Германия за напреднали: Благодарим за “Вечерта”!

Представители на организаторския екип докладват от събитието “Вечер на висшето образование в Германия и Австрия” на 2 април:

11009944_10153172305818103_7771708687458766389_n

15:30 – Организаторите вече са на място и започват да подреждат маси, да приготвят регистрацията, да рисуват стената на мечтаните специалности и да подреждат номерцата на гардероба.

16:40 – Първите ментори започват да пристигат, а заедно с тях се засилва и нетърпението, да дойдат и кандидат-студентите.

17:10 – Първите ученици вече са тук, макар че регистрацията е чак от 17:30 : )

17:50 – Има толкова много посетители, че доброволците от регистрацията се задъхват. Опашката се вие около 10 м в залата и още два етажа надолу по стълбите. Взето е генерално решение да се преустанови регистрацията, за да не се забави събитието. Всички участници взимат безплатни каталози и списания от „Образование и специализиация в чужбина” и се насочват към главната зала за презентациите.

18:02 – Започват презентациите на faq4uni и Тук-Там. След представянето на обща информация за кандидатстването в Германия и Австрия се стига до най-интересната част: представянето на менторите.11082621_832712253444256_5216888842062525756_n

18:30 – В залата има над 200 души и менторите едвам си пробиват път, за да стигнат най-отпред. Представянията им вървят едно след друго и всеки разказва за своята специалност и за впечатленията си от следването в чужбина. Често засягана тема е връщането в България след завършване на следването – нещо, което много от присъстващите ментори са избрали да направят. 

19:00 – Представянията на 25-те ментори приключват и всички ментори и ученици се насочват към  една от четирите зали за различните специалности (социални и хуманитарни, технически и инженерни, икономически и бизнес, естествени науки). Сформират се малки групички около менторите, в които учениците трепетно слушат разказите им и обмислят въпросите, които да им зададат.

19:20 – Масово започват да се забелязват ученици, които попълват много състредоточено тестове. След първоначално учудване, че с такъв интерес се решават тестове в извънучебно време, става ясно,  че това са тестовете за кариерно ориентиране на екипа на Vision for Education, които специално са отделили от времето си, за да помогнат на учениците да се ориентират в коя сфера да се развиват. При кариерния екип опашката от желаещи за консултация не свършва до края на събитието.

20:30 – Учениците и менторите започват да се разотиват. Всеки си тръгва с усмивка и мотивация. Благодарят ни за хубавата вечер и за успешната реализацията на идеята, а ние им благодарим, че бяха част от събитието.

21:10 – Последните ментори и ученици си тръгват, зарадени с много идеи и ентусиазъм, макар че част от тях вече нямат енергия и глас : )

БЛАГОДАРИМ!

  • Благодарим на екипите на faq4uni и Тук-Там за организацията на събитието, която се случи с размяна на много фейсбук съобщения и имейли между организаторите в Германия и България.
  • Благодарим на доброволците на място (Ани, Ана-Мария, Божидара, Деница, Кристина), които се постараха събитието да протече възможно най-безпроблемно.
  • Благодарим на 25-те ментора, които отделиха от времето си, за да помогнат на бъдещите студенти.
  • Благодарим и на 200+ ученици, които не се загубиха на път за Фабрика 126, активно търсиха отговори на въпроси си и ни накараха да си тръгнем с една голяма усмивка, че усилието си е заслужавало!

“Според мен мина повече от добре. Имаше супер много хора, разговарях с доста от тях. Надявам се да съм им помогнал в намирането на желан университет в Германия.” – Искрен Лалев, ментор

“Събитието много ми хареса и ме зареди. Имаше много адекватни млади хора и ми беше приятно да си говоря с тях. Беше добре организирано.” – Никола Гунчев, ментор

“Супер беше, децата бяха много естествени, идваха при мен с конкретни въпроси, знаеха какво търсят и искат. Много ме заредиха.” – Иван Митков, ментор

“Вечерта на образованието в Германия и Австрия беше едно изключително ползотворно и динамично събитие, плод на добра организация, която бе резултат от работата на млади и ентусиазирани хора. Истинско удоволствие бе да видя толкова много хора, желаещи да получат повече информация, не само за обучението, но и за цялостния живот в тези две държави.” – Александра Маринкова, ментор

Leave a Reply