Нека ви запозная с … Лайпциг (част 1)

12062671_10153682924578103_1684925201_oКратко въведение

Изборът на университет, в който да продължиш образованието си, безспорно не е по-лесен избор от този на Studiengang. Богатата палитра от възможности, чиито цветни предложения откъм държави, градове и университети те изкушават, често се оказва необятна пустиня, в която зажаднял да вземе правилното решение, се скита настоящият кандидат – студент. Желанието да съчетаем ранглистите, реномето на университета сред познати и приятели, привлекателността на града, в който се намира, и програмите на обучение, които биват предлагани, често е способно да докара бъдещия студент до упадък на духа. За мен главоблъсканицата бе не по-малко угнетяваща.

Въпреки първоначалното ми желание да следвам в Берлин, в последният момент реших да избягам от mainstream-a, с който този забележителен град за съжалeние все по-често започва да се свърза, и да избера едно доста по – авангардно градче, а именно Лайпциг, градът, който New York Times определя като “The Better Berlin“ и който бива именуван с нестандартното Hypezig (идейно решение, с което да се обозначи изобилето от субкултури и креативни млади предприемачи, завладели града напоследък).

За Лайпциг

Държа да отбележа, че определението “градче” не се отнася за Лайпциг наистина, а е по-скоро умалително, с което може да се опише чара на това населено място. Със своите над 500 000 хил. жители Лайпциг си е абсолютен мегаполис в Източна Германия.

Приютил легендарни личности като Гьоте, Вагнер, Бах и други, Лайпциг е12162481_10153682921188103_162449716_o сред градовете, в които любителите на историята могат да се потопят в рога на изобилието, отпивайки от красотата на старинна архитектура, състояща се от множество църкви, паметници и импозантни сгради, сред които Nikolaikirche, Thomaskirche das Reichsgerichtsgebäude, das alte и das neue Rathaus.

Почитателите на модерното няма да останат разочаровани, защото Лайпциг умело съчетава новото и старото. Успоредно със звънтеното на средновековните камбани тупти и космополитното сърце на Лайпциг, което поддържа живи просторни търговски улици (да не забравяме, че Лайпциг е международен търговски център, домакин на най-старинното Messe в Европа – Лайпцигския панаир), извисяващи се до небето сгради – City Hochhaus, в която се помещава MDR ( Mitteldeutscher Rundfunk), уютни ресторанти и сладкарници, авангардни нощни заведения и безброй места за хора с креативни насоки и иновативни идеи.

Към предимствата на града можем да добавим и аромата на зеленина, който се носи от щедро разположените паркове, както и незабравимите разходки, организирани ежедневно по канала на реката Weiße Elster.

Ще завърша описанието на града с думите на Гьоте, Лайпциг е “Малък Париж” в Германия.

За Университета

Лайпциг разполага с множество висши учебни заведения, сред които HTWK Leipzig und Universität Leipzig са най-популярни дестинации за студентите.

Университетът е сред най-старите учебни заведения в Германия, вторият по възраст университет, който е работил без прекъсване след Хайделберг. Това безспорно се оказва предпоставка за наличието на традиции в обучението, които поддържат нивото в университета. Широкият спектър от предмети от Медицина, през Физика (науката, която Ангела Меркел е изучавала тук), до разнокалибрени хуманитарни специалности са само част от плюсовете на унито.

Друго предимство, което се забелязва още при Bewerbung, е стройната онлайн система (кандидатстването се осъществява чрез uni-assist, а на по-късен етап приемът се провежда през портала на унито (almaweb), което ще рече: Досадните пратки по пощата и трепетното очакване на писмо с риск, то да бъде изгубено по прашните пътища на български пощи, отпадат, защото точно на уречения ден за прием биваш уведомен на университетския портал, където по-късно получаваш и всички необходими документи и изисквания за записването).

Подредеността на университета продължава и при Immatrikulation, която се осъществява на място от  дружелюбни Tutoren (ментори – студенти), които са насреща да ти помогнат при всеки един въпрос. Даже записването в общината, подаването на формуляр за Zuzugsbonus в размер от 150 Евро (еднократна парична сума за “Добре дошли”) и откриването на сметка в банката могат да се осъществи в университета в специално учредените помещения и така да се избегне досадното бродене по любимите на всички институции.

12162795_10153682923343103_354835328_oВъзникването на каквито и да е въпроси обаче отстъпва място на главозамайващата гледка, от която си посрещнат – а именно готическия стил, в който е реновиран университетът съвсем отскоро, през 2012 година, представляващ една необикновена компилация от старинна католическа архитектура и модерен шик. Помещенията в университета, които наброяват множество Hörsäle също не отстъпват, а зашеметяват с изтънчен декор, в който пробладават футуристичнити елементи (особено антрето на Neues Augusteum).

Различните факултети са разпръснати по града, но повечето от тях, както и самият университет са разположени в центъра, което безспорно улеснява студентите. Библиотеката е богата, както на външен вид, така и по отношение на материали, с които разполага.

Университетът предлага много възможности за извънкласни дейности, сред които различни клубове и интернационални организации– RAS; Wilma etc.

Емблематично място заема Moritzbastei – клуб, разположен в непосредствена близост до университета, в който се провеждат повечето от студенческите партита.

Youtube канал на унито + още полезна инфо: https://www.youtube.com/user/UniversityofLeipzig; http://www.leipzig-studieren.de/

Александра Минчева

За въпроси: https://www.facebook.com/aleks.mincheva?fref=ts

0 Replies to “Нека ви запозная с … Лайпциг (част 1)”

Leave a Reply