Запознайте се с менторите: Медицина

В Германия има два типа следване по медицина – Regelstudiengang и Modellstudiengang. Първият е въведен преди много години и се състои от две части – предклинична, в която се изучава как работи здравото човешко тяло (включва предмети като анатомия, биохимия, физиология и други природни науки), и клинична, в която се изучават различните аномалии, които могат да настъпят в него. Modellstudiengang-ът е въведен наскоро в някои университети и тъй като програмата не е единна, информация за нея трябва да се търси на страницата на всеки отделен университет.

Изабел Георгиева – AlbertLudwigsUniversität, Фрайбург

Isabel

Когато Изабел прави избора на специалността си, тя знае, че иска да се занимава с природни науки, но не иска обучението й да е съсредоточено само върху една от тях. Тя избира медицината, именно защото съчетава почти всички такива, а и защото е предизвикателство и като специалност, и като професия. 

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, където Изи учи, е един от елитните университети по медицина в Германия и още от първия семестър студентите разбират защо – той се слави с една от най-тежките предклинични програми в страната. Според студентката обаче при старателно учене това не би трябвало да е проблем. Тя смята, че е много важно всеки кандидат-студент да знае какво иска от бъдещия си университет. При нея това е била подготовката за клиничната част на медицината.

Фрайбург, където Изи учи и живее, е сравнително малък град. Поради тази причина търсенето на жилище не е лесно и човек трябва да се въоръжи със здрави нерви и търпение. Въпреки това невероятната природа, многото млади хора (15% от населението са студенти) и спокойната среда за учене правят Фрайбург идеалния студентски град.freiburg

И все пак следването за Изи не е само безкрайни часове над учебниците. Студентските купони, излетите в планината, вечерите с приятели и първите напълно самостоятелни стъпки в света на възрастните – това прави студентския живот за нея уникален.

Следването, където и да е, е предизвикателство. Но при добра организация на времето и доза старание и смелост, човек ще се изненада на какво е способен. Успешно кандидатстване!

 

Енвер Тахир – Charite, Берлин; университетската клиника Еппендорф, Хамбург

11092950_10155361492610481_476513248_n

Енвер избира специалността Медицина, защото я намира за най-подходяща за себе си. В началото решава да учи и живее в Берлин, защото е голям град, има възможности както за забавления, така и за работа, а и университетът е реномиран.  Търсенето на добри специалност и работодател го довежда до Хамбург в отделението за диагностична и интервенционала радиология на университетската клиника Еппендорф в Хамбург.

Клиниката Еппендорф предлага доста добри възможности за професионално развитие. Спектърът на заболявания и съответните лечения, с които може да се сблъска един млад лекар, е почти неограничено голям. Има сравнително много чужденци лекари, които работят на високо ниво рамо до рамо с местните. Освен това повечето от директорите на отделения и някои главни лекари имат добри контакти в чужбина, което улеснява един евентуален престой в чуждестранна клиника, било то с цел научноизследователска дейност или обмен на опит. Тази клиника изключително много окуражава младите студенти да започнат някаква форма на научноизследователска дейност с крайна цел дисертация.

Според Енвер няма универсална рецепта за успешно следване. Ако си достатъчно мотивиран и харесваш това, което правиш, то следването няма с какво да те уплаши.

Основното, което е било важно за Енвер по време на следването, са социалните контакти, които можеш да развиеш като студент, защото просто разполагаш с много свободно време. Освен това град като Берлин предлага много развлечения и атрактивни полети към всевъзможни дестинации.

Александра Маринкова- Charite, Берлин11012755_807713215944085_6373902144960436142_n

Решението на Александра да се посвети се на тази трудна и интензивна специалност е симбиоза между обмисленост и разсъдливост, но и емоционалната й и идеалистична привързаност към призванието, свързано с професията на един лекар. В последните три гимназиални години тя има възможността да направи практика в една от водещите софийски болници в областта на гинеколкогията, което допълнително засилва желанието и убедеността й да се занимава именно с тази специалност.

Алекс избира своя университет както заради образа и репутацията, която има, не само в Германия, но и в цяла Европа, така и заради Берлин, столицата на Германия и неин любим немски град, поради което тя има най-силно желание да живее и учи именно там. Един от най-големите плюсове, които „Шарите“ – медицинският факултет в Берлин притежава, е експерименталният метод, по който от 2011 година се изучава медицина, така нареченият „Modellstudiengang“.

За Алекс, въпреки краткия й опит като студент, всеки бъдещ такъв трябва да притежава борбеност, целенасоченост, желание за работа, но и любопитство – към очакващото го ново начало – в социален и в личен аспект. Със сигурност, започвайки живота на чуждестранен студент, човек развива или придобива самостоятелност, организираност и комбинативност; изгражда и калява своя характер. Едно от най-важните и ценни неща, които според нея животът в чужбина ти дава, е безценната възможност да опознаеш нови и различни култури и националности и по този начин силно да разшириш своя мироглед, както и цялостно възприятие за живота.

Студентката споделя, че обожава Берлин. Тя е истински влюбена в този град. Това за нея е град, различен от всички останали немски градове, ярък носител на динамичната история на Германия през последните 100 години, и който осезаемо носи духа на времето, отминалото, но и настоящото. Съвременен, космополитен, разнолик, динамичен, непрестанно променящ и развиващ се, трептящ, пълен с живот. Град, в който имаш възможността да се за запознаеш и да живееш с най-различни хора, представители на стотици националности. И най-важното, Берлин за нея е град, в който силно се усеща личната свобода на всеки човек и възможността да я използваш, да бъдеш себе си. Но Берлин е и град на анонимността, където човек лесно може да се почувства самотен и сам, особено през дългите сиви и студени месеци.

Алекс смята, че студентският живот е време на възможности, на приключения и пътувания, времето, когато можеш да рискуваш и да поемаш в различни посоки, но особено в Германия, това е и време на усилена работа, учене, стрес и голяма доза напрежение. 

Бъдете смели! Смели да грабнете възможността, която сте си избрали. Използвайте времето си, създайте нови приятелства и ценни контакти, бъдете дейни и активни, търсете винаги новото, изучавайте, както града, така и държавата, в която ще учите и живеете, независимо колко ще продължи това. И независимо от множеството трудности, с които неимоверно ще се сблъсквате по време на следването си, наслаждавайте се на това безценно време, времето на студентския живот!

 

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Медицина”

Leave a Reply