Германия за напреднали: Kulturaustausch – you are doing it right!

Тук често си говорим за типично немски практики и привички, които българските студенти с времето възприемат и започват да спазват. Не можем обаче да не обърнем внимание и на един друг изключителен феномен – немци, които вследствие на комуникацията си с наши сънародници добиват някои плашещо типични байганьовски черти. Надолу списък с няколко истински истории за доказателство, че и ний сме дали нещо на света – ще се радваме и вие да споделите ваши забавни случки в този дух!

1. Фейсбук статус: “Първа пролет се познава по накацалите по лостовете батки”. Четете го през смях на своя приятелка немкиня, а тя ви заковава с въпроса: “Ама не трябва да си свалям мартеницата като ги видя, нали?”.

Screenshot_2015-04-19-16-45-352. Получавате отникъде следното съобщение във WhatsApp от своя приятелка германка (не, не сте й давали преди това вие рецептата!):

3. Година след като сте били заедно на море в България, немските ви приятели все още от време на време се присещат за “Диня за левче” или дори по-креативната вариация “Подка за левче”.

4. Немско парти. Приятел германец се обръща към вас с молбата да пуснете в YouTube “оная песен за нелегалния риболов”. Като не се сещате веднага за какво става въпрос, той самосиндикално и без вашата преводаческа помощ намира “Рибна фиеста” на Валдес, пуска я и сам носи да хвърляте тоалетна хартия вместо салфетки.

5. След консултация с Google Translate ваш немец приятел се изтипосва в центъра на София с тениска с надпис “Чък Норис е български”.

6. Смесено българо-немско парти в DSC_0392квартирата ви. На таблото със седмичния график се започва следната дискусия, в която немският ви съквартирант компетентно се включва, пишейки “Ко? Не!” на идеален български, без да му диктувате или да му превеждате какво е написано: 

7. Проверявате дали съквартирантката ви си е вкъщи, провиквайки се “Маро, къде си??”, на което немският ви съквартирант отговаря с “Няма Маро, няма Джаро!”.

8. След престоя си в България ваш немец приятел отговаря на всеки въпрос, който му зададете, с “Кой? Аз?!”

Кали

Прочетете и другите ни статии от Германия за напреднали.

Leave a Reply