Най-важното за договор за наем във WG

wer-die-miete-nicht-zahlt-fliegt-raus-oder-В тази статия ще разберете на кои неща трябва да обърнете внимание, за да нямате ядове при нанасяне и изнасяне в жилището и в случаи на счупени/повредени неща.

Договор за наем

Ръкостискането е достатъчно“, казва говорителят на немския Mieterbund Улрих Ропертз. Който не иска да разчита само на това и би желал да си спести по-нататъчни неприятности, се подсигурява чрез договор. Този договор може да е дори върху подложка за чаша за бира. Има 4 важни неща, които трябва да се уточнят писмено:

  • кой се нанася;
  • колко е наемът, допълнителни разходи;
  • позволени ли са домашни любимци;
  • продължителността на договора.

Принцпипно договорите за наем са безсрочни, но има и случаи, в които наемателят може да прекрати договора чак след няколко години. Ако случаят е такъв, не можете да се изнесете преди края на договора.

Главен наемател

Първият вариант в едно WG е да има един наемодател и няколко главни наематели. Това означава, че всички, живеещи в това WG подписват заедно договор, което ги прави равноправни. Това отначало звучи Apartment-rent-seen-rising-3-55-in-2012-DJQ7LO2-x-largeсупер, тъй като всеки живущ има равни права и задължения, но има и един недостатък. Да се изнесеш никак не е лесно. Тук важи максимата: всички живущи могат да прекъснат договора за наем заедно, но не и поотделно. Никой не може просто „да изчезне“. Дори когато някой просто си тръгне си остава наемател и трябва да продължи да плаща. Експертът Улрих Ропертз съветва в договора да бъде упоменато, че наемодателят позволява във WG-то да идват нови наематели на мястото на старите. Така когато някой от съквартирантите реши да се изнесе, трябва да намери свой заместник. Останалите могат да продължат да си живеят във WG-то, без да мислят за разходите на изнеслия се, тъй като тях ги поема човекът, дошъл да живее на негово място.

Поднаемател

Вторият вариант е да има един главен наемател и един или няколко поднаематели. Този модел обаче трябва да бъде одобрен от наемодателя. Главният наемател трябва да сключи отделни договори с всички поднаематели. Тук отново важи правилото, че всичко може да бъде договорено устно или да бъде записано на подложка за чаша за бира. Този, който е главен наемател, е практически наемодател за поднаемателите. В договорите задължително трябва да бъде учтонено колко е наемът и какви допълнителни разходи има.

Keys-apartment-rental-scam-real-estate-agentЗаедно с това трябва да се определи и кой ще плати депозита (Kaution) и дали всички ще участват в плащането. Най-значимият договор в случай на пожар или други причинители на повреди е този между наемодателя и главния наемател. В крайна сметка главният наемател носи отговорността за цялото WG, като се започне от това, кой чисти коридора, до навременното плащане на наемите от другите живущи. Когато някой се изнася, главният наемател носи отговорността в бъдеще да продължи да бъде изплащана цялата сума на наема.

Материална отговорност (Haftung)

При повреди в жилището отговорен е този, с когото наемодателят е сключил договор“, казва експертът Улрих Ропертз. Независимо дали мухъл в кухнята или повреда, причинена от домашния любимец, наемодателят изисква парите за ремонт от онзи, с когото е сключен договорът, без значение че животното, направило поразията, дори не е негово. Същото важи и в случаите, когато подобни неща се случат в отсъствието на главния наемател, например по време на семестър в чужбина. Когато той доказуемо не е причинил повредите (например дупки от фасове в килима), може да поиска парите от истинския виновник, споделя експертът, „и то особено в случаите, в които той (истинският виновник) е действал умишлено или грубо невнимателно“.

Превод: Весела Златанова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

0 Replies to “Най-важното за договор за наем във WG”

Leave a Reply