Как да намеря най-подходящата специалност?

Ако се чувстваш объркан преди крайните срокове за кандидатстване, тук ще намериш помощ при взимането на решение и отговор на въпросите си.

Коя специалност е подходяща за мен?

Самооценка

Който търси подходящата специалност, първо трябва да се самооцени: интереси, влечения, способности, таланти във всички области от живота могат да са насочващи при избора на специалност. Следните въпроси биха ти помогнали при самооценката: Какво обичам да правя? Какво ми се отдава и го правя с желание и какво не? Кой качества притежавам? Какви са целите ми: за следването и за живота като цяло?

Чуждата преценка

Приятелите и семейството също могат да помогнат да откриеш силните си черти – понякога разбираш неща, които не си си и помислял. Например, ако си участвал в организирането на училищни мероприятия и си държал всичко под контрол, или ако като дете си обичал да си сглобяваш играчки, това може да показва някои от талантите ти. Освен това, човек може да помоли семейството и приятелите си да направят списък с професии, които смятат за подходящи за теб и с такива, в които си те представят.Lost and Confused Signpost

Оценки

Какви способности притежава човек и от какво се интересува, си личи и от оценките в училище. Когато математиката ти е трудна за разбиране, трябва да помислиш дали избраната специалност изисква много статистика. Ако никога през живота си не си научил с желание една дума на чужд език, трябва да внимаваш какви езикови изисквания имат интернационалните специалности. Важни въпроси са: В кои предмети съм добър и какви таланти притежавам? В кои специалности има части, които са ми били интересни или трудни в училище?

Тест за самооценка

В интернет се предлагат тестове за самооценка (често безплатни), които не дават решение, а по-скоро предложения за избор на професия и следване. Човек трябва да направи няколко теста и да сравни резултатите, защото те са стандартизирани. Някои примери са: тестът на Баден-Вютемберг, тестът на Северена Рейн-Вестфалия, който се състои от пет части, тестът за самооценка на личността и на качествата на университета в Бохум или тестът на агенцията по заетостта.wrong-university-choice

Консултация по студентски проблеми

Съветници могат да ти помогнат да избереш подходящата професия или следване на базата на личните интереси. Обаче не трябва да очакваш предложение за перфектното следване. Такава консултация предлагат съветници с академично образование при агенцията по заетостта. Също така има консултации, които се предлагат в централата за консултации на университетите. Контакти има в интернет страниците на университетите и от части във Facebook.

Курс за запознаване с дадено обучение (Schnupperstudium)

Няколко висши учебни заведения предлагат така нареченото Schnupperstudium, при което човек посещава редовни лекции и семинари (често са основни или въвеждащи в материята курсове) или може да учи цял семестър, без да трябва да полага изпити. Понякога, обаче, трябва и да се вземе участие.

Продължението на тази статия можете да прочетете тук.

Преводач: Цветелина Фъртунова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.