Безкрайно многото причини да избягаме от България и защо….

… е в наш интерес да се върнем.

Независимо какво ви говори заглавието, това не е списък с плюсове и минуси на живота в родината и няма за цел да критикува личния избор на милионите български емигранти. Това, което критикува, е лекотата с която мнозина правят този избор.

Разбира се и на мен не би ми било толкова трудно да загърбя придобилите функцияна сметища улици и уникалната селяния, превърнала се в типична градска черта, а и държавните институции, изпълняващи всичко друго, но не и предполагаемите си задължения, също не подсилват желанието ми да остана. Всеки има своите причини да иска да избяга. Тъй като не мога да изредя всички, искам да ви разкажа урока си по химия.

Как се стига до химично равновесие? Реакцията е обратима, т.е. протича и в двете посоки. Ако известно време измерваме концентрациите на реагиращите вещества, ще установим, че тазина изходните вещества намалява, а тази на продуктите същевременно се увеличава. В един момент неизбежно се достига състояние на покой, в което концентрациите спират да се променят, разбира се, до следващото нарушение на равновесието. Надявам се да разбирате какво имам предвид, но за всеки случай, ето го в прав текст: няма перманентни кризи. С България не е свършено. За да достигнем състояние на покой, трябва единствено време. Не е под въпрос дали това ще се случи или не, трябва само да изчакаме хаосът да си свърши работата.

Хаосът е жизнено необходим за изкореняването на затвърдените структури. Само тогава е възможно ново развитие. Той е като високата температура – симптом, а не болест. И колкото и зле да ни кара да се чувстваме, е единственият явен знак, че организмът ни се бори с болестта. Добър пример за това са протестите в България от юни 2013г. Прави ли ги неуспешни това, че не се стигна до смяна на правителството? Няма едно мнение по този въпрос, но факт е, че и управляващите и така наречените им ,,идеологии‘‘ понесоха тежки поражения. Тяхното време е към края си, както и търпението на народа. Такива промени не стават изведнъж, но решаващият удар е нанесен.

should-i-stay-or-should-i-go-3
Това е въпросът…

Всеки ден чувам типично по български оплакващи живота в родината съграждани – от бъбривите бабички на спирката до собствените ми родители. ,,Младите са в чужбина, никой вече нищо не прави в тая държава…‘‘. E, прави са. Тук е пусто и занемарено, и повечето, които имат възможност да направят нещо значимо избират да се развиват на друго място. По ирония на съдбата именно така тук се създава огромна ниша за развитието на младите хора. Българи, току-що завършили висшето си образование в престижни университети в ,,стабилни и уредени‘‘ държави, се връщат тук, за да започнат бизнес. Защо? Едва ли много от вас са се замисляли, планирайки бъдещата си реализация, че в тези държави за един средностатистически 25-годишен гражданин основаването на успешен бизнес е почти невъзможно, а какво остава за средностатистическия 25-годишен емигрант? Амбицията и компетентността губят всякакво значение пред ненарушимата професионална йерархия. Ако това не е достатъчно, в никоя от тези държави не се изисква толкова нисък начален капитал за целта и данъците там със сигурност не са 10%. Тук не ни спират дискриминация и предразсъдъци, а амбицията и компетентността имат значение.

Не се сещат за това моите приели роля на съветници роднини и познати, изричайки за пореден път думите: ,,в чужбина всичко е уредено, не е като тука‘‘. Не се и задоволяват само с това да споделят гледната си точка, а очакват от мен като го чуя, веднага да изготвя в главата си план за бягство при първа възможност. И нито те, нито аз се замисляме кой го е направил толкова уредено. Не и ние. Ние отиваме в чужбина на гости, вместо да положим необходимите усилия да направим родината си мястото, където искаме да бъдем. ,,Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия‘‘ – за жалост тези думи на Апостола се оказват основателни дори повече от 130 години след Освобождението. Естествено, че е най – лесно да получим всичко наготово някъде другаде, но всеки знае, че няма лесен път до мястото, където си струва да стигнеш. Вярвам, че има причина дори при вида на хаоса и мизерията, нещо повече – именно заради тях, да спрем и да се замислим преди да си купим еднопосочния билет до където-и-да-е-но-не-и-тук. За един те могат да бъдат причина за бягство, за друг – повод за връщане в България. Имаме свобода, с която голяма част от предишните поколения не са разполагали – да правим това, което обичаме, да пътуваме където поискаме, достъп до огромни количества информация и, разбира се, избор къде и как да я приложим.  

BG4
Предимствата да се върнем не са за подценяване

Тези, които не виждат и не чувстват причина да останат и тези, за които всичките причини на света не се достатъчни, трябва да търсят щастието си другаде, а не да прекарват дните си в оплаквания и недоволство. Колкото до останалите, единствените способни да въдворят ред в хаоса, повечето от тях рано или късно ще се върнат.

Важното е всеки от нас да знае, че има избор, че заминаването не е някакво вълшебно спасение от тукашната криза или сигурна формула за успех, както и че оставането не е за тези, които нямат желанието и потребността да бъдат полезни на държавата си. Всеки трябва да се освободи за момент от чуждите думи и от собствените си предразсъдъци и да помисли не за това какво е навън, а за това какво е вътре в него.

Ралица Михайлова

Повече за възможностите за работа в България открийте тук.

0 Replies to “Безкрайно многото причини да избягаме от България и защо….”

  1. Няма да споря с автора на статията, само ще кажа че единственото предимство , което видях за България е това , че тук по лесно ще установиш собствен бизнес . Малко съмнително твърдение, имайки предвид всички препятствия с администрацията, но дори да е така, собствения бизнес не е мерило за добър живот и стандарт. Даже никак, особено в България.

  2. Съгласна съм, но имайки предвид първото изречение, не мисля че това е основната идея.

  3. Бизнес средата не е всичко в живота….В Бг ще раждате децата си, ще ги гледате в една замърсена околнаа среда със замърсена храна и ще се чудите кой да ги лекува читаво, защото всички добре лекари напускат родината. Ще оставите ли децата си да дишат смрадта в непрекъснато увеличаващата се София примерно…Но това не е всичко. Липсата на морал навсякъде в обществото е тази, която не се компенсира с нищо. Защото не всичко е бизнес ниша и професионални успехи в този живот. Пък на който му харесва корупцията, липсата на професионализъм на всякакво ниво, лъжата, тесногърдието и наглостта – нека си остане/връща в БГ. Не мерси, стига ми толкова на мен.

    1. 😀 😀 😀 Храната в Европа е дори по-голям боклук! Околната им среда също…Прощавайте, но масата европейци живеят в градове обвити в смок, не в красиви, зелени квартали. Те са за каймака на обществото, а емигрантът и трето поколение такъв да, пак трудно ще се ореди.

  4. Според мен не става въпрос за бизнес среда, а за шанса младите хора да осъществят идеите си в България и нуждата това да се случи. Идеята е тези, които наистина искат да останат/да се върнат да не се страхуват да го направят.

  5. Ем да бе, така е! Като си изкарал едни 200-300 хиляди в чужбина с цената на много лишения е лесно да започнеш бизнес в България. Доколко това е добра идея не съм много сигурен. В България все пак бизнес средата е нестабилна, пазарът е малък а още по-малко са платежоспособните потребители, а лихвите по кредитите гравитират около 12 процента, докато в Германия са около 2.5. Сами си правете сметката къде по-лесно се прави бизнес и къде не.

Leave a Reply