Запознайте се с менторите: Машиностроене, Архитектура и Индустриално инженерство

Християн Николов – Машиностроене – Мюнхен

При машиностроенето първите две години се учат основните науки : Математика, Физика, Механика, 11076189_931829780201876_1787415052_nИнформатика, Електротехника, Чертане, върху което в 3. и 4.семестър надгражда Машинни елементи. Още от основните науки са Наука за материалите, Термодинамика, Механика на флуидите, Транспорт на топлината. Предметите, които дават облик на машиностроенето, са Математиката, защото заедно с Английския са езиците, на които разговарят инженерите. Използва се в абсолютно всички други науки. На второ място : Механика, с която се изчислява натоварването върху частите на машината и съответно те се проектират така, че да са достатъчно издържливи. Последното е изчислителната част в предмета Машинни елементи, в която се започва планирането на всяка машина. След изчисленията се прави скица, а после и подробен чертеж. В основата на този трети много важен предмет, машинни елементи, е разбиране за това каква комбинация от елементи е нужна, за да изпълнява машината желаната функция. Под внимание се взима и монтирането на частите и тяхната поддръжка, например смазване. Всичко това е част от работата на инженера конструктор. По време на третата година влизат избираемите предмети, които насочват следването в един от клоновете на Машиностроенето, например Автомобило-, Самолетостроене, Енергия, Ракети, Производствени процеси, Автоматизиране ( IT ) и още много.TU_Muenchen_Logo

Избрах мащиностроене, защото исках да уча нещо, с което в бъдеще ще мога да помогна за развитието и разпространението на възобновяемите източници на енергия. Реших, че понеже работата на инженерите е да се справят с проблеми постоянно в работата си, то начинът на мислене на инженера е нужният за решаването и на проблема с глобалното затопляне. За да опозная обаче и други гледни точки с удоволствие бих се занимавал и с право 🙂

Прегледах класациите в интернет. Общото класиране на университета (Technische Universität München) е на второ място в Германия след ЛМУ. Конкретно за Машиностроене се конкурира сериозно с Унито в Аахен. В някои класации Аахен дори има преднина. Реших обаче, че в Мюнхен ще има повече възможности за практика, а и за контакти. Нивото в ТУМ определено е много високо, изпитите се взимат с много труд. Преподавателите са свежи и определено се стараят да помагат и да правят лекциите и упражненията интересни и забавни, доколкото е възможно : ) Освен това студентите са много търсени от фирмите. Доказателство е присъствието на над 200 фирми на кариерния форум ИКОМ в Унито през юни.

munich-tourist-attractionsЗа студенския живот: нужно е доста търпение и постоянство, както и умението да не се отказваш, когато ти изглежда невъзможно да се справиш с материала. Работата с науки трябва да ти се отдава поне малко или поне да не те натоварва. Ако имаш мотивация ще се справиш дори изучаваните науки да не са ти познати от училище. По всички предмети се почва от 0, но темпото е много бързо.

Развиваш умението да отсяваш това, което ти е нужно, понеже нямаш време да научиш всичко. Да търсиш решение на проблемите с интуиция и логика, анализирайки ги от различни гледни точки. Многото теория ти помага да започнеш да мислиш поне малко на „езика на науката“.

В Мюнхен ми харесва, че е пълен със студенти от всякакви специалности, а не само технически. Не е имало нещо, което да искам да правя, а градът да не го предлага. Не харесвам това, че няма малки магазинчета, ужасно ми липсват… Голяма част от немците са много мили. Българи има доста.

Най-много ми харесва в студентския живот, че си свободен да организираш сам времето си. Възможностите са безброй… Пътувания до близките планини или до някой нов град. В самия Мюнхен също има още безброй неща, които чакат да бъдат открити от мен. На ред, когато се върна за летния семестър, е ледената пързалка в Олимпийския център.

Кандидат студентите бих посъветвал да не се отказват, да не падат духом дори в трудните моменти и да дадат шанс на запознанствата с Германци и хора от други културни среди. В същото време би било чудесно да не забравяме за родината и да мислим не само как да се устроим извън нея, но и какво можем да направим за нея. Последното обаче е с особено ниво на трудност…

Важно е да не подценяваш умението да разпределяш времето си.

