Запознайте се с нашите ментори: Боряна и Свилена

На нашето събитие Вечер на висшето образование в Германия и Австрия на 17 април, организирано съвместно с Тук-Там, ще ви представим студенти и завършили от 18 различни специалности и 16 немски и австрийски градове. Запознайте се с тях предварително в серията ни от статии за нашите страхотни ментори!

481962_3846903164879_1601599630_nБоряна Великова, завършила Политически и административни науки в Констанц:

Реших да следвам в Германия, защото образованието там е с много голяма практическа насоченост, а за мен обвързването на теорията с практиката е от първостепенна важност.

Как реши коя е подходящата специалност за теб?

Първо се замислих какви са интересите и силните ми страни. Отговорът включваше добри познания по чужди езици, интерес към събитията по света и у нас, умение за комуникация с хора от различни култури и желание за развитие на лидерски качества.

Втората стъпка, която предприех, беше проучването на специалностите, които университетите в Германия предлагат. Потърсих съответствия с моите интереси и желания. В повечето германски университети се предлага чиста политология (“Politikwissenschaft”), обаче аз реших, че искам нещо повече от това. Не след дълго се спрях на специалността „Politik- und Verwaltungswissenschaft”, която комбинира политически с управленски и административни науки. Тази програма съвпадаше в най-голяма степен с моя профил. Тя ми предлагаше възможността, хем да приложа знанията по чужди езици, хем да задълбоча досегашните си интереси, хем щеше да ме научи как се управляват екип, държава и фирма. Как да не кандидатства човек?! 

С какво ще запомниш студентските си години в чужбина?

Ще запомня студентските ми години в чужбина с многото успешно преодолени предизвикателства и най-вече с личностното и професионалното израстване, което едва ли щеше да бъде възможно на родна земя.

Прочети и впечатленията на Бори от Констанц и от специалността й Политически и административни науки.


Свилена Шишкова, студентка по Политически науки във Виена000065-adrian_

Реших да следвам във Виена, заради самия град. Уникален е! Има всичко, което би потрябвало на човек – от прекрасните традиционни виенски кафенета, през културните забележителности и музеи, до много  разнообразните магазини, барове и дискотеки из малките улички в центъра. Градът е пълен с туристи целогодишно, има много чужденци, които работят или учат там, и  никога не съм се почувствала като “Ausländer”.  Другата причина за избора ми беше, че е в центъра на Европа – на 1000 км от София, граничи с  много страни (ако не се лъжа – 6), и е с лесен достъп до всяка важна европейска столица. 

Първоначалният ми опит с университетските специалности във Виена, беше доста несполучлив. (Но се радвам, че в момента участвам в тази иниациатива. Мисля, че точно тези малки дребни неща, които аз не знаех тогава и сега мога да споделя, са много полезни за успешен старт.) Една година учех в Икономическия университет – Internationale Betriebswirtschaftslehre, което определено не ми допадна. Нито специалността, нито университета. Въпреки, че в момента разположението, сградите, и въобще кампуса на точно този университет са просто уникални! И така, реших да сменя специалността – записах Политически науки във Виенския държавен университет и този семестър завършвам. Избрах именно това, защото се интересувам от международни икономически и правни отношения, а в тази специалност имаш свобода да избираш повечето си семинари и лекции и можеш наистина да специализираш в нещо, което ти е интересно. 

Студенстските си години ще запомня най-вече с възможностите, които получих – за пътуване, за професионално и лично развитие, за това да бъда част от различни организации и общества.  Особено последните две години (след като посвикнах на системата и на обучението) бяха прекрасни. Започнах все повече да се възползвам от възможностите на това да си студент във Виена, започнах да градя някакъв професионален опит и най-вече започнах да се наслаждавам на града и всичко това, което може да ти предостави една социално уредена европейска столица. Ще запомня тези години с  много учене, много трудности, много познати, много купони и много пътувания с приятели. С две думи – с много от всичко

0 Replies to “Запознайте се с нашите ментори: Боряна и Свилена”

  1. Здравейте.Може ли да се намери квартира в общежитие за семейство преди да са започнали работа

Leave a Reply