Германците са…. най-добре изчакай края на изречението!

Германецът кара Мерцедес и е много, ама много дисциплиниран и педантичен. Храни се предимно с картофи и кисело зеле, обича да пие бира, а после пее песни или марширува… Колко верни са тези масови представи?

По една носия за всички

Германия предлага много повече от бира и скъпи коли. Това научават и чуждите студенти, които в Германия бързо откриват разликите с родната действителност: “Хората обичат клишетата и в представата им за германците те изникват веднага: кожени панталони, брада, братвурст, бира, Мерцедес, БМВ или Порше. Да не забравяме и точността, която напоследък обаче нещо им куца.”

Това казват Агнес Наги и Наджиб Садику. Агнес е унгарка, а Наджиб – от Бенин. И двамата са прекарали последните 5 години в Германия. Агнес току що е завършила бакалавърска степен по германистика и продължава за магистър. Наджиб също е германист. По немския език се запалил още в 9 клас на гимназията, когато бил запленен от структурата на езика.

Защо ги обичам?

“Немският език е също и език на логиката. В родния ми език думите променят значението си в зависимост от това, къде слагаш ударението. Немският е език на логиката и търпението. Ще рече, че трябва да изчакаш края на изречението, за да го разбереш. Заради крайния словоред последните думи са много важни, защото понякога променят целия смисъл на изречението.”

Време е за Октоберфест

Не толкова особеностите на езика, колкото различната култура и манталитет са довели унгарката Агнес Наги в Германия: “Впечатлиха ме манталитетът и онова положително отношение на германците към живота. Дребните неща са тези, които правят голямата разлика. Например това, че когато се разхождам по улицата срещам хора, които ми се усмихват. Или пък когато за довиждане хората си пожелават приятен ден. Това може и да са дребни неща, които в Унгария обаче не се срещат всеки ден.”

По какво ще ги познаете?

Агнес вижда съществени разлики и в системата на образованието. В Германия преподавателите са търпеливи и винаги усмихнато обясняват това, което не разбираш. И дават съвети, какво и как да направиш. Точно обратното е преживяла Агнес в университета си в Унгария – там се чувства дистанцираното и дори малко надменно отношение на професорите спрямо студентите, обяснява тя.

Още разлики посочва Райнхард Брунер, ръководител на отдела за информация на чуждите студенти към университета в Тюбинген:

“Много чужди студенти са свикнали на друго – в Германия те бързо откриват предимствата на самостоятелната работа пред общите лекции в аудиториите и лесно се убеждават, че дискусията е по-добър метод от наизустяването. В много източноевропейски страни, вкл. в Русия, студентите ходят на лекции, после учат наизуст и полагат изпити. Тук това не е така, и особено пък в специалността германистика”, казва Брунер.

Агнес и Наджиб са твърдо решени да останат в Германия и да се занимават с научна дейност. За връщане в родните им страни не искат и да чуват.

АГ, ДР, Е. Лилов;  Редактор: Бистра Узунова

Dies ist ein Artikel der Deutschen Welle (copyright): http://www.dw.de/германците-са-най-добре-изчакай-края-на-изречението/a-15431841

0 Replies to “Германците са…. най-добре изчакай края на изречението!”

Leave a Reply