Минко Балевски, Карлсруе и KIT

Карлсруе – мислите си, поредният скучен немски град. Е, донякъде сте прави – не може да се сравнява със София, Пловдив, Варна или който и да е друг град в България, където са всичките ви приятели, семейството, изобщо целият ви живот досега. Но все пак всеки, който се е запътил към Германия, идва с основната цел да получи добро образование и евентуално междувременно да намери нови приятели. Мога да ви кажа, че и двете са възможни, стига да има желание.

Карлсруе от птичи поглед

Карлсруе е сравнително малко студентско градче в югозападна Германия, има 300 000 жители, на 115 метра надморска височина е и има площ от …wait….who cares – това, от което един бъдещ студент би се интересувал, са по-скоро многобройните уни-та и Hochschule-та, както и къде са партитата.

Да започнем с ученето – все пак вече решихме, че това е основната цел на повечето от вас. Двете най-големи и известни учебни заведения в града са Karlsruher Institut für Technologie (KIT) и Hochschule Karlsruhe Technik und Wirtschaft.

KIT е технически университет с доооста студенти и беше един от елитните университети в Германия до преди 1 година. Сега, разбира се, не отстъпва назад, но и не получава всичките субсидии от държавата. Специалностите, към които по всяка вероятност сте се ориентирали в KIT, са информатика, машиностроене, електротехника или евентуално „WiWi” (икономически науки), строително инженерство или архитектура. Поне сред българите в града, а те са много (но за това след малко), това са най-популярните специалности.k1

А сега малко по-конкретно за университета, като започнем от кандидатстването, през което всеки от вас трябва да мине. Както и за всеки друг университет в Германия, срокът за кандидатстване за специалностите с ограничен прием е 15.07 за зимния семестър. В случай, че сте избрали специалност, в която приемът е само по документи, то срокът е 30.09, но най-добре не чакайте последния момент, а при възможност си пратете документите също до 15.07. Самото кандидатстване започва с попълването на формата за кандидатстване онлайн (която за бакалаври работи сравнително добре, за разлика от тази за магистрите), след което получавате писмо какво трябва да пратите и реалното записване става с превеждане на такса, получаване на карта и т.н. Всичко това е свързано с евентуалното ви идване по-рано в града, за да можете да се запишете (и не само, четете нататък).

Следващата ви стъпка по пътя към B. Sc. (Bachelor of Science), след като сте се сблъскали успешно с бюрокрацията в Studienbüro, e т.н. O-Phase или Orientierungswoche – в общи линии няколко дена пиене на бира и запознанство с новите колеги. Препоръчвам ви да отидете – това е най-лесното място за сприятеляване преди хаоса по време на първите лекции, а и е добър момент да си поупражните немския, както и пиенето на бира. Голяма част от хората „движат“ точно с колегите, с които са се запознали по време на O-Phase-то.k3

И така бързо бързо дойдохме до първата лекция и реалното начало на студентския живот. Всяко начало е трудно, тук не е по-различно – особено на чужд език (независимо колко добре го владеете), в друга държава и в непозната обстановка. Първите няколко седмици залите винаги са претъпкани (поради вече споменатия прекалено голям брой студенти), че чак ако закъснеете може и да не си намерите място за сядане и да трябва да се възползвате от стълбите. Професорите, след кратко встъпление, почват с пълна газ преподаването на новия материал, и разбира се, времето никога не е достатъчно и няма такова за губене. След първата седмица започват и домашните или т.н. “Blatt”-ове, които ще трябва по всяка вероятност да предавате всяка седмица. И така съвсем неусетно имате големия шанс докато се ориентирате още в града и обстановката, ученето леко да почва да ви се изплъзва. От опит – преди всеки семестър – „този семестър ще уча повече“, и почти винаги едно и също – в началото по-мързеливо, а накрая с „мръсна газ“. Особено зимния семестър вероятността това да се случи е голяма. Има няма 2 месеца учене и дойде Коледа. После докато влезете в ритъм и….

…и дойдоха изпитите. Но тук не е като в България, няма сесия. Има само Vorlesungsfreiezeit, тоест 2 месеца, през които нямате лекции и през които можете да имате изпит по всяко време, в зависимост от това в кой факултет сте и как са ви подредили изпитите (време за връщане в България пролетта може и да няма). И както вече споменахме, в случай, че сте изостанали с ученето преди декември, още средата на януари може да се наложи да седнете и да учите здраво. И така чак до март. Изпитите минават, следва кратка и винаги недостатъчна ваканция, след което средата на април всичко започва отначало – нов семестър, нови предмети, често нови професори и разбира се нови изпити. Умножете по 6 (или повече) до постигане на крайния резултат – бакалавърска степен.

Продължението на тази статия можете да прочетете тук.

Автор: Минко Балевски