Какво яде германецът?

Докато повечето българи работят, за да ядат, германците отделят едва 11% от доходите си за хранителни продукти. Което означава, че предпочитат евтината храна. В същото време био-магазините никнат като гъби след дъжд.

Експертите са единодушни: по отношение на храненето в Германия съжителстват няколко паралелни общества. Тук наденичката и пържените картофки са класическият вариант за бързо хапване на крак. Всяка година в страната се консумират над 60 милиона наденички “къривурст”. Те обаче си имат сериозна конкуренция в лицето на турския дюнер, италианската пица и азиатските храни.

Бързи, смели, сръчни

Заведенията и щандовете за бързо хранене, които са неизменна част от облика на всяко населено място, не могат да се оплачат от липса на изгладнели клиенти – все по-малко са онези, които готвят у дома. Затова пък кулинарните предавания по телевизията изживяват истински бум. Те са нещо като заместител на някогашното задружно похапване със семейство и приятели. Не че то е напълно изчезнало, но времето за подобен род удоволствия става все по-малко.

Ето защо германското дружество Slow food си е поставило за цел да възроди старата традиция на съвместното удоволствие от поглъщаната храна. Барон Фердинанд фон Лое е сред активните членове на дружеството и предоставя имението си за сбирките на Slow food: “Аз съм отраснал на село и още не съм забравил вкуса на истинското мляко. Няма нищо по-естествено от това да се храниш с продукти, които са произведени недалеч от дома ти. А това означава: да не купуваме зеленчуци и плодове от Южна Африка, а да ядем онова, което се отглежда близо до дома ни в съответния сезон”, казва баронът.

Точно това обаче не е типично за средностатистическия германски потребител, който пазарува обикновено в евтините магазини. Към това се прибавя и фактът, че времето за хранене става все по-малко. Все повече германци обядват и вечерят на крак, поглъщайки къривурст с пържени картофки или пък дюнер. След което се отправят към фитнес-залата, за да свалят натрупаните калории. На огромна популярност се радват и дълбоко замразените храни. Ежегодно германските стомаси смилат 3,3 милиона тона замразена храна, приготвена обикновено в микровълновата.

Глезотии безкрай

В същото време броят на био-магазините със скъпа, но затова пък екологично-чиста храна нараства с бързи темпове. “Био”-то е на мода: всяка година германците харчат 6 милиарда евро за този вид храна. Това е три пъти повече, отколкото преди 10 години. Може да звучи парадоксално, но нараства и броят на ресторантите за изключително претенциозни клиенти, които не слагат какво да е в устата си – тяхната запазена марка са трюфелите, екзотичните подправки и суперскъпите вина.

Така че в Германия има купувачи за всичко – за евтина, тривиална храна, но и за отбрани, скъпоструващи био-продукти и деликатеси. Е, малцина си спомнят за старата готварска книга на баба, но вече има ресторанти, които привличат успешно клиенти точно с тези позабравени домашни ястия от детството.

Автор: Г. Биркенщок, М. Липчева / Редактор: Д. Попова-Витцел

Dies ist ein Artikel der Deutschen Welle (copyright):

http://www.dw.de/какво-яде-германецът/a-15361464

0 Replies to “Какво яде германецът?”

  1. В повечето случаи всеки хапва това,което има или това което си приготви.А ако няма време има толкова богат избор на заведения,които може да посети.Както и в нашата страна така и в другите както и в Германия магазините са винаги пълни с хора едни ще взимат продукти с които да си готвят а другите се редят по щандовете с готови такива.Но не знаех, че наденичката и пържените картофки са класическият вариант за бързо хапване на крак, до колкото съм запозната наденичките са известни в Чехия с бирата им, но явно и на други места обичат да ги консумират.

Leave a Reply