Гимназия за напреднали: Fit für das DSD II – 3 съвета

deutsches-Sprachdiplom_02DSD е един от заветните ключове към висшето образование в Германия или Австрия. За някои (за повечето?) е главоболия и стрес, безброй въпроси и недоразумения, но в крайна сметка се оказва, че и този изпит (както и матурата) е доста преекспониран. Разбира се, въобще не е за подценяване, тъй като предварителната подговотка е повече от задължителна. Ето и моите три съвета как да се справите с една идея по-леко с любимото DSD:

  1. Избиране на тема за папката

Папката, или т.нар. Mappe, е елемент от втората част на устния изпит. Избирайки тема в началото на 11 клас, започва същинската подготовка за изпита. Подбират се около 12 статии, пише се Vorwort и Fazit, прави се устна презентация и плакат. (Забележка: критериите какво да представлява папката варират спрямо училищата).4050115883_3147c673d6_o

Въпросът обаче е – Как се избира тема? Моят личен опит показва, че най-адекватно е да се насочите към тема, която истински ви интересува и по-важното – която предполага заемане на някаква позиция, а не просто описателен преразказ. Ако наистина се чувствате безнадежно, може да се насочите към трите Sternchenthemen за писмената част. За 2016 г. те са Schule, Demografische Entwicklung, Sport. Моята тема например пък е ориентирана към специалността, която искам да следвам.
Към главната тема се избира Problemfrage, тоест какъв въпрос искате да разисквате и анализирате чрез проекта си. По-ясно казано: например, главната тема е Umwelt, а Problemfrage-то –  Schutzgebiete: Hütung oder Gefahr?. Вдъхновение за измисляне на проблемен въпрос може да намерите, четейки материали по главната ви тема. Важно: Задължително е проблемът, който ще засегнете, да е обвързан с Германия (очевидно).

  1. Подготовка за SK

Write+exam+study+xxxSK-то (Schriftliche Kommunikation) се състои в писането на цялостен текст, съставен от резюмиране на текст, описание и анализ на графика и разглеждане на даден проблем. Както вече споменах за 2016 г. трите основни теми са Schule, Demografische Entwicklung и Sport. През 2017 г. отпада Schule, заместено от Umweltschutz. Как, освен с писане на примерни варианти, да се подготвите успешно за този компонент? Четете новини, анализи, статии и т.н. . Отваряйки дори веднъж седмично zeit.de и търсейки по ключова дума материали за Sternchenthemen, е достатъчно. Не само, че ще можете да си изградите мнение по различни проблеми, но ще усвоите и съответната лексика. Още повече, че това ще ви помогне и за първата част на устния изпит, при която трябва да говорите свободно по зададен проблем и дадени към неко аспекти.

  1. За изпита като цяло.
  • Не оставяйте всичко за последния момент – работете методично и последователно, без излишно напрежение.
  • Задавайте въпроси, дори и най-незначителните такива.
  • Бъдете уверени в себе си и в знанията си. Нищо не впечатлява повече, отколкото увереността.
  • Приемете изпита като подготовка за следващия етап от образованието ви, а именно университета. Замисляли ли сте се на колко ценни уроци може да ви научи DSD? Подготовката на папката наподобява изготвянето на дипломна работа; умението за изнасяне на презентация и говорене пред публика е от огромно значение не само в училище, но и в работата и живота; способността да дискутирате и да засягате различни гледни точки е необходимост, но и демонстрира ерудиция.
  • И естествено, най-вече бих ви посъветвала да не си създавате допълнителен стрес и да изпадате в състояние на паника. 

Успех!

Ани

0 Replies to “Гимназия за напреднали: Fit für das DSD II – 3 съвета”

Leave a Reply