Обемът на материала в Унито е огромен. Съответно и сесиите са дълги: м/у месец и месец и половина… Между всеки 2 изпита има 1 седмица за подготовка. Третият  семестър е много важен и се опитах да научавамImmatfeier 2006 всичко, което ни предоставяха лекциите и упражненията. Съответно ми оставаше много малко време за мен, за спорт и излизане с приятели. По този начин не само че не напреднах с ученето в сравнение с първите 2 семестъра, а обратното: уморих се ужасно и се справих по-лошо на изпитите. Накратко : Почивката е важна независимо колко материал има за учене, а той в Машиностроенето е огромен.

Особено по време на сесията всички учат страшно много, над 7 часа на ден, и аз имах чувството, че и аз трябва да отделям максимално време за учене, просто го правиш без особено да се замисляш, че прекаляваш… Поне при мен беше така. Втората сесия си почивах и поспивах много повече и се справих мноого по-добре от първата и третата. Планът ми за 4. семестър е по-интензивно и ефикасно учене и доста повече свободно време, което си е за мен, особено спорт. Така че:

Oпитайте се да намерите своя собствен баланс!

 

Галя Кирякова – Архитектура – Дармщат (Франкфурт)

Аз бях специалност архитектура в Технически Университет Дармщат. Там се наблягаше на техническата част, на тази страница на Университета 11069499_10206409862191362_4076233616159260551_nмогат да се видят основните катедри, както и предметите, които се предлагат там-те са подчертани отдолу. По принцип първите 2 години обучението е фиксирано, т.е има задължителни предмети, а следващите 3 може да се избира. Учебният процес протича на лекции, коректури-по 10-15 човека на бетройер или в семинари, където се развива определена тема.

Избираемите предмети, на които аз се спрях, са доста, защото както споменах по-горе, става въпрос за период от 3 години, но може би най-важните са Енергиефициентно Строителство, Жилищно строителство, в която катедра направих и дипломната си работа, Технология на сградите-в тях всичките правих по един голям проект, който е задължителен за последните 3 години на обучението и всеки семестър може да се избере този проект от проектите, които се предлагат от всички катедри. Интересното при това, е че много от тези проекти са свързани с организирани от университета екскурзии, най-често до парцела, където ще се строи съответното задание. Така аз съм участвала в екскурзии до Китай, Виена, Цюрих, Амстердам и др. Иначе семинарите, които съм избирала и за които се получават по-малък брой точки, са например Рисуване, Конструкции, Фотография, Типография и др.Athene

Архитектурата е специалност, до която всеки успешен човек се докосва през определен период от неговия живот, когато иска да инвестира средствата си, например в недвижимо имущество..или просто за собствени нужди… работи се с много хора, координират се много различни специалности…

Избрах този университет, защото е по-технически насочен, което на мен ми допадна много, има престижа на университет, в който се създават едни от най-добрите проектанти, като под това се има предвид чисто способността на студентите да проектират.

Студентът трябва да е добър с точните науки, има два много тежки изпита по статика, които са още през първите 2 години на обучение.. разбира се рисуването е нещо важно, но няма изпит по рисуване за прием в университета..развива се много упоритост, прецизност, точност, както и умението да мислиш и сам да се справяш с поставения проблем, т.е. развива се умението да можеш да решиш даден проблем, дори и преди това да не си срещал точно такъв..развива се концептуалното мислене и способността да защитаваш идеята си и да я представиш по възможно най-добрия начин пред останалите.

В Дармщат ми AK02699aхаресва международната обстановка – много студенти от различни страни. Дармщат е малко студентско градче, а близостта му до Франкфурт дава освен всичко останало, и много възможности за работа, които не са за пренебрегване. Франкфурт на Майн е много важна и лесно достъпна дестинация в Европа – Франкфуртското летище е второто по големина европейско летище след Лондонското. Това, което е като в минус, според мен, е малко по – високия стандарт..който се отразява и на цените на квартирите в региона, ако разбира се човек не живее в общежитие.

Ще запомня студентския живот с времето, прекарано с колеги в залите на университета, където ако искаш можеш да си запазиш и да имаш свое работно място… с многото проекти и безсънни нощи преди предавания, но и с ваканциите, когато бях или в България, или правех практики в Архитектурни бюра в Германия..

