Малки съвети за студенти в Германия

 • В някои градове, когато се регистрираш в общината, получаваш BegrüßungsgeldБерлин например посреща новите си жители с 50 евро! Трябва да се поинтересувате и да намерите как става – на повечето места е с попълване на формуляр, който после носите в общината.

 • В университетите, в които няма такса за семестъра, а парите, които плащате за Semestergebühr главно отиват за карта за градски транспорт, можете да си върнете платеното, ако докажете, че имате малък доход. Става смешно лесно, с написан документ от родителите ви, в който се казва, че ви плащат … евро на месец. Потърсете повече информация в Semesterticketбюрата на университетите си!
 • Тези семестриални билети са различни в различните Бундеслендъри. Някои включват и регионални влакове из цялата провинция, според други можеш да носиш със себе си (без да плащаш допълнително) колело, дете, куче, багаж или всичко едновременно 😀
 • Ако когато си правите сметка в някои банки, отидете с приятел, вече техен клиент, и той каже, че ви е препоръчал банката, получава подарък (който може да се уговорите и да си го делите/менкате/да остане за вас). Става въпрос за доста полезни неща като кафе-машини, прахосмукачки, MP3, слушалки и тн.
 • Задължително се свържете с по-големи студенти от вашата специалност и ги попитайте за съвети при записването на курсове, натовареността на програмата, планирането на колко изпити и курсови работи да правите – често се случва заради неинформираност първокурсниците да се запишат на грешни предмети, които изискват по-високо ниво или на прекалено много предмети, създаващи ненужно много стрес.
 • Поразгледайте възможностите за спорт към университета – има огромен избор на много изгодни цени (например катерене за 30 евро на семестър, бойни изкуства за 20… по-скъпите са единствено езда, тенис, може би нещо друго по-претенциозно). Вижте кога са датите за записване, ние така миналата година ги изпуснахме, защото разбрахме прекалено късно, а местата свършват много бързо!

Вижте още: Финансиране на следването

Как да пестим по време на следването? (част 1)

Как да пестим по време на следването? (част 2)

 А допълнителни съвети за намирнето на жилище ще намерите тук.

0 Replies to “Малки съвети за студенти в Германия”

 1. Die Senatsverwaltung für Bildung, Jugend und Wissenschaft des Landes Berlin
  hat am 30.09.2015 beschlossen, kein Begrüßungsgeld mehr bereit zu stellen.
  Die letzte Einreichungsmöglichkeit für einen vollständig und korrekt
  ausgefüllten „Antrag auf Gewährung eines einmaligen Begrüßungsgeldes in
  Höhe von 50 Euro“ (inkl. Bestätigung der Meldebehörde) endete mit dem
  13.02.2016. :/

Leave a Reply