Лъчезар Василев, Медицина в Мюнхен

Първото и жизненоважно нещо, ако искате да дойдете и да завършите, е да се подготвите психически.

711575_4792698770083_1290355258_n
С това имам предвид, че се изискват жертви от ваша страна, независимо дали става дума за по-малко сън, по-малко гледане на сериали, липса на социален живот или каквото и да ви е заниманието прeз свободното време. Ако искате добър успех – нямате такова. Аз лично загърбих най-ценното за мен – спорта. Надявам се от 3ти семестър да започна да тренирам отново, но първите два е изключено.

Още от първите седмици ви заливат със задачи, латински, анатомия (в това число морга) и хистология (клетки и тъкани под микроскоп). Сроковете за учене са кратки, а материалът е обемен. Пример: между първия и втория изпит по анатомия имаш да научиш около 350 страници (кости, мускули, стави и пр.), а срока за това е не повече от 4 седмици. По-голямата част от изпитите първите 2 семестъра са устни, така че няма измъкване. Или четеш ежедневно, или си обречен на провал (а не си вложил всички тези усилия, нерви и средства, за да се провалиш, нали така?).

Цялото следване е 13 семестъра и е разделено на 2 големи части – предклинична и клинична. Предклиничната продължава 4 семестъра и включва предмети като гореспоменатите латински, микро-, макро- и невроанатомия, хистология, а по-късно и физика, химия, билогия, биохимия, медицинска етика и др. След предклиничната част има изпит (Физикум), който включва в себе си материала от всички домомента изучавани предмети и е сравнително тежък. Освен сериозната подготвка по време на лекциите обаче, изисква и проведени 3 месеца стаж в болница. Накратко – нямате ваканции, защото въпросните стажове се правят само по време без лекции и в минимален период от пълен месец (28 работни дни без прекъсване).

beruf2-HA-WebWelt-Hamburg
Следнато на медицина не е лесно…

Любопитно е, че се приемат огромен брой студенти – около 900-1000, като повечето от тях са сравнително възрастни. Имам колеги с цифри като 72 и 75 в ЕГН-тата си, а са рамо до рамо с мен в първи семестър. Това разбира се не трябва да ви плаши, тези хора са с богат опит в различни специалности и помогат с удоволствие. Същото важи и за професорите, лекторите и асистените. Не съм имал проблем по никакъв повод с тези лица.

Ще си позволя да прикача няколко снимки, за да придобиете представа как протичат лекциите. В началото няма места (все пак сте 1000 души), постепенно залите се изпразват и накрая на лекциите по биология ходят буквално по 5 човека. Извод – четене >> слушане!804321_4792698850085_1524469352_n

На по-късен етап от следването си ще мога да разширя статията, но в момента знанията ми се изчерпват дотук. Надявам се да съм обхванал основните неща. За въпроси: https://www.facebook.com/groups/256788891047529/ или lachezar.vasilev13@gmail.com.

0 Replies to “Лъчезар Василев, Медицина в Мюнхен”

  1. Spoko, otsenkite nqmat takova golqmo znachenie v Germania, kogato stava duma za tarsene na rabota! Zatova e bezumie da si postavqte za zadacha da izkarvate edinitsi na vseki izpit. Vajni sa praktikite sled Physikum-a. Hodete v Ausland za praktiki i nai-veche USA!!!

Leave a Reply