари 2014 г. Тук бих казал, че наистина това е голямо бюрократично облекчение, тъй като дори и да сте абсолютно безценен кадър и компанията да иска да Ви вземе на работа, трябваше да се чака около 2 месеца за изкарването на разрешително.

– Градски транспорт или автомобил? – Виена е известна с уредността и точността на градския си транспорт. Разполагате с 5 лъча на метрото, които имат спирки навсякъде из Виена. Вело-алеи, трамваи, автобуси, S-bahn и тн. С автомобил: почти цяла Виена е синя зона, което означава, че паркингът на час струва 2 eвро, а понякога няма места за паркиране или стигате по-бавно до целта си.

– Какви документи са ми нужни? – Преведете си на немски език освен дипломата също и акт за раждане, свидетелство за съдимост, други сертификати или грамоти.

Осигурен ли съм здравно? – Не. За разлика от българските университети, австрийските не осигуряват студентите си. Съветвам Ви да си изкарате формуляр Е104 от НОИ, чрез него доказвате, че сте били осигурявани в страна членка на ЕС и е необходимо условие за издаването на здравна карта в Австрия (E-CARD). За студенти месечната такса е 50 Евро.

студентки живот? – Има! Разбира се не във формата на кв. “Студентски град” в София, с множество барове и дискотеки. Съществуват различни студентски общности и организации, заведения, мероприятия, където можете да разпускате и да срещате различни хора.

Това, което ще запомня от студентските си години в Австрия, е свързано с ежедневно доказване, живот в една интернационална среда, общуване с множество креативни и интересни хора, от които и българи, много пътувания из Европа и разбира се взети изпити. 🙂

Аз лично избрах Австрия, тъй като намерих точната програма, която исках, и то на английски език. Усъвършенстване на втори чужд език, беше и следващата ми мотивация. Да не забравяме също, че все пак Австрия е на 1 час и 30 минути от България със самолет, винаги когато искате можете да се приберете при близки и приятели. Събирайки и натрупвайки чуждестранен опит е изключително голям плюс за всички българи, защото по този начин, ние допринасяме и за развитието на нашата родина, завръщайки се в нея един ден.

При нужда от съдействие: slavev.tu@gmail.com или свързване чрез LinkedIn

Leave a Reply