Андрей Грозданов, Фрайбург и Uni Freiburg

За града

Фрайбург е южен, средноголям град в полите на Шварцвалд, известен преди всичко като най-слънчевия град в Германия, но също така и като елитен университетски център с висока репутация.

Градчето е красиво и уютно и със своите над 210 хиляди жители (24 хил. от които студенти) според мен заема златната среда между пренаселения, стресиращ мегаполис и дълбоката, скучна провинция.

Нощен живот във Фрайбург

Както във всеки студентски град и тук не липсват барове, клубове и дискотеки от всякакъв вид и род. Нощният живот обаче не може да се мери с този в Берлин, Мюнхен или Кьолн. Иначе в свободното си време човек може да отиде на кино, театър, а защо не и на мач на местния SC Freiburg.

Самият град може и да не предлага безкрайно разнообразие на забавления, но пък комуникативното му географско разположение дава отлична възможност за лична инициатива. Нощ на музеите в Базел (Швейцария), коледен базар в Страсбург (Франция), разходка с лодка в Боденското езеро или влакче на ужасите в най-големия увеселителен парк в Германия – Europa Park – пътят от Фрайбург до всяко едно е по-малко от час.

Друго, което ми допада, са сенчестите планински пътеки и многобройните панорамни гледки, които са буквално на 5 минути пеша от poцентъра на града. Ако си любител на планинските спортове, Фрайбург със сигурност има какво да ти предложи – от планинско колоездене до ски и сноуборд зимъска. Отделно самият град е много зелен през лятото, което, комбинирано със заобикалящите го хълмове, създава чувство за близост до природата.

По същество, месечните разходи са средно (грубо) 650 евро. Естествено, може много да варират в зависимост кой как е свикнал да живее, колко пътува и тн. Ако се уредиш с общежитие (което става само на място), наемът е около 250 евро с включен (в повечето случаи) интернет. Условията са добри, има дори някои новички и лъскави. Квартирите са със 100тина и повече евро/месец по-скъпи. Във Фрайбург рядко се налага да пътуваш от точка А до точка Б повече от 30 минути – градът има 5 трамвайни линии, отделно 20-тина автобусни, а с колело естествено си над всички. Семестриалният билет за градския транспорт струва 80 евро. Има няколко студентски стола в непосредствена близост до различните кампуси на уни-то, където можеш да обядваш стабилно за 3-4 евро. Храната понякога е странна, но по принцип става.

За университета

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, накратно Uni Freiburg, е един от старите ВУЗ-ове в Германия (основан 1457г.). Макар и не от най-големите, предлага голямо разнообразие от специалности, по-точно 183 на брой, от които с най-добра репутация са медицината, стоматологията и фармацията. Всички формалности около плащане на семестриална такса (която, забравих да спомена, е 125 евро), записване за курсове, контролни, дори запазване на книга в библиотеката, стават в сайта на университета, където всеки получава акаунт при записването си.  Повечето учебни материали също са лесно достъпни на тази платформа.

uni
Universitätszentrum (Geistwissenschaften)

Университетът е разделен на няколко кампуса Geistwissenschaften, където се помещават прависти, журналисти, социолози, лингвисти и тн., Naturwissenschaften, известен още като Institutsviertel – тук за компания на физици, химици, геолози и фармацевти прекарват предклиничните си семестри медиците. Освен това – Botanischer Garten, Technische Faklutät и Universitätskliniken. В повечето случаи човек има лекции и упражнения само в един от кампусите и не се налага да се разкарва до другите.

Във Фрайбург българите следват главно медицина, фармация и стоматология заради високото ниво на обучение и добрите условия. Макар и по-малко, тук има и такива, които учат и „немедицински”  специалности като право, медии, германистика, философия. От тях чувам също добри отзиви – като цяло са доволни. Интересен е фактът, че във факултета по славистика на Уни Фрайбург в началото на миналия век за пръв път български професор преподава на германци. Става въпрос за голямия учен и политик проф. Иван Шишманов – един от основателите на Софийския университет и член на президиума на Паневропейския съюз. inu

Обратно към ежедневието – за ученолюбивите тук общо взето всичко е уредено – има достатъчно работни места по всевъзможни библиотеки и читални, както и компютърни центрове с принтери и скенери и тн. В момента дори се строи нова централна библиотека, а през това време за такава се използва старата мултифункционална арена на града. Освен лекции и упражнения за студентите се организират и така наречените туторати, чиято главна цел е подготовка за контролните през семестъра.

Университетът предлага също така голям набор от спортове, повечето от които безплатни или с големи намаления. Таксата за един семестър фитнес към UniSport например e 65 евро, а едно посещение на басейн – 2,50. Препоръчително е да се следи кога започва срокът за записване, тъй като за някои неща местата свършват бързо.

Като цяло Фрайбург е много добър избор за следване. Осезаемо по-малък е от град като София например, но това си има и своите позитиви. Да учиш тук е възможност и  предизвикателство, което със сигурност си заслужава усилията.

6
Кампус Naturwissenschaften (Institutsviertel)


Андрей Грозданов

andrey.grozdanov@gmail.com

0 Replies to “Андрей Грозданов, Фрайбург и Uni Freiburg”

 1. Много хубаво описание на града и университета,как да не ти се иска да учиш там… :))

 2. Здравейте г-н Грозданов,
  Много хубава публикация сте направили – за Фрайбург.
  Аз имам приятелка работеща във ФраЙбург и бих искал да я посетя;
  Във връзка с това ме интересува:
  1. Как най – удачно може да се стигне със самолет от София до Фрайбург и от Фрайбург до Салцбрюкен ( ще реализирам командировка до Салцбрюкен и Страстбург).
  2. В университетите във Фрайбург развити ли са направления във областите на теоретичната физика, химия или пък математика – каквито са и моите направления на научна дейност?
  Ще бъда благодарен на един Ваш отговор,
  Поздрави,
  доц. Dsc Rossen Pavlov

Leave a Reply