Гергана Кръстева, Манхайм

Средно голям град – 350 000 жители, с много студенти. Ако живееш в центъра, не губиш никакво време за пътуване, за 5 до 15 мин. си в универитета. Ако живееш в центъра и/или имаш колело, карта за градския транспорт не ти трябва. Сравнително лесно се намира жилище, Studentenwerk-ът има огромна леглова база, макар че общежитията не са особено хубави, имат всичко, от което се нуждае един студент, за мен не са особено уютни и приветливи. Все пак всеки с разбиранията си 😉

Lebenshaltungskosten варират между 450 и 600 евро на месец. Работа се намира, стига да търсиш достатъчно. Кетеринг и тем подобни винаги има, в универитета се търсят често Hiwi-та, макар че там за 1 място обикновено се борят по 15-тина човека. Има много фирми наоколо, все пак е индустриален район. Има и много турци, но те са навсякъде. В турските магазини плодовете и зеленчуците са по-хубави и има българско сирене. За съжаление и български цигани има доста.

Университетът е истински бароков дворец!

Има много добри възможности за спорт, предложенията за спорт на унито са чудесни и много достъпни. Безплатен фитнес, аеробика и тем подобни, волейбол, футбол и какво ли още не. Тенис на корт, езда, голф, гребане и още много други срещу такса, която дори и за българските стандарти е ниска.

За мен има много по-хубави градове в Германия, Манхайм си е, честно да си кажем, с изключение на замъка (където е университетът), доста грозен и мрачен. Но си има и някакъв чар заради реките Рейн и Некар, заради мултикултурната среда, а и е близо до редица туристически атракции (Хайделберг е на 15 мин. с влак, Шветцинген също, Страсбург, Париж е на 3 часа с влак…), така че да се откъснеш от атмосферата за 1-2 дни не е особен проблем. А и времето е сравнително по-топло и по-слънчево от другите части на Германия (особено севера), дори и през зимата (когато е по-топло от София). Градът е близо до Франкфурт на Майн (връщането със самолет до България е лесно), с ICE влак е около 30 мин., с нормалния около час, което за мен си е предимство.

Вижте още: Впечатления на студенти от Манхайм; Първи стъпки в новия град

0 Replies to “Гергана Кръстева, Манхайм”

Leave a Reply