Как да намеря най-подходящата специалност? (продължение)

Вижте и Как да намеря най-подходящата специалност? (част 1)

Gruppenfoto_1Въпроси към студенти

Който иска да узнае и да получи информация за това какво е усещането в даден университет, може да разговаря със студенти. Човек не просто трябва да говори с някого от кампуса, а е добре да се обърне към студентския съвет или да погледне в социалните мрежи като Facebook. Там често има групи от висшето учебно заведение. Също така е препоръчително, ако е възможно, преди да направите големия избор, да посерите университета. Това си заслужава, дори и ако има разходи по престоя. Който не иска сам да се шляе из кампуса, може да се обърне към информацията в университета или да посети деня на отворените врати.

Панаири за завършващи (AbiMessen)

На така наречените панаири, университети и предприятия слагат щандове, на които предлагат информационен материал или разговори за възможности за обучение или работа. Човек може да намери много от тези панаири на Veranstaltungsdatenbank der Bundesagentur für Arbeit.

messe
Може да е полезно да посетиш някое изложение

База данни за търсене на работни места и възможности за обучение

Повече от 7000 бакалавърски специалности могат да бъдат открити в интернет чрез база данни. Съществуват търсачката на следвания на ZEIT (Studiengangsuche der ZEIT), компас за висши учебни заведения на конференцията на ректорите на университетите (Hochschulkompass der Hochschulrektorenkonferenz) и базата данни на агенция по заетостта (Datenbank der Bundesagentur für Arbeit). От полза също така може да бъде, ако преди да сте започнали следването си разпитате как бихте могли да се развиете професионално и какви възможности за реализация имате след това. От помощ биха били например базата данни на агенцията по заетостта, както и професионалната организация на социолозите в Германия или асоциацията на германските инженери.

Видове висши учебни заведения

Най-популярните видове висши учебни заведения са университетите и ВУЗ-овете за приложни науки (Fachhochschulen=FH). Университетите за приложни науки често се назовават само като висши училища или приложно ориентирани висши учебни заведения. Следването в университет е ориентирано по-теоретично, докато при FH практиката седи на първо място. Въпреки всичко границите между двата вида най-популярни висши учебни заведения е все още неясна. Заедно с тези има и още няколко форми на обучение като музикалните академии, академиите по изкуства и висшите учебни заведения по управление (Verwaltungshochschulen).

Учебен регламент

За една специалност не е достатъчно само да знаеш за какво става въпрос като цяло, а е добре да знаеш точното съдържание, защото всеки университет има различни приоритети. На следващите точки човек трябва да обръща внимание: Кои от часовете са задължителни и какво можеш сам да си избереш? Планирани ли са практика и/или стажове в чужбина по време на следването? Какви лекции и семинари се предлагат?bild_studienplan_VM

Начин на допускане

Около половината от бакалавърските програми са с ограничен брой студенти. Най-важният и често единствен критерий е Abi-Schnitt. Понякога има интервюта, входни тестове и бонус точки за социална ангажираност. Разпределението на една и съща специалност може да се регулира по един начин от един университет и по съвсем друг в университета в съседния град. Затова е хубаво и препоръчително да се интересувате от специалността и конкретните условия.

Практика

Стажовете също могат да са от полза за взимането на решение за висшето образование и по-късно за работата. За какво трябва да внимавате при избора на стаж, можете да намерите на Jugend des Deutschen Gewerkschaftsbundes.

Преводач: Цветелина Фъртунова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.

0 Replies to “Как да намеря най-подходящата специалност? (продължение)”

Leave a Reply