Никога повече няма да следваме: Германистика, Мениджмънт, Медицина

Статията е продължение, първата част можете да прочетете тук. Трябва да отбележим, че в първата част разбихме мечтите на много бъдещи студенти, насочили се към Културология и Бизнес администрация. Сега идва времето на Германистика, Мениджмънт и Медицина!

Германистика

Literature
Животът е безцелен като поезията

Повишено внимание! Може да доведе до две леви ръце или поне до огромно отчуждаване от нуждите на практическия живот. С това предупреждение трябва да бъдат посрещани всички нови студенти по германистика. Но дори и това не би ме спряло да се отдам на литературата в Тюбинген. Безцелен като поезията – такъв трябва да е нашият живот. На всяка практика се гледа с лошо око. Който може да сглоби един рафт от Икеа без инциденти, се смята за много подозрителен. Беше ми приятно да прочета das Nibelungenlied (Песента на нибелунгите) в оригинал, по обяд, още в леглото, да разсъждавам над главата „Сняг“ от „Вълшебната планина“ на Томас Ман или да размишлявам над въпроси от постмодерната литературна теория. НО! Най-трудното предстои: въпреки стажове и престои в чужбина, бързо ще забравите, че живот след това съществува. Окуражени от професори, повечето от които не са видели нищо друго освен университета отвътре, се захващат със специализации и след това отново се чудят накъде. Който не завърши навреме, много трудно си намира работа. Не всеки очаква мечтаната работа като лектор или асистент-професор. И изведнъж изскачат множеството въпроси: Откъде идват парите за наема или за здравните осигуровки? Как да подам данъчна декларация? Или как да се примиря с факта, че съм свръх-квалифициран за много длъжности, но не мога нищо конкретно? (Анне-Кристин Зиеверс)

cc0ccd3f803b436bc9635de7805b98b3Мениджмънт

Археозоология, австронезистика, науки за железниците, клинична лингвистика, танцови науки – човешкото знание расте. Откъдето следва, че излишни специалности няма. Причините да изберем някоя от тях са много, но всичките – грешни. Избрах магистратура по мениджмънт в Кеймбридж. Основателен въпрос: Какво би трябвало да е това? Управление на какво, на кого? Какво се учи там?

Дори и аз като магистър не мога да отговоря на тези въпроси. Но трябва да отбележа, че всички колеги, включително и аз, си намериха впоследствие работа. Т.е. специалността е подходяща за тези, които искат да я изучават, за да си намерят работа после. В такъв смисъл, не сгреших и аз в избора си – избрах тази специализация, за да не трябва да си търся работно място с по-рано придобитите магистърски степени по философия и история. От момента, в който си имаш работно място, тази специалност се оказва абсолютно безполезна. Сега, когато съм на работа, не мога да препоръчам на никого да учи точно това. Безсмилено е в днешно време. (Алард Китлиц)

Медицина

Позитивно настроени слушахме първата лекция по анатомия. Фактът, че ни предстои упорито учене, ни беше добре известен. Но не ни стряскаше, виждахме се в бели престилки. Първата година в обучението по медицина doctorе странна, това си го знаем и преди самото записване. Вместо пациенти и диагнози – химия, латински, физика… И то при преподаватели, които вярват, че ако не можете да изчислите въртящия момент или не владеете падежите на латинските съшествителни, никога не можете да станете добър лекар. Тестовете, изпитите и ученето по цяла нощ се превръщат в рутина, а позитивизмът намалява. За професорите по биология и физика бяхме голяма тежест и вместо да се опитат да събудят интерес в нас, те ни вземаха калкулатори и казваха: „Лекарите трябва да се справят наум.“  В Майнц научихме, че трябва да предприемем много, за да получим работата мечта. По-късно ни преподаваха лекари, които дори не бяха имали време за това. С напредването на семестрите, броят на отказалите растеше. Маркиране на отговори, разпределяне на йерархични структури – ние вече бяхме тренирани. Медицината е интересен и обогатяващ предмет. Ако обучението не беше подчинено на клиничното и изследователското ежедневие, а се обръщаше повече внимание на радостта от медицинската професия, бих учил медицина отново. (Лусия Шмидт)

Преводач: Ани Сабчева

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

В следващото продължение очаквайте специалностите Право, Икономика и “никакво следване”.

0 Replies to “Никога повече няма да следваме: Германистика, Мениджмънт, Медицина”

  1. Никога повече германистика, медицина, право, икономика, мениджмънт, бизнесадминистрация, ……. А все пак има ли нещо, за което да не важи “никога повече”? Ако някой се е надявал започвайки следването си, че избраната специалност е идеална и ще носи само положителни емоции и удоволствие, значи е твърде инфантилен, извинявам се за квалификацията. В такъв случай дали си струва да ни занимавате тук с подобни мнения? Нима по време на обучението в средните училища всичко е било типтоп?
    Надявам се, че сте чували сентенцията “Когато искаш нещо да стане – търсиш начин, когато не искаш – търсиш причина.”

  2. А не е ли добре човек да чуе и негативни мнения, за да прецени дали може да направи компромис с гадните аспекти на специалността си, или не? Точно поради факта, че на много хора им липсва негативен фийдбек за различните специалности, тръгват с инфантилната (съвсем точна квалификация) представа, че щом е в чужбина и на Запад, значи ще е рози и медовина всичко. Какви мнения предпочиташ да четеш тук – такива, които описват персоналните виждания и неподправени впечатления на отделни студенти, пък били те и супер крайни, или приказки от 1001 нощ за това колко е прекрасно всичко? 🙂

    1. Предпочитам да чета всякакви мнения, а не само на хора, които ги мързи да си седнат на четирибуквието и да четат и се чудят защо след 10 години “следване” не им се получават нещата. 🙂

Leave a Reply