Гимназия за напреднали: 10-те най-ужасни неща, които могат да ти се случат на първия учебен ден

1. Да се успиш

Дразнещият звук на будилника те изважда от най-сладките ти сънища. Спираш го в просъница и продължаваш лятната традиция. Събуждаш се един час по-късно и панически устанявяваш, че си закъснял за първия учебен ден. По-бърз от скоростта на светлината се обличаш и напускаш топлия си дом. В автобуса разбираш, че не си единственият луд. Има и други. Много са.

2. Претъпканият градки транспорт

Най-вероятно си свикнал да пътуваш в пълни превозни средства, но 15 септември е извънреден случай.image Изведнъж всички, независимо от кое училище са, се изсипват в твоя тролей, метро и т.н. На този ден разделението на смени не важи и връстниците ти вкупом се настаняват до теб, въоръжени с всякакви цветя, често навиращи се в лицето или тялото ти. Ти също носиш китки, които се чудиш как точно да придържаш, за да занесеш в прилично сътояние. Всъщност ти самият не можеш да се хванеш за нищо. Шофьорът спира рязко, усещаш нечии крайници плътно до себе си, въздухът е застоял, диша се трудно, отнякъде мирише на нещо и, не, това не са цветята. Някой с надежда пита: „Извинете, може ли да сляза?“. Как се изсмяхме всички… Слава Богу, остават само още няколко минути и достигаш заветната си цел.

3. Ужас! Трябва да започнеш да ставаш рано

За да спазят традицията, училищата обявяват тържественото откриване на учебната година в ранни зори. Пристигаш в училище в полузаспало състояние, дремещ и напълно апатичен към околния свят. В просъница си купил букет, преживял си градския транспорт и си успял да слезеш на правилната спирка. Фактът, че това ще бъде съдбата ти през следващите 9 месеца, те смазва като хлебарка. Положението допълнително се усложнява от факта, че допреди някакви си 24 часа си можел да спиш до обяд.

4. Нищо не се чува

Нека не забравяме и този момент, когато из целия двор на училището бърборят и се смеят всякакви ученици и никой не чува празничната реч на директора, нито пък специалното за деня подготвено изпълнение на хора, които пак не са си включили микрофоните. Уредбата, за която се грижат най-опитните техници – „старите пушки“, естествено, и тази година не работи. А при отчаяните опити да се поправи, ставаш слушател на музикална смесица от летните хитове на Фики, някоя самотна класическа ария и „Du riechst so gut” на Rammstein, която се забива до болка в недоспалата ти глава.

rain-umbrella5. Да вали дъжд по време на откриването

Нека не се лъжем. Почти няма 15-ти септември, когато да не вали дъжд и небето да не се е намусурчило, както и ти, предчувствайки какво те очаква. И докато слушаш (или се опитваш да чуеш) възвишената реч на директорката, забелязваш мокрите отпечатъци върху чисто новата блузка. Действително след няколко минути започва да вали и всички посягат към чадърите си. Правиш същото, но в този момент осъзнаваш, че твоят лежи на сухо в шкафа до гардероба и че измокрянето е неизбежно, а в съзнанието ти изниква мама – „Еми казах ти…“.

6. Унижението да си заек

Зеле и моркови ядат зайците. Ти си заек, но не ядеш зеле и моркови. Мислиш си колко по-добре би било да си пате, за да плуваш в собствени води. За жалост, обаче, училището не е нито езеро, нито река. Евентуално локва след дъжда, излял се на първия учебен ден, но и това не върши работа. Чувстваш се сам, ама не си съвсем сам – има и други като теб. Продължаваш унизен, смачкан и потиснат напред, следвайки стадното чувство.

7. Да прекараш 15-ти септември под дъжда на двора

Стълпотворението от две смени води до недостиг на класни стаи. Излишните, между които, по ирония на съдбата, си и ти (без чадър), сте принудени да прекарате този празник на двора в избраната от вас локва. Ще ти да си хванеш чантичката и да се върнеш у дома да си доспиш, но в борбата между „така трябва“ и „така ми се иска“, за жалост, надделява „така трябва“.

8. Любимият учител вече не е твой учител

В живота на всеки ученик има една специална личност, която прави пребиваването в училище някак по-поносимо и превръща дългите часове от омразно задължение в едно полезно удоволствие. Това е именно любимият учител. И тъкмо когато си мислиш, че присъствието на твоя ще те ободри, ще компенсира всичко ужасно, случило ти се днес, и че скоро пак ще слушаш с възхищение увлекателните му уроци, виждаш че името му не фигурира в измокрената ти програма. Денят изглежда още по-мрачен, а спасение и утеха намираш единствено във факта, че този човек и това, на което те е научил, завинаги ще остане част от теб.

9. Злополучните събирания след това

Със съучениците ти не сте се виждали от месеци и имате нужда да прекарате малко време заедно и на спокойствие. Група от 15 човека се отправя в търсене на Обетованата земя – ресторант, който всички да харесвате, да е наблизо, където цените са разумни и най-важното- където има места. Да, ама не! Навсякъде гъмжи от ученици, които на талази нападат популярните и прилични заведения. Дъждът вали, студено ви е, гладни сте – вече ви е достатъчно да отидете, където и да е, стига да задоволите първичните си нужди. И така, на 20 метра от вас стои МакДоналдс, по-привлекателен от всякога. Влизате, всеки си взима по нещо и се настанявате около една по-голяма маса. Някои стоят прави, но сте доволни. Скоро обаче, упоени от това щастие, решавате да се отпуснете съвсем и да се отдадете на забавленията, плод на вашите изключително зрели умове. Момчетата почват да се замерят с опаковките на сандвичите, да крещят, да се набират на лампиона над масата. Последният пък скоро се чупи и всички дружно сте принудени да избягате от временния подслон. Озовавате се точно там, където бяхте и в началото – отново мокри, но поне нахранени и установили, че лятото не ви е променило.

10. Безкрайните поздрави за 15-ти септемвриimage-birmingham-donkeys-1427044357

Като капак на всичко, всички те поздравяват за първия учебен ден сякаш имаш рожден ден. Само че ние от faq4uni знаем, че да честитиш първия учебен ден на учениците, е като да честитиш оранта на магарето. 😉

И въпреки всичко лошо, което може да се случи на 15-ти септември, не забравяйте, че предстоят едни незабравими дни! Пожелаваме ви успешна учебна година!

Криси, Дени и Боби

Leave a Reply