MedAt

Казвам се Елена и минах успешно MedAT през 2016. В няколко реда ще споделя впечатленията си и няколко полезни съвета, които на мен ми помогнаха да издържа изпита.

Кандидатстването за прием в медицинските университети в Австрия (Виена, Грац, Линц, Инсбрук) става чрез изпита MedAT. За разлика от Германия, дипломата не е от значение – единственото условие е завършено средно образование. Приемът е разделен по квоти – 75% от местата са за кандидати с австрийска диплома, 20% за хора с диплома от ЕС и 5% за извън ЕС. Ние се причисляваме към втората квота, като основните ни конкуренти са германците (не всички успяват да изкарат мечтаната 1.0 диплома и затова кандидатстват в Австрия).Важни факти:

  • Изпитът се държи в града, в който се кандидатства – т.е. не може да се кандидатства едновременно и в четирите града.
  • Провежда се обикновено началото на юли и резултатите идват след около месец.
  • Регистрацията е онлайн чрез сайта https://www.medizinstudieren.at/ и таксата е 110 Евро.
  • Изпитът може да се държи неограничен брой пъти – ако не стане от първия, нищо не пречи да пробвате следващата година

Какво представлява MedAT?

Изпитът се състои от теоретична част и от когнитивни задачи. Има въпроси по биология, химия, физика и математика (математиката и физиката не са толкова подробни), като най-много и най-подробни са въпросите по биология. Ако изключим теоритичната част, MedAT се приближава до немския TMS. И тук има четене на медицински текстове с въпроси към тях, тест за памет и за пространствено мислене. Освен това тестовете Zahlenfolgen и Implikationen Erkennen проверяват логическото мислене. Предизвикателство за чужденците е тестът Wortflüssigkeit, в който са дадени разбъркани думи и трябва да се посочи първата буква на правилната подредба на думата. Но и при тази част от изпита, и при другите един добър резултат е постижим с нужната подготовка.

Най-новите части на изпита Soziales Entscheiden и Emotionen erkennen. Те проверяват социалните компетентности, които са нужни в ежедневието на един лекар. Съществуват стратегии и за тяхното решаване.

Подготовка

Когато за първи път се запознах със съдържанието на изпита, малко се стреснах. Не мога да отрека, че е тежък, но с нужната подготовка не е непостижим! 

Учебници 

Всяка година материалите и учебниците се умножават и не съм запозната с всички, защото държах изпита през 2016. Препоръчвам книжките на MedGurus, BMS-Breaker и MedBreaker. За теоретичната част моят съвет е да учите конкретно по дадените теми в конспекта. Подходящи учебници са Kurzlehrbücher Biologie, Chemie, Physik, Faller: Der Körper des Menschen и който и да е немски учебник по биология за Oberstufe (например Linder). Всички тези учебници не са написани конкретно за този изпит и понякога са твърде подробни, така че е добре да подходите стратегически и да учите само темите, които са посочени в официалния сайт.

Курсове

Много фирми предлагат и курсове, които подготвят конкретно по формата на изпита. Аз лично имам добри впечатления от 10-дневния курс на IFS. Самото посещение на занятията естествено няма как да ви подготви за 10 дена, но най-полезното на тези курсове са учебниците. Към цената са включени и скриптове към всяка част на изпита, като за теоретичната част има както книжки с тестове, така и с обобщения на темите. Не винаги съдържанието на тези учебници съответства 1:1 с изискванията, но със сигурност посещаването на подобен курс няма да навреди. Някои хора успяват и без тях, въпрос на избор е.

Планиране

Всеки си има различни стратегии за учене и ви съветвам да намерите най-ефективния за вас начин. На мен много ми помогна изготвянето на план, който не винаги успявах да следвам, но все пак така няма опасност да не ви стигне времето.

Общи впечатления от изпитния ден 

Всяка година MedAT се провежда в Messe Wien. Съветвам ви да си вземете яке, защото става доста студено. Изпитът протича по много подобен начин на немския TMS. Залите са огромни, участниците стават всяка година повече и организацията е много добра. Залата е разделена на малки сектори, като няколко квестори отговарят за един сектор. След общите инструкции получавате изпитните книжки. Един човек стои по средата и съобщава с микрофон началото и края на различните части на изпита. Много е важно да спазвате определеното време, което не винаги стига, но това не бива да ви притеснява. Изпитът е разделен на 2 части по около 2 часа без общите инструкции, като между тях има 1 час обедна почива.

А сега и няколко думи за университета

Медицината винаги ми е била мечта, а във Виена се влюбих от пръв поглед. От една година вече Виенският

Пожелаваме ви успех! 🙂

медицински университет се превърна в мой втори дом и мечтата ми стана реалност. Следването много се различава от класическата медицина в България и в някои градове в Германия, като по-скоро наподобява Modellstudiengang в Германия с известни разлики. Изпитите са писмени в тестови формат в края на всяка година на целия материал, като първата година изпитът е разделен на 2 части – за първи и втори семестър. Впечатленията ми от първата година са повече от много добри – следването ни даде една цялостна представа за повечето основни области на медицината, без да навлизаме в големи подробности. В никакъв случай не беше лесно, но материалът успя да разпали още повече интереса ми към медицината. Естествено, имаше и трудни моменти, имаше предизвикателства и сложни ситуации, но те могат само да ви мотивират.

Ако имате въпроси, може да ми пишете по имейл: mihalkova.elena@gmail.com

Вижте още: Test für medizinische Studiengänge (TMS)

Leave a Reply