Вергил Мавродиев, медицина, Мюнхен

Здравейте! Казвам се Вергил, от София съм, на 21 години и уча хуманна медицина в ЛМУ Мюнхен. Тази пролет ще бъда четвърти семестър.

Кандидатстването е централно за цяла Германия през www.hochschulstart.de. Кандидатства се със сертификат по немски (C1 – DSD или DaF) и диплома. Последните 2 години минималният бал за медицината в Мюнхен стана 1.0, но пък доста хора карат TMS, който при резултат над 60% доста подобрява оценката.

Следването, както навсякъде, е разделено на 2 части – 2 години предклиника и 4 години клиника. Между двете има държавен изпит (Physikum) върху всичко от предклиничната част. Той представлява устен изпит по анатомия, биохимия и физиология и писмен върху химия, физика, биология, психология, анатомия, биохимия, физиология. Това са и всички предмети, които се учат в предклиниката.

Особеното на медицината в Мюнхен, както и в повечето градове в Германия, е че липсва сесия. Има изпити по време на целия семестър, което лично на мен изключително много ми допада. Първо – човек може да се концентрира върху предмета, който учи в момента, и второ – семестърът за нас приключва поне 2 седмици по-рано. Липсва и стресът от това да имаш 5 изпита в рамките на 10 дена например. Като цяло в първите 2 семестъра изпитите са през 3-4 седмици в продължение на цялата година и всичко си върви с едно сравнително равно, макар и на моменти доста бързо, темпо.

Първият семестър тук започва с анатомия, разделена на 5 устни изпита, които продължават до средата на втория семестър. Това е и първият по-сериозен предмет в следването и устните изпити (поне първите един-два) могат да бъдат сравнително стресиращи, но пък се свиква, и в крайна сметка човек се научава да се справя до известна степен с напрежението. Първата година минават още биология, химия, латински и биохимия 1. Всички тези изпити, както и всичко през втората година са писмени MC тестове. В трети и четвърти семестър са останалите предмети от предклиниката – физиология, физика, биохимия 2. Оценки в предклиниката няма и границата за издържане на всеки изпит е 60%.

Всичко това през първите 2 години е свързано най-вече с четене на учебници и материалът е доста теоретичен. Към почти всеки предмет има и някаква практика (лабораторна или върху трупове в дисекционна зала по анатомия), но като цяло мога да кажа че предклиниката се състои в огромната си част от теория и четене. Истинската практика идва в клиниката от пети семестър нататък. Медицинската база в ЛМУ е на доста високо ниво. Има чисто нов биомедицински център в покрайнините на града, предназначен за предклиничната част на медицината, и завършен през лятото на 2015. С други думи базата е едно от големите предимства тук. Негативна страна на университета е че випускът е изключително многоброен – влизат близо 900 човека, и организацията на моменти доста куца. В някой ситуации трябва досадно количество самоинициатива, за да се информира човек относно сравнително елемнтарни неща.

Личните ми впечатления от града и университета са много положителни. Да – ученето е наистина много, но нещата си вървят на порции едно след друго и ако човек си учи редовно и навреме, рядко става прекалено много. А и Мюнхен е страхотен град.

Като цяло съм на мнение че няма лошо място за медицина в Германия. Съветът ми към хората, които си избират уни, е по-скоро да решат какъв град им харесва и дали за тях е важно в този град да имат повечко познати хора. Има университети с един-двама българи на випуск, както и такива като ЛМУ, в които влизат 10-15 българи всяка година само медицина.

Вергил Мавродиев

Вижте още: Васил Манолов, медицина в Хайделберг; Япония за лекари

Leave a Reply