Никога повече няма да следваме: Културология и Бизнес администрация

facebook-dislike-1Следването е най-хубавото време – само да не бяха лекциите и изпитите. Представяме ви един малък анти-съветник с мнения на студенти в Германия. Понякога университетите предлагат специланости, които са необикновени, рядко изучавани или нямат перспективи за професионално развитие. Друг път най-популярните и желани специалности се оказват грешен избор и не оправдават очакванията на студентите.

Културология

Да вземем примера на един студент по културология, който се яви пред главното управление на университета в Бон заедно със своите малко на брой състуденти, за да протестира за запазване на предмета в бъдеще. Ето неговото мнение:

Какво учиш?” е най-честият въпрос, който бива задаван на студентите. Улавям се, че отговярям “Политология“. Втората специалност я премълчавам: фолклористика. За мен тази учебна специалност звучи като от времето на братя Грим. Исках да подмина насмешливите въпроси и нямах желание да обяснявам какво е фолклористика: „Фолклористиката е наречена на други места Европейска етнология, културология или културна антропология, защото звучи по-добре. Фолклористиката се занимава с феномени от ежедневната култура, тя може да бъде всичко и да изследва всичко.” Действително човек се занимава с науката културология, след това с характерна история на Третия Райх – по този начин у студентите се създават най-малко предразсъдъци. Щом като стане дума, че следването на културология в Германия без съпротива е окупирано от история на Третия Райх, студентите и доцентите (по-скоро: доцентът) навеждат поглед и гледат смутено. Аз пък съм благодарен на специалността, защото ми даде възможност да завърша магистър, без да се бепокоя много. С тази степен се чувствам като “майстор по всичко”. Например единствената ми тема за научна работа в следването беше: „Песните на феновете на спортното дружеството от Дуисбург.” (Алекс Вестхоф)

Бизнес администрация (BWL)10_a1232555e85fbebf40d636782bf0146b

„След като завършиш бизнес администрация, можеш да правиш всичко.” Това изречение може да бъде чуто доста често и в много немски университети. Аз също считах тази специалност за добър избор през първия семестър. Въведение в бизнес администрацията, в обществените права, икономика, всичко беше много интересно. Обаче колкото повече напредваше следването по бизнес администрация в Майнц, толкова повече се чувствах, все едно ме подготвят за работа във фирма. С малки стъпки, вместо смело напред. Трябваше да работим в съответствие с правилата на особените операции на Т-образни сметки, да калкулираме настоящата стойност на финансовите транзакции, за правим разграничение на данъчното третиране между дружества с ограничена отговорност. След лекциите никога не коментирахме възможните кариерни перспективи. Вместо това учехме наизуст. Редиците оредяха, студентите се сбогуваха с хуманитарните науки. Около мен седяха почти само още начинаещите бизнес консултанти и одитори, които понякога носеха материалите си в куфарче. За мен най-голямото предимство на това следване беше, че след осем семестъра свърши. Може да се каже, че като завършиш бизнес администрация можете да правите всичко. Но според мен за да можете да направите всичко, не трябва да учите бизнес администрация. (Юлия Льор)

Преводач: Иглика Кринчева

Продължението на тази статия можете да намерите на този адрес.

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още: Никога повече няма да следваме: Германистика, Мениджмънт, Медицина; Никога повече няма да следваме: Право, Икономика и…

0 Replies to “Никога повече няма да следваме: Културология и Бизнес администрация”

  1. Moже би задавам глупав въпрос, но може ли някой да ми разясни какво ще рече: “Редиците оредяха, студентите се сбогуваха с хуманитарните науки”? Toлкова ли е сложно, че много хора не могат да се справят, или просто не си правят труда да идват на лекции?

  2. Здравей! Статията е преведена от немски, така че не можем да знаем със сигурност какво е имал предвид авторът. Наистина в BWL много хора не се справят с нивото на математика и статистика, или решават, че специалността като цяло не им е толкова интересна или не е това, което са очаквали. Въпреки това тази поредица от статии (“Никога повече няма да следваме…”) е много субективна и едностранчива – трябва да се има предвид, че тук са събрани най-негативните мнения на студенти, които не са се чувствали добре по време на следването.

Leave a Reply