10 съвета, които да смекчат мъката при писането на домашни

Няколко трика относно домашнитеhausarbeit-300x252

За повечето студенти ваканцията след семестъра е започнала или т.нар. време без лекции, защото това не е точно ваканция. Много от тях ще преживеят една по-различна ваканция, защото и през това време ще трябва да свършат нещо, свързано с университета, а именно – домашна работа. Иска или не всеки студент трябва да предаде поне една домашна работа по време на следването си. За да може това да се случи колкото се може по-лесно и безболезнено, събрахме няколко полезни съвета.

 1. Ранното пиле…

Първата ни препоръка звучи клиширано, но е най-важното: да започнеш рано. Може да стане наистина напечено, когато в края на ваканцията осъзнаеш, че изобщо не си започнал с домашното или си направил много по-малко от очакваното. Стресираш се и това се отразява и на работата ти. По-добре е в началото на ваканцията да започнеш поне с подготовката. Никой не очаква, че ще си напишеш домашното още първата седмица, но търсенето на литература, определянето на съдържание и основни акценти биха улеснили работата ти и биха ти спестили напрежението в края на ваканцията.

 1. Разпределението

Структурирането на работата е също така простичък трик, който бива подценен: Нямаме предвид само организацията на текста, но и разпределението на времето ти. Няма нищо по-изнервящо от това да тичаш постоянно до библиотеката, защото си забравил да прегледаш някоя книга или да си запазиш някой учебник. Затова предварително си планирай времето,  направи си подбор на литературата, която искаш да прочетеш, уточни стъпките, по които ще напредваш. В такъв случай трябва само да следваш последователно плана си и ще си спестиш много време и объркване.

 1. Изборът на място

Този съвет се отнася до любителите на отлагането и бавенето на задачите /Hobby-Prokrastinierer/, т.е. хора, които се разсейват лесно и след пет минути работа изпитват нуждата да изчистят стаята си, да измият съдовете, да изгледат някое клипче в Youtube. В такива случаи е от полза да images-bibliotheque-1си намериш някое спокойно място в университета или в библиотеката, да изключиш телефона си и да работиш един-два часа без обичайните разсейващи средства наоколо. Ще видиш, че по този начин ще се почувстваш принуден да свършиш нещо продуктивно и ще отхвърлиш значително повече работа за кратко време.

 1. Конспектирането /Exzerpieren/

Още една необичайна дума: Конспектът /Exzerpt/ е кратко резюме на книга или съчениние, което би използвал в работата си и което съдържа твои мисли и бележки. Предимството на това? Много просто: Когато след седмици продължиш с домашната си работа, със сигурност си забравил за какво точно се е отнасяло съчинението, което вече си прочел. Преди да започнеш отново да го четеш, можеш просто да хвърлиш един поглед на конспекта си и да си припомниш разсъжденията, бележките и въпросите, които си си нахвърлял. Ще бъдеш благодарен на своето „Аз от миналото“, че е свършило всичко вместо теб и сега ти трябва само да прегледаш текста.

 1. Началото

Всяко начало е трудно и научната работа не еизключение. Малък трик, който ще улесни старта, е просто да напишеш нещо. При това е все едно какво точно пишеш, стига да е свързано с темата ти. Ако се застоиш на първото изречение, няма да започнеш никога, но след три или четири изречения ще набереш скорост и ще почувстваш прилива на мисли. По всяко време можеш да се връщаш към определени моменти и да поправяш текста благодарение на дигиталните технологии. Опитай, методът работи, защото началото винаги е някакси трудно. Тази статия всъщност не е изключение.

 1. Темата

Толкова много говорихме за външните фактори, че почти изключихме най-важното: твоята тема. Тук най-важното е, доколкото е възможно и допустимо, да избереш тема, която те интересува живо и върху която да пишеш с удоволствие. Никой не е въодушевен от идеята да чете дълги текстове по скучни теми, върху които нищо не може да напише.

 1. Източниците

Източниците към една интересна тема трябва да бъдат копирани или принтирани. Не можеш да запомниш съдържанието на всички източници и понякога корспектите към тях са непълни. Да четеш текстове само дигитално или да ходиш в библиотеката за всеки прочит е дразнещо. По-удобно е да имаш източниците по всяко време под ръка, за да можеш да свериш после и цитатите.

 1. Начинът на ученеGirl doing homework

Насила не се получава почти нищо, затова трябва да синхронизираш процеса на писане със собствения ти метод на учене. Не се води непременно от списъци като този: Няма патентовано и напълно работещо решение за писане на домашна работа. Един сяда за три дни и написва домашното си, друг работи върху всеки отделен момент седмици наред. Важно е да не се стресираш и да работиш последователно, защото и прекалено дългото писане не е приятно решение.

 1. Корекция

Най-накрая си стигнал до последната дума и имаш чувството, че си отдал на науката изключително ценен принос. Не се заблуждавай обаче: Работата ти не е приключила, защото липсва още нещо – корекцията. Всеки прави грешки. Обърни се към роднина или приятел, който да поправи грешките – след това потърси за съдействие и колега от твоята специалност. Този подход ще ти е от полза, защото човек не винаги осъзнава, че допуска логически грешки или използва твърде много чуждици. Някой, който в общи линии няма представа от тематиката на работата ти, би забелязал именно тези грешки и това би подобрило общия вид на труда ти.

 1. Формата

Най-накрая текстът е готов за предаване. Не трябва обаче да подценяваш вида на цялата ти работа и то именно на финалната права. Почти всеки факултет има собствени изисквания що се отнася до външните белези на работата ти: Форматирането и цитирането са само някои от възможните правила.  Много е неприятно, когато в някои университети се отдава прекалено голяма значение на формата на студентските работи. Би било жалко, ако въпреки хубавия текст ти се отнемат точки заради неправилно форматиране. Затова трябва да се отдаде нужното внимание и на тази последна стъпка.

 

Това беше нашият списък. Пожелаваме ти успех с писането на домашните.

Прочетете оригиналната статия на немски тук.

 

0 Replies to “10 съвета, които да смекчат мъката при писането на домашни”

 1. Ich habe gerade gesehen, dass ihr meinen Artikel ins Bulgarische (?) übersetzt habt. Es freut mich sehr, dass jetzt noch mehr Menschen den Beitrag lesen können. Vielen Dank dafür und auch für die Verlinkung.
  Ich finde eure Seite sehr spannend.

Leave a Reply