Свободни стаи! (част 2)

Статията е продължение, а първата част можете да прочетете тук.

Какво трябва да напрявя, ако има проблеми в жилището?

mieter-koennen-wegen-schimmelbildung-in-der-wohnung-ihre-miete-kuerzenЗа всички повреди и нередности в жилището, които не са причинени от наемателя, трябва да се погрижи хазяина. Винаги съобщавайте на хазяина за проблеми, за да може той да възложи работата на специалист. Ако проблемът ви е спешен, например ако през зимата се развали отоплението или липсва топла вода, ремонтът е наложителен и може да се организира и без хазяина.

Мога ли да приемам гости?

Може да имате гости толкова често, колкото желаете, освен ако не сте се договорили с хазяина нещо друго. Когато искате да дадете стаята си под наем на друг човек (Untermiete), трябва да имате разрешение от наемодателя – в противен случай договорът ви може да бъде прекратен без предупреждение.

Мога ли да давам стаята си под наем, докато съм на почивка?

Когато съм на почивка, бих могъл да давам стаята си под наем на туристи за определен брой дни чрез фирмите Airbnb, Wimdu или 9flats. По закон обаче, в доста градове не е позволено да се печели по този начин. Освен това използването на наети частни помещения с търговска цел е забранено. Ако искате да дадете стаята си под наем по този начин, трябва да го обсъдите с наемодателя си.

1712_schluessel_tom_higgins_pixeliodeКакво се случва, ако загубя ключа от жилището?

Наемодателят трябва да бъде информиран незабавно. Ако той не разполага с резервен ключ, вратата може да бъде отворена само от ключари. През ноща или през уикенда обаче тези услуги биха стрували до към стотина евро. Най-добре е да съхраняваш резервен ключ при приятел. Впрочем можеш да получиш толкова ключове за жилището си, колкото поискаш.

Може ли наемодателят да ме контролира?

Не, когато няма конкретна причина. Дори и когато трябва да се извършват поправки или да се контролират нанесени щети, наемодателят трябва да обяви предварително идването си. Той няма право да притежава втори ключ от жилището. Видеонаблюдението в коридора на сградата също е забранено.

Колко шум мога да вдигам?

След 22 часа трябва да се пази тишина (в различните немски провинции има различни закони за шум в жилищни квартали). В случай, че покоят на съседите е нарушен, например чрез шумни партита, те са в правото си да повикат полицията. При по-тежки случаи те биха могли и да те съдят, ако редовно организираш партита или други шумни събирания. Това би ти струвало между стотина и хиляда евро. Единствени изключения се правят по време на Карнавала в Кьолн и Кобленц – за немците това е като новогодишните тържества, шумът е разрешен даже по закон. Просто трябва да се приеме.

А колко шум могат да вдигат съседите?

В случай, че телевизорът на съседа е толкова силен, че имаш чувството, че с него сте в една стая, трябва наемодателят да направи по-добра изолация на стените. Ако той откаже, имаш право да плащаш по-нисък наем, докато ремонтът не бъде осъществен. Ако пък навлиза пушек на съседите през вратите или прозорците в жилището ти, наемът не може винаги да бъде намален. miete-wohnung-mietvertrag-mieterhoehung-kaltmiete-bruttomiete

Как още мога да намаля наема?

При дефекти в жилището, които нарушават уюта му и не са описани в договора, наемът може да бъде намален – например, при наличие на скеле пред сградата: – 5%, публичен дом в сградата: – 10%, хлебарки и мишки: – 10%, котки на съседите: – 30%, гнезда на гълъби на прозорците: – 30%. На този линк може да видиш всички варианти в публикуваната таблица.

При какви обстоятелства наемодателят може да увеличи наема?

В случай на модернизация на жилището, която би била изгодна за наемателя в дългосрочен план, като уплътняване на стените срещу шум, може да се наложи наемателят да трябва да заплати до 10 процента от разходите. Освен това наемодателят има право да променя наема в зависимост от цените на съседните имоти. Таванът е 20 процента увеличение на всеки три години, на някои населени места – само 15 процента.

Mieter_MangelКога имам право да прекратя договора? Кога може той да бъде прекратен от наемодателя?

Наемателите имат право да прекратят договора си без определена причина с три месеца предизвестие. Наемодателите могат да го направят само, ако самите те искат да използват жилището или в случай на нарушаване на договора – например, при отглеждане на марихуана на балкона договорът може да бъде прекратен по всяко време, т. е. без спазване на срока от три месеца. Повече информация може да се намери на този линк.

Преводачи: Дияна Златанова, Мира Димова

Оригиналната статия на немски можете да намерите на този адрес.

0 Replies to “Свободни стаи! (част 2)”

Leave a Reply