Къде да живея, докато следвам

mietvertrag-wohnraeume-wohnung-mieter-vermieterЗа много от следващите в университет студентското общежитие е първото самостоятелно жилище изобщо. И въпреки че не е изцяло собствено, някои от студентите наистина разполагат със самостоятелно жилище. Повечето обаче живеят в общежития или поделени жилища. Наръчникът за следване обяснява най-важните форми на студентско настаняване и предлага съвети за търсене на жилище.

Собственото жилище

Точно в малките студентски градове пазарът на имоти най-често се определя като пазар на жилищни имоти под наем. Това се случва, когато наемодателите доминират пазара поради наличието на твърде малко жилища, които да покрият нуждите на студентите. За наемодателите това е златна възможност, защото така те могат да определят условията по наема на жилищата си почти еднолично и в своя най-изгодна полза. А за търсещите жилище студенти това не е добра новина, защото се изправят пред високи наеми и изисквания.

В някои препълнени студентски градове свободните жилища дори са на привършване. Затова например в Мюнхен първокурсниците веднъж вече бяха подслонени във физкултурни салони.

Наемите варират според града, в който се намира университетът

wohnung-preis_alleinerziehendeЕстествено има и градове, където свободните жилища не са проблем за студентите като Берлин например. И обратно, Мюнхен и Кьолн са известни с пословичния си недостиг на жилища. Като цяло наемите варират драстично в Германия. Поради това често пазарът на жилища под наем определя и мястото на следване.

Затова още преди да е започнал семестърът трябва да си се информирал за пазара на жилища и да прецениш дали градът ще отговаря на паричните ти възможности. Ще ти помогне да се ориентираш, ако хвърляш един поглед на средните наеми за страната. Едно е сигурно обаче: ако мечтаеш за определен университет, не се обезкуражавай от високите наеми или споменатите истории с физкултурни салони. Просто го направи!

Студентски общежития

Ако си падаш по сегрегацията (разбирай разделението по пол) и нечистоплътността на 60-те години, тоwohnheim немските общежития не са за теб. Те са модернизирани и често предлагат на намателите голям кофорт. Малка забележка: съществуват и студентски общежития от по-старо поколение, в които все още съществуват порядките на бюрократичното разделение.

В общи линии студентските общежития предлагат много повече от представата и разказите за тях и са по-изгодни от конкурентните жилища под наем.

Пълно обслужване за студентите – практични съвети от живота в общежитието

Огромното предимство на студентските общежития не е само в ниския наем – средно между 150 и 250 евро, но и особено в обслужването там. В наема на иначе една малка студентска стая обикновено се включва всичко и частично дори допълнителните разходи като телефон и интернет достъп. Важно: съществува и домоуправител! Или би предпочел, докато си в сесия, сам да поправяш отоплението, ако се наложи?!

Освен това общежитията се организират и спрямо обитателите си – има жилища за двойки, студенти с дете или дори цели поделени жилища.

Голямото търсене и списъците с чакащи

Suche-studentenwohnung100_v-TeaserAufmacherВ много градове студентските общежития са най-изгодната и удобна възможност за жилище, докато учите и следвате. Това е общоизвестен факт и за място в най-желаните общежития се борят доста хора. Повечето филиали на Studentenwerk* осигуряват на студентите справедливо разпределение на жилищата чрез списъци на чакащите. Важно е да помниш, че в общежития може да се живее за определен период от време. След известно време ще трябва отново да търсиш ново място за живеене.

Съвет: запиши се навреме в списъка с чакащите за общежитие дори и ако вече си имаш собствено жилище. Никога не се знае, може пък да се освободи нещо, когато наемодателят ти е решил да те изгони. В много случаи можеш да удължиш периода на полагащото ти се право на настаняване, ако се ангажираш в дейности в общежитието ти!

Поделено жилище (WG)

Нима си мислиш, че това е сборище на дългокоси представители на 60-те?! Отново грешиш. Поделеното жилище (накратко WG) е форма на студентско настаняване и твърде рядко политическа доктрина. Вярно е обаче, че е имала възхода си през 60-те години на миналия век. Поделеното жилище неразделна част от обществото днес: около 25% от студентите в Германия живеят там!

Разходите за живот във WG не са фиксирани, но са под сумата, която ще дадеш евентуално за собствено жилище. Едновременно с това обаче тук съществуват повече индивидуални отговорности, защото има много задачи и ремотни дейности, за които трябва да се погрижиш сам.

wohnung-mieten-bodensee

В търсене на поделено жилище (WG) за живеене

Търсенето на работа и жилище имат много общо. Често трябва да се ровиш в обявите и да провеждаш интервюта и безброй обиграни разговори. Разбира се, разликата е, че при търсенето на поделено жилище е по-лесно.

Обявите обаче не се откриват в местната преса, а в безплатни вестници, притурки, листовки, на таблото за обяви в университета, в столовите и кафенетата. Добрите обяви посочват и какви студенти се търсят за даденото WG.

Бъди наясно с очакванията си

Съществуват два основни вида поделени жилища: при единия делите само жилище, наем и разходите за него, а в другия случай живеете и прекарвате времето си заедно. И двете форми са законни, но при различни очаквания могат да възникнат проблеми.

Съвет: Още в началото разпитай за условията на живот в жилището и си изясни какво очакваш. Така почти нищо не може да се обърка!

Алтернатива: Създай сам WG!

Mietvertrag mit orangem Schlüsselbund und Kugelschreiber
Mietvertrag mit orangem Schlüsselbund und Kugelschreiber

Ако непременно искаш да живееш в поделено жилище, докато следваш, но не намираш подходящо – тогава просто сам създай WG. Предимствата са явни: сам избираш жилището си и наемателите в него, както и определяш правилата за съвместно живеене от първия ден. С малко късмет можеш да се окажеш ментор на следващо поколение студенти и да им даваш напътствия как да се справят с тази задача.

След известно време, като ви е омръзнала тази рутина – направете нещо ново. Защото и най-идеалният съвместен живот може да е скучен и еднообразен!

Наемодателите не харесват студентските общности

Никой няма нищо против студентите, но мисълта, че трябва да допусне и настани в прясно ремонтираното си жилище банда студенти купонджии, плаши все повече собствениците на жилища.

Може да улесниш себе си и тях, като още в телефонния разговор питаш дали въобще става дума за поделено жилище. Най-обиграните наемодатели посочват това предварително в обявата.

400_F_36342478_gN5O5n59Yc3ksg8nyfHjTh5ANzTgBcFiСъвет: При срещата си с потенциалния наемодател трябва да излеждаш сериозен и да избягваш фриволно поведение. Естествено вече си измислил, че ще убедиш наемодателя за точното заплащане на всички сметки на твоите съквартиранти. Винаги помага, когато имаш поръчителство от родителите си! Повечето наемодатели предпочитат да има и коректно и надеждно лице за контакт.

Превод: Петя Цачева

Прочети оригиналната статия на немски тук.

  • В Германия Studentenwerk е организацията, която се занимава с въпросите, свързани със студентските общежития. (бел. ред.)

0 Replies to “Къде да живея, докато следвам”

  1. Много хубава статия, само не знам от къде информацията, че жилищата в Берлин не са проблем? Това е градът с най-голям недостиг на жилища през последните години.

    1. Здравей, статията е преведена и цялата информация в нея идва от оригинала й на немски.

Leave a Reply