Минко Балевски, Карлсруе, KIT и дружеството “Кирил и Методий” (продължение)

*Статията е продължение, а първата част можете да прочетете тук.

И тук идва моментът за най-важните места в унито, а именно –

k10
Библиотеката в КIT

безапелационният лидербиблиотеката. Това със сигурност е най-посещаваното място в кампуса по време на изпитите. Сутрин в 8 може и вече да е късно да си намерите място, всички учат, а времето е малко. За щастие нашата библиотека е една от най-готините в Германия – работи 24/7/365 (или може би без Коледа и Нова година, но кой ли учи тогава…), така че в случай че сте по-скоро нощна птица – няма проблем, можете да учите на спокойствие цяла нощ (а в малките часове наистина е спокойно) и да отидете да спите щом най-ранобудните почнат да прииждат. Разбира се, винаги можете да си учите и вкъщи, но библиотеката има предимствата на неограничено количество полезна литература, както и други колеги, които с голяма вероятност имат същия проблем като вас, и който с общи усилия може да бъде решен за отрицателно време.

k5На второ място в списъка на важните в кампуса места поставям т.н. менза или „столът“. Часът е 12:50. Всички си гледат часовниците. След дългата (и понякога скучна) сутрин с лекции всички са гладни и само чакат професорът да свърши обаятелните си „разкази“, за да могат да се запътят към мензата, преди опашката да е станала толкова дълга, че след цялото чакане гладът сам ще е отминал. И ако не друго, то поне избор в мензата не липсва. Та чак може да изпаднете в затруднение между 8те различни линии. Кулинарните специалитети не са кой знае колко гениални, но гладът често е водещ. Цените не могат и да се сравняват с български стол, но за немския стандарт са нормални, а в сравнение със заведенията си е доста евтино.

Е, освен учене, или поне покрай ученето, има и партита. Едва ли има някой, който би оцелял след 6 месеца учене всеки ден. И предвид това, че Карлсруе е по-скоро студентско градче, намирането на парти (особено петък и събота) не е особено трудна задача. Често срещана гледка през лятото е в петък и събота в 2 часа през нощта „главната“ да е по-пълна отколкото през деня. Така че и да не знаете къде да отидете, просто следвайте тълпата. Баровете и дискотеките, за удобство на клиентите си, са концентрирани на няколко ключови места, и стига да ги намерите, има предостатъчен избор за всякакъв вкус (от видове музика, през видове заведения до видове „почерпка“).

k6
Нощният живот в града не е за подценяване

И понеже все пак, както вече казахме, Карлсруе е предимно студентско градче се намират и достатъчно студентски партита на доста по-народни цени от заведенията в центъра. Всяко общежитие има бар, всеки бар е отворен в различен ден от седмицата – остава само да знаете кой ден сме и къде искате да отидете. Но разбира се най-пълно е петък, въпреки че винаги ще намерите някой за по бира в понеделник да речем. Отделно от дотук изброените партита различни студентски организации, Fachschaft-и и самите общежития организират и по-големи партита по k7различни случай – начало на семестъра, хелоуин, зимно парти и т.н. (само повод да ви трябва). Предполагам вече се убедихте, че стига да имате желание за парти (а не за сън след изморителната седмица) уикендът няма да ви е скучен.

И след като споменах студентски организации – освен всичко останало, в Карлсруе си имаме и българско сдружение. За какво ли пък ни е българско сдружение? Та нали си всички си имаме facebook, whatsapp и хилядите други начини за комуникация, а и в Карлсруе не е много трудно да се запознаеш ей така случайно с българин на улицата. Е, такова сдружение определено е от полза на новите студенти – от личен опит – в началото е добре някой да ти каже как стоят нещата в чужда държава, пък макар и да е в Европа и само на 2 часа път със самолета. И освен в началото на академичната година да организира българска Офаза, същото това дружество, което между другото се казва „Akademischer Verein “Kyrill und Method” (AVKM)”, организира различни концерти, тържества и партита по най-различни поводи, най-важните от които Офазата в началото на зимния семестър, 8 декември, 3 март, бг фест през май и разбира се 24 май. И всичко това се случва от цели 11 години и то от различни хора почти всяка година – обикновено това са новите студенти, на които след като е било помогнато искат и те да направят същото. С две думи, цялата идея е обединяване и сплотяване на българите. Защото в чужда държава чужденецът винаги си остава чужденец, а най-големите му проблеми може да ги разбере само друг чужденец, изправял се вече пред тях. И отново съвсем кратка статистика – преди години българските дружества в Германия са били 14, в момента активни са само 2, едното от коите това в Карлсруе. А тук между другото е съществувало такова българско дружество преди цели 100 години!

k9
Българското дружество има много интересни проекти през цялата година

Едно от другите неща, за които AVKM винаги се опитва да помага на новите студенти е намирането на жилища в града. А това е същински ужас ако започнете с търсенето едва през септември или още по-зле октомври. Поради големия наплив на студенти в Карлсруе и поради двойните випуски в различни провинции в Германия последните 1-2 години студентите в града в началото на зимния семестър са толкова много, че има огромен дефицит на стаи. Случва се някой да трябва да k8живее в по-отдалечен край на града или дори съседно село първите няколко месеца поради липсата на места за настаняване на всичките около 23 000 студенти в KIT към момента. А както можете и сами да се досетите, за нас българите това е още по-голям проблем, след като на нас почти винаги се гледа с друго око – ще плаща ли, какво ще счупи, какво ще открадне, какви проблеми ще имаме. Затова и често хазяите предпочитат немци или поне западноевропейци. Разбира се, в общежитията нещата не стоят точно така. Там няма проблем откъде идваш, проблем са квотите за чужденци и липсата на стаи. Затова – търсете си стая колкото се може по-рано! Дори и преди още реално да знаете дали сте приети или не. Улеснявате си живота много! Добър съвет е също така ако имате време и възможност да дойдете по-рано на място – това би улеснило самото търсене в пъти. Почти навсякъде преди да искат да ви дадат стая ще искат да се запознаят с вас и да видят що за човек сте (тук изключвам единствено стаите от Studentenwerk).

Автор: Минко Балевски

Следващата част на тази статия (Карлсруе и цената на живот) можете да прочетете тук.

0 Replies to “Минко Балевски, Карлсруе, KIT и дружеството “Кирил и Методий” (продължение)”

Leave a Reply