Не ме спирайте, искам да стана лекар!

obuchenie-medicina-pleven-framar
Приемът за специалност медицина е много труден

Който иска да учи медицина и няма отличен успех от училище трябва да чака, да търси правата си в съда или дори да си приготви багажа и да емигрира.

Погледнете числата набързо и дори с нетренирано око бързо ще забележите, че нещо не е съвсем наред. Така например ако студент Х иска непременно да следва медицина, но за лош късмет е завършил училище само с оценка 2,5 (при положение, че 1 е немският еквивалент на шестица, а 4 – на тройка), то нашият кандидат-студент няма шанс. Това биха му казали както всичките му приятели, така и хората, занимаващи се професионално с консултиране на студенти. Становището на институцията, регламентираща приема (die zentrale Zulassungsstelle) пък гласи, че на хипотетичният ни приятел Х ще се наложи да чака поне две години, за да получи място. За да можете да си представите по-ясно усложнената ситуация само ще спомена, че годишно същата институция разпределя 9.000 места за студенти по медицина, а за тях кандидатстват около 43.000. Въпреки минималните си шансове обаче, лирическият герой на нашия разказ не мисли да се отказва от мечтата си да облече бялата престилка, затова ни остава единствено да проследим трънливия път, през който Х ще се опита да премине, за да я реализира.

Допълнително обучениеklinikfinder.de_Findig_Daumen_hoch

Х е успял да научи, че някои университети предпочитат кандидат-медиците, които вече са се обучавали в сходна професия и затова решава да получи квалификация като болногледач. Без да изпуска от очи крайната си цел, пределно мотивиран през всеки ден от обучението си в болницата Х присъства на всяка визитация и се възползва от възможностите да засипе с въпроси лекарите, които наблюдава. Въпреки че понякога му казват, че на медицинските сестри не им се налага да знаят толкова много, той е много амбициозен и чете у дома книгите, по които би учил като студент, а освен това и проучва заболяванията на пациентите си. След като успява да завърши успешно обучението си, Х отново кандидатства за място в университета, но и този път късметът не е на негова страна, а интересът към специалността още повече е нарастнал.

Да започнеш да учиш нещо подобно и после да се прехвърлиш

Оповавайки се на надеждата, че по-късно изпитите по физика, химия и биология ще му бъдат признати, нашият герой най-накрая след три години кандидатстване без успех решава да започне да учи биологически науки (Biowissenschaften) в университета в Хайделберг. И макар много бързо да осъзнава, че тази специалност не е за него Х успява да заслужи кредити, полагайки изпити по химия и физика, само за да разбере, че те няма да му достигнат да се прехвърли в желаната от него специалност медицина.

Да заминеш в чужбина

След поредното разочарование, Х е посъветван от своя личен лекар да кандидатства в Унгария. Той му обяснява, че както самият той, така и дъщеря му, са завършили там. От собствен опит споделя на Х, че първоначално таксата за обучение го е притеснила (в унгарския град Печ (Pécs) например, това удоволствие излиза 6.600 евро на семестър). За сметка на това обаче по думите му университетът е предпочитан от чуждестранни студенти и предлага медицински специалности на немски език, а успехът от училище не е толкова важен. Освен това той допълва, че подобни възможности има и в Будапеща, в чешкия град Бърно, а и в столицата на Словакия Братислава. Не на последно място лекарят пояснява, че Х би могъл също така да се пребори за място в някоя от медицинските програми в съседна Австрия, където обаче заради наплива на немски кандидат-студенти само 20% от свободните места се предоставят на граждани на ЕС.occhealth(1)След усилено размишление, Х решава да опита късмета си в Печ. Едва след като получава дългоочакваното потвърждение за прием той разказва на баща си за университета и за семестриалната такса. Убеден, че синът му ще прекара в чужбина само един семестър преди да получи място в някои немски университет и да се прехвърли, бащата се съгласява да финансира семестриалната такса на сина си. За съжаление обаче, макар да кандидатства отново и отново всеки семестър, Х така и не успява да се прехвърли в медицинска специалност в Германия и вече четири семестъра студентства на повече от хиляда километра от родния Хайделберг. Всяка година той се надява достатъчно други студенти в Германия да не успеят да си вземат изпитите и по този начин шансовете му да се подобрят.

Най-накрая премеждията на нашия герой Х приключват благополучно и то точно като в американски филм – с дългоочаквано телефонно обаждане. В него представител на университета във Фрайбург му съобщава, че двама студенти са били скъсани на един от изпитите си и с това са се отворили две свободни места. Облекчен, Х може да стегне куфарите си обратно за родната Германия и най-накрая да стане официално студент по медицина там (макар и в пети семестър).

Преводач: Свилена Керемянова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

0 Replies to “Не ме спирайте, искам да стана лекар!”

Leave a Reply