Ивелина Петрова, Психология в Манхайм

Тъй като вече има доста изписано за психологията като специалност, аз ще конкретизирам как изглежда тя в Университет Манхайм.

Прием

Приемането е сравнително лесно – изисква се висока диплома за средно образование, като се обръща специално внимание на математиката, биологията и английския език в дипломата (ако не сте учили английски език в гимназията сертификат за езика е доста важен – например TOEFL etc.). Препоръки, документи от практика в сферата и подобни неща също се взимат под внимание.

logo_seul_1Предмети

В първите 2 семестъра се изучават основни предмети – „Въведение в научната работа“, „Статистика 1 и 2“, „Основна психология 1 и 2“, „Биологическа психология“, „Социална психология“. В трети семестър се избират 3 от 4 избирателни предмети, които в повечето случаи са основата за специализация. Университет Манхайм предлага: „Клинична психология“, „Педагогическа психология“, „Работна и организационна психология“ и „Пазарна и рекламна психология“ (последният предмет се предлага в много малко университети в Германия). До 6 семестър избраните „специализиращи предмети“ се изучават подробно.

Основен акцент в специалността се слага върху статистическите предмети, както и работата със статически програми (SPSS, Systat, Gpower, R). Тези знания се прилагат по време на така наречените практики, които се провеждат в 4 и 5 семестър. Те представляват големи проекти, в които се правят проучвания по дадена тема – създават се анкети или се провеждат експерименти с хора, които после студентите сами анализират статистически и представят (както и пишат курсова работа под формата на научна статия за проведеното от тях изследване). Същото представлява и бакалавърската работа в 6 семестър. Повечето изпити са писмени, с изключение на изпитите по трите специализиращи предмета и то само в 6 семестър.

Във всеки семестър има много семинари (учебни занятия на малки групи, в които се изисква активна (групова) работа), на които се присъства задължително, има домашни и презентации. В общи линии човек е зает през целия семестър – не са само изпитите за които трябва да се учи накрая. През всеки семестър се презентира по няколко пъти, пишат се курсови работи и паралелно се учи за изпити, тъй като в Уни-Манхайм сесията не е отделно нещо – а след лекциите веднага започват изпитите. Хубавата страна на цялото нещо е, че остава повече време за ваканция. 🙂

Други модули, които се изучават са: „Диагностика“, „Тестова теория“,  „Психология на развитието“, „Диференциална психология“, „Емпирично-научна работа“ (пак статистика). Задължително е също така да се избере допълнителна специалност, от която се взимат един или два изпита (според кредитните точки) – изборът е голям – BWL (Маркетинг и Мениджмънт), VWL (основи на икономиката), Социология (основи на социологията), Политология (Въведение в политологията и Политическа система на Германия), Математика (Анализ 1 или Линейна алгебра 1), Медии и комуникации (Въведение в медийните и комуникационните науки), Информатика (Практическа информатика 1), Психиатрия (Психиатрия и Психотерапия) или Лингвистика.

В Уни-Манхайм съществува така нареченият ориентиращ изпит – това обикновено са точки или определени изпити, които трябва да бъдат взети до 3 семестър, за да може студентът да  продължи обучението си. За психология ориентиращият изпит е 30 кредитни точки (събраните кредитни точки от изпити до този момент не трябва да са по-малко от 30), като изпитът по Статистика 1 задължително трябва да е между тях. 

Освен всичко това се включва и задължителна практика във фирма за 12 седмициimage_gallery на пълен работен ден (3 месеца).

Преподаватели

Повечето преподаватели да доста добри, имат сериозно обучение (както и педагогически способности) и научна работа зад гърба си. Освен това са и сравнително лесно достъпни (отговаря се бързо на електронни писма както и се насрочват часове за консултация). Потокът е около 100 човека, който с времето намалява, така че не са и чак толкова претоварени. 

Реализация

Психологията е специалност, която предоставя възможности за реализация в много сфери. В Манхайм се набляга на икономическата страна на нещата, което в случая са:

Човешки ресурси (работна и организационна психология) – подбор, обучение, тренировки, координация, уволняване на хора; проблеми на работното място; оценка на работата и тн.

Маркетинг и по-точно маркетингови проучвания (Markt- und Meinungsforschung) – проучвания на крайния потребител, квалитативни и квантитативни проучвания и тн.

– Всички останали вече са изброени в други доклади.

Мастър

Уни Манхайм предлага Мастър ”Икономическа психология” (Wirtschaftspychologie) и Мастър ”Социална и когнитивна психология” (Sozial- und Kognitionspsychologie). Студентите, завършили бакалавър в Манхайм, имат специално предимство при кандидатстването за мастър.

252107_10151240481493208_201037670_n
Университетът в Манхайм е истински бароков дворец

Градът Манхайм

За града също вече има доста изписано – моето лично мнение е, че не е нещо особено и не бих искала да изживея живота си тук, но е страхотен град за учене/студенти, защото:

– Има много студенти – достатъчно  партита,  клубове и заведения;

Университетът е много добър (оборудване, библиотеки, преподаватели и тн.);

– Градът е сравнително малък и всичко е наблизо, не се губи безкрайно време в пътуване, важните институции са доста близо една до друга (и до уни) – човек може в почивка между лекциите да свърши много допълнителни неща;

– Има достатъчно фирми (в Манхайм и околността) – възможности за практика и работа;

– Има красиви места (освен замъка!) – паркове, реки и тн.;

– Има достатъчно магазини, както и големи градове наблизо (Щутгарт, Франкфурт на Майн), както и летища и изгодни полети не само до България, а и до много други интересни дестинации в Европа 😛

 Ивелина Петрова

Вижте още: Впечатления на студенти по психология; Германия за напреднали – първи и втори сезон

4 Replies to “Ивелина Петрова, Психология в Манхайм”

  1. Относно допълнителната специалност , тя означава ли един вид 2-ро висше . И например ако запиша психиатър , това не припокрива ли психологията? И дали мога да работя ,като психиатър в България? Как стои въпроса с реализацията в България? И ако мога да знам какви са цените на семестрите? Много търсих , но никъде не намерих как мога да се свържа с Вас? Имам доста въпроси и исках компетентно мнение . Моля ви , помогнете.

    1. Здравей!
      Допълнителната специалност не е второ висше, а е допълнение към бакалвърския курс. Както Ивелина пише в статията си, т.нар. Nebenfach носи допълнителни кредитни точки. Психиатрията има допирни точки с психологията, но първата е по-медицински насочена. Цените на семестрите варират спрямо университетите, но са в диапазона 200-350 евро. По-точна информация може да намериш на сайтовете на конкретните университети, които те интересуват, или просто се свържи с тях по имейл.

Leave a Reply