Съветът ми към кандидат-студентите:

Да потърсят приятели и познати, които вече следват в същия град или университет, защото колкото и да са свикнали да се справят сами с всичко, е друго, когато има някой, който да ги посрещне на новото място и да им отговори на напръв поглед елементарни, но важни и безброй въпроси, които ще възникнат при отиването им в нова държава.

 

Кристиян Митов – Индустриално инженерство – Манхайм

Първа фаза на следването за бакалавърска степен:

Математика, физика, техническо чертане, търговско право, микро и макро икономика, електротехника,Clipboard01 техническа механика, материалознание, основи на маркетинга, основи на счетоводството, основи на енергетиката, информационни технологии, статистика и др.

Втора фаза на следването за бакалвърска степен:

Практически семестър във фирма, която се намира или самостоятелно от студента или с помощта на университета.

Трета фаза на следването за бакалвърска степен:

Машинни елементи, термодинамика, контролинг, логистика, маркетинг, производство, задвижваща техника, енергетика, право в производството, право на околната среда, трудово право и др.

В различните Hochschule-та има различни специалности, които се изучават по-задълбочено. В Манхайм бяха Маркетинг, Контролинг, Логистика, Енергетика, Производство.

Четвърта фаза на следването за бакалвърска степен:

Дипломна работа във фирма, която се намира или самостоятелно от студента или с помощта на университета.

visit-MannheimВ последните години на гимназията работех в една немска фирма. От там ми предложиха да финансират следването ми, ако се върна и работя в нея след завършването. Те ми предложиха една и съща специалност в две висши учебни заведения: Hohschule Mannheim и Berufsakademie Karlsruhe. Аз тогава нямах идея, каква е разликата между двете и си избрах Hochschule Mannheim.

В Германия има три вида висши учебни заведения: Universität, Hochschule, Berufsakademie. В Universität се изучават специалности само от теоритична гледна точка. Такъв тип учебно заведение е най-подходящо и за хора, които имат желание да се занимават с научна дейност. В Hochschule една трета от следването е практика и две трети е теория. Завършилите там работят предимно в немската индустрия като инженери или други специалисти. Има и възможност за научна дейност, но не е толкова голяма както в университетите. В Berusfakademie половината от следването е предазначено за практическа работа във фирма, с която студентът предварително е сключил договор. Т.е. за да следвате в Berufsakademie трабва да си намерите фирма, в която да реализирате практическата част от обучението. Във всяка Berufsakademie има определен брой фирми, където обучават бъдещи свои служители. Т.е. около 90% от студентите в Berufsakademie след завършване си намират работа във фирмата, която е финансирала следването им.

В България се счита, че е по-трудно да те приемат в университет, а по-лесно да завършиш. В Германия е обратното – сравнително лесно е да те приемат, но завършването е доста трудн т.е. изисква се постоянство и инат. Има доста хора, които не издържат на напрежението и се отказват. В доста от университетите студентът има право да се държи един изпит два пъти. Ако не издържи и втория път, който и да е изпит, то той губи правото си да следва съответната специалност в цяла Германия.hmannheim_1

От друга страна едно от основните умения, които придобиват студентите е да мислят в резултати, т.е. целта е да имаме резултат в поставения от възложителя срок. Независимо дали това е преподавател или работодател. След като е зададена задача или практически проблем, той трябва да бъде решен за определен срок.

Манхайм не е известен като най-красивия град в Германия, но за сметка на това наоколо има доста интересни местенца, които са безплатни за посещение със Semesterticket. Това са например: Heidelberg, Spayer, Weinstraße, Worms, Würzburg и др. В Манхайм има няколко университета, които са на високо място в класациите в Германия и Европа и затова има доста интернационални студенти, с които човек може да завърже контакти. В Манхайм е също и най-голямото българско студентско сдружение в Германия „Бай Ганьо”. С помощта на неговите членове ежегодно се организират чествания на български празници и събирания между българската студентска общност в региона.

В студентския живот най-много ми харесваше безгрижието. Запознаването с много и различни хора.

Съветът ми към кандидат-студентите:

Отивайте без да се чудите много! Няма да съжалявате, а и ще научите много неща за себе си и най-вече да бъдете самостоятелни. Буквално за половин година ще порастнете – от деца ще станете възрастни хора, които отговарят за себе си.

Вижте още: Вечер на висшето образование в Германия и Австрия 2015

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Машиностроене, Архитектура и Индустриално инженерство”

Leave a Reply