Германия за напреднали: Deutsch macht spaß

deutsch-macht-spassТази събота ще си говорим за любимия на всички ни немски език и за няколко странни феномена в него – не бой се, след само няколко реда ще получиш ценни съвети, с помощта на които ще се слееш с немскоговорящата маса. С други думи, след овладяването на тези няколко трика Muttersprachler-ите няма да те питат дали идваш от Турция или Полша, а ще се интересуват кой е родният ти Bundesland.

Сега една бърза загрявка: признеси на глас Schwangerschaftsverhütungsmittel, Haarschmuckfachgeschäft и Streicheleinheiten и гледай това:

Жестоката истина е, че немският език не случайно е известен като един от най-трудните в Европа. Няма нужда да го сравняваме с китайски йероглифи или с арабската писменост – достатъчно болезнена е констатацията, че изучаването на немски е поне 10 пъти по-трудно от познатия ни английски. Двете най-големи препятствия пред новобранците са научаване на думи и овладяване на граматиката.

Нямаме предвид обогатяване на речника – ясно е, че новите думи са основна част от научаването на всеки нов език. Специфичното в немския са, разбира се, родовете. Der, die, das. Най-лесният начин да разпознаеш чужденец, колкото и добри да са произношението и граматиката му. Макар да има логика в някои родове (например, всички дни от седмицата и всички месеци са в мъжки род), това помага само при около 30% от думите. В останалите случаи няма друг начин, освен учене наизуст. Ако искаш да обогатиш своя Wortschatz, позабавлявай се на гръб на милите немци с това видео:

Не по-малко важна е граматиката, за която често много хора преди нас са казвали „Deutsche Grammatik ist Unsinn“. Нека само споменем любимия на всички пример с малката представка на някой глагол, която задължително бива пращана в края на изречението няколко реда по-надолу. И все пак, граматиката и родните думи са нещо, на което немците държат и което гордо защитават. При опита за навлизане на някоя чуждица те отварят обятията си за новите и модерни думи – с уговорката, че ще ги „понемчат“. Става въпрос за гениални думи като downgeloaded, outgesourced и getoastet.

Дойде ред и на един от най-важните ни съвети за теб: можеш да проговориш немски тук и сега, без каквато и да била предварителна подготовка! Следващите редове, невероятно, но факт, запълват около 60% от ежедневните разговори в Германия. Наблюдавай внимателно и запомняй всяка дума:

Gut gut.“

„Naja.“

„Ach so!“

„Alles klar.“

„Und sonst so?“

Усети ли какво се случва? Тези изрази са едновременно въпроси, отговори, перфектни начини да запълниш тишината и както казахме – твоят ключ към успеха, що се отнася до Smalltalk.

Имаме място само за още един златен номер, който е изключително важен за всеки, запътил се към Германия: как да кажеш „чао“. Не сме сигурни колко букви има в Tsssssssssssssssschüüüüüüüüüüüüüüü-hüüüüüüüüüüüüüsssssssssssssss“, но със сигурност не ти препоръчваме да се опитваш да печелиш игра на Скрабъл с тази дума. Трябва да я произнесеш за поне 5 секунди, по възможност с глас, който не звучи като твоя собствен, а като на развълнувана третокласничка. Ако успееш, никой няма да заподозре, че си в Германия само за следването.109007_undtschss_c

Запомниш ли тези няколко съвета, вече водиш с няколко точки в битката срещу немския език. И знай, ще мине време, може би години, но накрая ще разбереш защо Deutsch macht Spaß 🙂

Таня & Кали

Виж всички статии от рубриката Германия за напреднали.

А, ако си изкарал 4×4 на DSD или DAF , тук можеш да видиш как ще протече кандидатстването при теб. 🙂

0 Replies to “Германия за напреднали: Deutsch macht spaß”

Leave a Reply